Arhiv

NOVICE

13. 11. 19

Od petka dalje morajo biti vozila po zakonu opremljena z zimsko opremo


  

STA - Najdražja pnevmatika ni nujno tudi najvišje kakovosti. Vodja AMZS servisa Jurij Kočar pravi, da se je slovenski trg že konsolidiral in izločil najslabše izdelke ter da se da kupiti pnevmatike, ki so lep kompromis med ceno in kakovostjo. Opozarja, da najdražja pnevmatika ne pomeni nujno tudi najvišje kakovosti.Enotnega recepta za izbor najboljše pnevmatike ni, pravi Kočar. "Pnevmatike je najbolje izbrati skupaj s strokovnjakom glede na tip vozila, potrebe voznika in njegov način vožnje. Take pnevmatike bodo lahko služile štiri ali pet let, kolikor je njihova normalna življenjska doba," voznikom svetuje vodja servisa AMZS.

 

Po njegovi oceni in izkušnjah je večina voznikov zelo odgovornih in skrbijo za svoja vozila, redno menjajo pnevmatike in kupujejo take, ki so kakovostne. "Tudi na policiji mi velikokrat povedo, da slovenski vozniki večinoma niso problematični, ampak so to običajno tujci ali pa slabe pnevmatike odkrijejo na delovnih vozilih," je še dodal.

 

So pa seveda tudi neodgovorni vozniki, ki nimajo ustrezno opremljenih vozil za zimo in tako ogrožajo sebe in druge udeležence v cestnem prometu. "V naših delavnicah vidimo tudi avtomobile s tako obrabljenimi pnevmatikami, da to meji že na okvaro. Pnevmatika je temelj varne, udobne in varčne vožnje. Tu pa so še podvozje in zavore, ki vozniku skupaj zagotavljajo varno vožnjo. Če vozilo ni redno in strokovno servisirano, lahko tudi nove pnevmatike po prevoženih zelo malo kilometrih postanejo nevarne," je opozoril Kočar.

 

Zimska oprema je zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske odločbe pa morajo vozniki upoštevati tudi razmere na cestah in temu primerno prilagoditi opremo vozila. Torej če je sneg napovedan izven tega zakonsko zapovedanega obdobja, mora biti vozilo opremljeno z ustrezno zimsko opremo, je opomnil. "Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike," poudarjajo na AMZS.

 

AMZS sicer vsako leto v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami opravi test pnevmatik. Na letošnjem testiranju zimskih pnevmatik so na preizkušnjo dali 16 pnevmatik za osebna vozila in 15 pnevmatik za dostavnike.

 

Nobena preskušena pnevmatika si ni prislužila najboljše ocene, le tri med avtomobilskimi pnevmatikami so dobile oceno zelo priporočljivo, pri pnevmatikah za dostavnike pa niti ena.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
12. 12. 19Disko fever night
12. 12. 19Novoletni koncert Big banda Vrhnika
12. 12. 19Slovenija piha 0,0
11. 12. 19Branje Cankarjevih besedil še vedno vsako sredo
11. 12. 19Zavod Ivana Cankarja Vrhnika tudi ta vikend organizira program ob drsališču na Vrhniki
11. 12. 19Pregled živih in drugih jaslic po Sloveniji
10. 12. 19Saubermacher ima še vedno dovoljenje za pridelavo komposta
10. 12. 19Kljub sodobnim tehnologijam je smrad na Vrhniki še vedno problem
10. 12. 19Nekoč vrhniška rokometašica Beganovičeva po novem za Podravko
09. 12. 19Ste kdaj pomislili, da bi napisali Cankarju razglednico?

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00