Arhiv

NOVICE

17. 10. 19

Kmalu bomo lahko kupili kruh z manj soliSTA, 16. oktobra - Osem podjetij iz sektorja pekarstva je ob svetovnem dnevu hrane podpisalo zavezo za zmanjševanje vsebnosti soli v kruhu. Gre za tretjo podobno zavezo v živilskopredelovalnem sektorju, po tistih mlekarn in proizvajalcev brezalkoholnih pijač. Na ministrstvu za zdravje so podpis pozdravili.


Na ministrstvu so opozorili, da v Sloveniji v povprečju zaužijemo 12 gramov soli dnevno, kar je mnogo več od dopustnih pet gramov. Čezmerni vnos je v veliki meri posledica dosoljevanja jedi, pomemben delež pa k temu prispevajo tudi izdelki, ki jih dnevno uživamo, so zapisali.

 

Zato je zaveza pekarskega sektorja, da bo do konca leta 2022 zmanjšal vsebnost soli v kruhu za pet odstotkov, po oceni ministrstva zelo pomembna. Prav tako se jim zdi pomembna druga podpisana zaveza - glede povečanja vsebnosti polnozrnatih sestavin v pekovskih izdelkih.

 

Zavezo so podpisale družbe Žito, Mlinotest, Don Don, Hlebček, Mercator IP, Mlinopek, Pekarna Pečjak in Spar Slovenija.

 

"Upravičeno lahko pričakujemo nove inovativne izdelke, ki jih na ministrstvu podpiramo tudi s sofinanciranjem izbora najbolj inovativnih živil z ugodno prehransko sestavo," je ob podpisu zaveze povedal minister za zdravje Aleš Šabeder.

 

"Naš skupni cilj bi moral biti, da bi ta sektor tudi po letu 2022 nadaljeval s trendom postopnega zniževanja soli in da bi dosegli želeno ciljno vrednost - en gram soli v 100 gramih kruha," je v uvodnem nagovoru še poudaril Šabeder.

 

Na ministrstvu so spomnili, da je DZ leta 2015 sprejel nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki vse deležnike zavezuje k skupnemu ukrepanju za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad. Pod sloganom Dober tek Slovenija program združuje ključna ministrstva, strokovnjake, institucije, živilsko predelovalno industrijo, pridelovalce hrane in nevladne organizacije.

 

Po oceni ministrstva delo že kaže sadove, saj podatki kažejo, se je zaustavil trend naraščanja otroške debelosti, da Slovenci pogosteje zajtrkujejo, da uživajo več sadja in zelenjave in da se je zmanjšal delež tistih, ki uživajo sladke pijače, tako med otroci kot med odraslimi.

 

Pomembni partnerji pri uresničevanju ciljev programa so po navedbah ministrstva tudi predstavniki živilske dejavnosti, saj je preoblikovanje živil na način, da vsebujejo manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin ukrep, ki pomembno prispeva k ustreznejši prehrani na ravni celotne populacije, ne le pri najbolj ozaveščenih.

 

Gre sicer za tretjo podobno podpisano zavezo odgovornosti. Pred štirimi leti so pet zavez o odgovornejšem trženju podpisali proizvajalci brezalkoholnih pijač, leta 2017 pa je sledila še zaveza odgovornosti sektorja mlekarstva. Ta se je zavezal, da bo do leta 2020 znižal vsebnost sladkorja v svojih izdelkih za 10 odstotkov.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
18. 11. 19Veseli december na Vrhniki 2019
18. 11. 19Pozimi na cesti: Razmere v prometu pozimi še bolj nepredvidljive
18. 11. 19Odbor za finance občutno zvišal povprečnino občinam
15. 11. 19Danes začetek uradnega izvajanja zimske službe na glavnih in regionalnih cestah
15. 11. 19Od danes naprej na vozilih obvezna zimska oprema
15. 11. 19Danes: slovesnost ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč
14. 11. 19Naj tematska pot: Pot močvirskih škratov na Mali plac
14. 11. 19Projekt Vida opomin na nujnost zagotovitve dostojnega staranja za vse
14. 11. 19Jutri morajo biti vozila zimsko opremljena, vozniki pa pripravljeni na slabše pogoje za vožnjo
13. 11. 19Vrhniška komunala za preprečevanje nastajanja odpadkov

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00