Arhiv

NOVICE

03. 12. 19

Društvo Srebrne niti opozarja na zanemarjanje prehrane starostnikovSTA, 3. decembra - Prehrana je eden ključnih stebrov zdravja, vendar je v domovih za starejše in tudi v domači oskrbi zanemarjena, je v javnem pismu opozorilo društvo Srebrna nit. Primerna prehrana je, kot so zapisali, tudi najboljša preventiva, tudi pri kroničnih boleznih. Opozarjajo, da je država poskrbela za nadzor v vrtcih in šolah, domove starejših pa zanemarja.


Kot navajajo v društvu, študije kažejo na podhranjenost in nepravilno hranjenost starostnikov. Tako Evropsko združenje za klinično prehrano in metabolizem ugotavlja, da je nepravilno prehranjenih 60 odstotkov oseb v domovih za starejše. Dietetiki pa opozarjajo, da ob različnih starostnih težavah oseba oralno zaužije le 40 odstotkov vseh potrebnih snovi, so zapisali.

 

Starostniki tako ob posameznem obroku zaužijejo premalo hrane, premalo pijejo, imajo premalo obrokov in jedo premalo raznoliko. Pogosto tudi ne morejo jesti brez pomoči, zdravstvena pomoč pri prehranjevanju pa je neustrezna.

 

"Starejši, ki danes živijo dlje, imajo številna kronična obolenja in se hkrati zdravijo z različnimi zdravili, ki lahko negativno vplivajo na njihovo prehranjevanje. Zaradi naštetega prihaja do sprememb v apetitu, absorpciji in presnovi zaužite hrane, kar povečuje tveganje za podhranjenost. Na Srebrno nit se obračajo številni uporabniki domov in njihovi bližnji, ki ugotavljajo, da prehrana v domovih ni prilagojena potrebam starejših," so zapisali v društvu.

 

Kritični so predvsem do odziva države. "Država je poskrbela za nadzor prehrane v vrtcih in v šolah, domove starejših pa močno zanemarja. Glede na to, da so zaradi tega tudi bistveno bolj izražene bolezenske težave starostnikov, je to tudi ekonomsko negativno naravnana zdravstvena politika," pojasnjujejo.

 

Želijo si, da se uvede redno presejanje na prehransko ogroženost. Pri starejših, ki niso povsem samostojni, je treba natančno beležiti zaužito hrano in tekočino, saj imajo starejši oslabljen občutek za žejo in lakoto, poudarjajo v društvu. Izpostavili so, da morajo imeti starejši možnost izbire.

 

Poudarjajo, da morajo domovi za starejše občane prehrano ustrezno načrtovati. Hrana mora biti prilagojena zdravstvenim težavam, ob serviranju mora biti topla, živila pa je treba kupiti pri lokalnih ponudnikih, so zapisali. Svetujejo, naj domovi za starejše občane ustrezno nadzorujejo tudi priboljške, ki jih prinesejo sorodniki. Kot nesprejemljivo ocenjujejo, da domovi za starejše občane prehrano prepuščajo zunanjim izvajalcem, ki niso usposobljeni za to.

 

Pismo so naslovili na domove starejših občanov, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter varuhu človekovih pravic.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
07. 08. 20Raziskava Mediane: V Sloveniji se še držimo osnovnih navodil za preprečevanje okužbe s koronavirusom
07. 08. 20Danes praznuje tudi vrhniška pivovarna, saj je mednarodni dan piva
07. 08. 20Trgovci zagotavljajo, da so razkužila ob vhodih v trgovine ustrezna
06. 08. 20Včeraj v Sloveniji 15 novih primerov okužb s Covid-19, na Vrhniki jih ostaja 5
06. 08. 20Poletje na Vrhniki: Poletna futsal liga
06. 08. 20Poletje na Vrhniki: otroške prireditve
05. 08. 20Vesela novica za vse aktivne – vrača se Športni SVET
05. 08. 20Hitro testiranje na okužbo s koronavirusom v Sloveniji le za življenjsko ogrožene bolnike
04. 08. 20Na primorski avtocesti zastoj zaradi gorečega tovornjaka
03. 08. 20V Kulturnem domu Ivana Cankarja na Vrhniki razstava Maksa Lenarta Černelča

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00