Arhiv

NOVICE

03. 12. 19

Društvo Srebrne niti opozarja na zanemarjanje prehrane starostnikovSTA, 3. decembra - Prehrana je eden ključnih stebrov zdravja, vendar je v domovih za starejše in tudi v domači oskrbi zanemarjena, je v javnem pismu opozorilo društvo Srebrna nit. Primerna prehrana je, kot so zapisali, tudi najboljša preventiva, tudi pri kroničnih boleznih. Opozarjajo, da je država poskrbela za nadzor v vrtcih in šolah, domove starejših pa zanemarja.


Kot navajajo v društvu, študije kažejo na podhranjenost in nepravilno hranjenost starostnikov. Tako Evropsko združenje za klinično prehrano in metabolizem ugotavlja, da je nepravilno prehranjenih 60 odstotkov oseb v domovih za starejše. Dietetiki pa opozarjajo, da ob različnih starostnih težavah oseba oralno zaužije le 40 odstotkov vseh potrebnih snovi, so zapisali.

 

Starostniki tako ob posameznem obroku zaužijejo premalo hrane, premalo pijejo, imajo premalo obrokov in jedo premalo raznoliko. Pogosto tudi ne morejo jesti brez pomoči, zdravstvena pomoč pri prehranjevanju pa je neustrezna.

 

"Starejši, ki danes živijo dlje, imajo številna kronična obolenja in se hkrati zdravijo z različnimi zdravili, ki lahko negativno vplivajo na njihovo prehranjevanje. Zaradi naštetega prihaja do sprememb v apetitu, absorpciji in presnovi zaužite hrane, kar povečuje tveganje za podhranjenost. Na Srebrno nit se obračajo številni uporabniki domov in njihovi bližnji, ki ugotavljajo, da prehrana v domovih ni prilagojena potrebam starejših," so zapisali v društvu.

 

Kritični so predvsem do odziva države. "Država je poskrbela za nadzor prehrane v vrtcih in v šolah, domove starejših pa močno zanemarja. Glede na to, da so zaradi tega tudi bistveno bolj izražene bolezenske težave starostnikov, je to tudi ekonomsko negativno naravnana zdravstvena politika," pojasnjujejo.

 

Želijo si, da se uvede redno presejanje na prehransko ogroženost. Pri starejših, ki niso povsem samostojni, je treba natančno beležiti zaužito hrano in tekočino, saj imajo starejši oslabljen občutek za žejo in lakoto, poudarjajo v društvu. Izpostavili so, da morajo imeti starejši možnost izbire.

 

Poudarjajo, da morajo domovi za starejše občane prehrano ustrezno načrtovati. Hrana mora biti prilagojena zdravstvenim težavam, ob serviranju mora biti topla, živila pa je treba kupiti pri lokalnih ponudnikih, so zapisali. Svetujejo, naj domovi za starejše občane ustrezno nadzorujejo tudi priboljške, ki jih prinesejo sorodniki. Kot nesprejemljivo ocenjujejo, da domovi za starejše občane prehrano prepuščajo zunanjim izvajalcem, ki niso usposobljeni za to.

 

Pismo so naslovili na domove starejših občanov, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter varuhu človekovih pravic.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
17. 01. 20KINO Vrhnika in KINO Bevke: Loti in izgubljeni zmaj
17. 01. 20Smučišče Šentjošt ima 30 cm snega
17. 01. 20V Slomšku bo DANES po dolgem času zopet tekma vrhniške članske futsal ekipe
16. 01. 20Nova spletna stran s preverjenimi informacijami o cepljenju
16. 01. 20V paketih za najbolj ogrožene bo več hrane
16. 01. 20Na Zaplani morate prekuhavati vodo
15. 01. 20Veseli Triglavci vas vabijo na prvi letošnji pohod
15. 01. 20SD Vrhnik in ZIC vabita osnovnošolce na smučarski izlet
15. 01. 20NLB opozarja na nov poskus zlorabe s telefonskim klicem
14. 01. 20Zaplana na fotografijah skozi čas

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00