Arhiv

NOVICE

13. 11. 19

Od petka dalje morajo biti vozila po zakonu opremljena z zimsko opremo


  

STA - Najdražja pnevmatika ni nujno tudi najvišje kakovosti. Vodja AMZS servisa Jurij Kočar pravi, da se je slovenski trg že konsolidiral in izločil najslabše izdelke ter da se da kupiti pnevmatike, ki so lep kompromis med ceno in kakovostjo. Opozarja, da najdražja pnevmatika ne pomeni nujno tudi najvišje kakovosti.Enotnega recepta za izbor najboljše pnevmatike ni, pravi Kočar. "Pnevmatike je najbolje izbrati skupaj s strokovnjakom glede na tip vozila, potrebe voznika in njegov način vožnje. Take pnevmatike bodo lahko služile štiri ali pet let, kolikor je njihova normalna življenjska doba," voznikom svetuje vodja servisa AMZS.

 

Po njegovi oceni in izkušnjah je večina voznikov zelo odgovornih in skrbijo za svoja vozila, redno menjajo pnevmatike in kupujejo take, ki so kakovostne. "Tudi na policiji mi velikokrat povedo, da slovenski vozniki večinoma niso problematični, ampak so to običajno tujci ali pa slabe pnevmatike odkrijejo na delovnih vozilih," je še dodal.

 

So pa seveda tudi neodgovorni vozniki, ki nimajo ustrezno opremljenih vozil za zimo in tako ogrožajo sebe in druge udeležence v cestnem prometu. "V naših delavnicah vidimo tudi avtomobile s tako obrabljenimi pnevmatikami, da to meji že na okvaro. Pnevmatika je temelj varne, udobne in varčne vožnje. Tu pa so še podvozje in zavore, ki vozniku skupaj zagotavljajo varno vožnjo. Če vozilo ni redno in strokovno servisirano, lahko tudi nove pnevmatike po prevoženih zelo malo kilometrih postanejo nevarne," je opozoril Kočar.

 

Zimska oprema je zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske odločbe pa morajo vozniki upoštevati tudi razmere na cestah in temu primerno prilagoditi opremo vozila. Torej če je sneg napovedan izven tega zakonsko zapovedanega obdobja, mora biti vozilo opremljeno z ustrezno zimsko opremo, je opomnil. "Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike," poudarjajo na AMZS.

 

AMZS sicer vsako leto v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami opravi test pnevmatik. Na letošnjem testiranju zimskih pnevmatik so na preizkušnjo dali 16 pnevmatik za osebna vozila in 15 pnevmatik za dostavnike.

 

Nobena preskušena pnevmatika si ni prislužila najboljše ocene, le tri med avtomobilskimi pnevmatikami so dobile oceno zelo priporočljivo, pri pnevmatikah za dostavnike pa niti ena.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
15. 07. 20Poletni Vklop letos malo drugače
14. 07. 20Tudi v knjižnicah ob dogodkih vodijo seznam prisotnih
14. 07. 20Poletje na Vrhniki: drugi večer Kina pod zvezdami
14. 07. 20Manjši požar v Kemisu
09. 07. 20Poletna futsal liga in nogometni turnir trojk
07. 07. 20Na poletno Vrhniko se nocoj vrača Kino pod zvezdami
06. 07. 20Na Ljubljanici se lahko imate super tudi na supu
06. 07. 20Krvodajalska akcija za občane Vrhnike
06. 07. 20Motena oskrba s pitno vodo Blatna Brezovica
02. 07. 20Spletne prijave na Poletni vklop za 1. teden 6. - 10. julij

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00