Arhiv

NOVICE

09. 12. 19

Zajc operativno sanacijo nekdanjega odlagališča IUV napovedal za leto 2021


 
STA, 6. decembra - Minister za okolje Simon Zajc je v Leskovcu pri Krškem danes obiskal javno podjetje Infra, kjer so mu predstavili načrt sanacije odlagališča Rakovnik v občini Šmartno pri Litiji. Operativno sanacijo odlagališča je napovedal za leto 2021. Ogledal si je tudi visokovodni razbremenilnik za hidroelektrarno Brežice in protipoplavno zaščito v Krški vasi.


Glede sanacije zaprtega odlagališča nenevarnih odpadkov Rakovnik, na katerem je nekdanja Industrija usnja Vrhnika odlagala usnjarske odpadke, njegovo upravljanje in sanacijo pa je okoljsko ministrstvo zaupalo Infri, je Zajc dejal, da gre za še eno odlagališče, katerega sanacija bo padla na državna pleča.

 

Koliko bo vse skupaj stalo in kakšne ukrepe bodo morali izvesti, še ne vedo oz. bodo prihodnje leto ocenili po analizi tamkajšnjega izcedka.

 

Sanacija bo potekala več let. Začeli so jo s prečrpavanjem in odvažanjem odpadne vode ter odlagališče zavarovali. Nadzor in spremljanje talne in izcedne vode, ki so ga že začeli, bodo prihodnje leto nadaljevali, na podlagi ugotovitev pa bodo izdelali sanacijski načrt in leta 2021 začeli sanacijo, je pojasnil minister, ki je območje odlagališča danes tudi obiskal.

 

Vojko Sotošek, direktor Infre, ki je odlagališče Rakovnik avgusta letos dobila v 20-letno upravljanje, je dodal, da nameravajo sanacijo končati leta 2022. Območje so sicer že zaščitili oz. ga ogradili, naročili so nadzor in spremljanje talne in izcedne vode, izidi pa jim bodo prihodnje leto omogočili začetek postopkov projektiranja za ureditev in sanacijo Rakovnika. Operativno jo nameravajo začeti leta 2021, je še potrdil Sotošek.

 

Infra je septembra pripravila letni program zaprtega odlagališča nenevarnih odpadkov Rakovnik in začela z naročili del. Izbrala je izvajalca gradbenih del za zavarovanje odlagališča ter za nadzor tamkajšnjih talnih in izcednih voda izbrala Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano iz Maribora. Infra je pripravila tudi naročilo za izpraznitev bazena izcedne vode, ki jo je treba odpeljati na ustrezno čiščenje.

 

Glede gradnje protipoplavne zaščite na Brežiškem, ki jo Infra ureja ob gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, in je zaradi vrnitve okoljevarstvenega soglasja za gradnjo hidroelektrarne Mokrice v postopek in dodelavo zastala, je Zajc povedal, da postopki za izdajo tega soglasja še tečejo.

 

Kdaj bi lahko bilo izdano, si ni upal napovedati. Več bo po njegovih besedah znanega prihodnje leto.

 

Sicer pa bodo protipoplavno varnost na omenjenem območju lahko v celoti zagotovili, ko bodo spodnjesavske hidroelektrarne dokončno zgrajene, je napovedal. Zatrdil je še, da bo Infra izvedla vsa načrtovana dela, ki jih še mora opraviti v okviru gradnje hidroelektrarne Brežice, predzadnje elektrarne v omenjeni spodnjesavski verigi.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
18. 09. 20Obiščite Cankarjevo spominsko hišo
18. 09. 20Tudi na Vrhniki nastajajo črna odlagališča
17. 09. 20Plezalni center Verd vas vabi na svoje stene
17. 09. 20KINO Vrhnika: O neskončnosti
17. 09. 20Akcija zbiranja nevarnih in e-odpadkov na Vrhniki
15. 09. 20Nova turistična ponudba na Vrhniki: jahanje na Sv. Trojici
15. 09. 20KPV Vrhnika je prejelo 8 dodatnih zbiralnikov za e-odpadke
14. 09. 20Rimski dan na Zaplani
14. 09. 205. Festival Vrhnika
14. 09. 20Akcija zbiranja nevarnih odpadkov

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00