Arhiv

NOVICE

18. 03. 19

Hadalin je ob Ilki Štuhec postal nepričakovani junak SP v ArejuSTA, 18. marca - V Soldeuu se je v nedeljo sklenila 53. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Sezono sta znova zaznamovala Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher, v njuni veliki senci pa ne gre spregledati tudi dosežkov slovenskih smučarjev, Ilke Štuhec, Žana Kranjca, Štefana Hadalina in Mete Hrovat.


To je bila nedvomno sezona Shiffrinove. Dve zlati kolajni in bronasta na svetovnem prvenstvu v Areju, ob tem pa izjemni niz sedemnajstih zmag, ki jih je nanizala od začetka sezone v Söldnu konec oktobra do te nedelje v Andori, s čimer je za kar tri zmage izboljšala 30 let star rekord Švicarke Vreni Schneider po številu zmag v eni sezoni.

 

Američanka ima pri svojih 24 letih starosti 60 zmag v svetovnem pokalu, tako da se absolutni rekord Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je v svoji karieri zbral 86 zmag, zdi dosegljiv.

 

Shiffrinova je sezono končala s štirimi osvojenimi globusi, že tretjemu zaporednemu velikemu kristalnemu globusu je dodala šestega slalomskega ter svoja prva v veleslalomu in superveleslalomu.

 

V sezoni 2018/19 je osvojila 2204 točk, največ doslej, od kar se je leta 2011 pridružila svetovnemu pokalu. Druga najboljša smučarka v razvrstitvi sezone svetovnega pokala Slovakinja Petra Vlhova je zbrala 849 točk manj. Boljša od Shiffrinove po točkovnem izkupičku v zgodovini je le Tina Maze, ki je v rekordni sezoni 2012/13 osvojila 2414 točk.

 

Že osmič po vrsti je na vrhu moškega seštevka Marcel Hirscher, ki je v pravkar končani sezoni svetovnega pokala devetkrat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Kljub zgoščeni konkurenci je 30-letnik v tej sezoni ob skupnem dobil tudi slalomski in veleslalomski seštevek, vsakega že šestič, ter ima v svojih vitrinah že 20 kristalnih globusov. Toliko kolikor od letos upokojena rekorderka Američanka Lindsey Vonn. Na SP v Areju je bil zlat v slalomu in srebrn v veleslalomu.

 

Slovenski alpski smučarji so sezono končali z nekaj vidnimi dosežki. Uspehe je v pretekli zimi nizala Ilka Štuhec, čeprav sezona ni bila njena najuspešnejša. Sezono izpred dveh let, ko je povsem dominirala na smukaških progah, bo namreč težko ponoviti. Je pa Štuhčeva sebi in konkurenci dokazala, da je kljub izpuščeni sezoni 2017/18 zaradi poškodbe še vedno kraljica smuka.

 

V Areju je ubranila naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini, kar je bil redek dosežek sam po sebi. Postala je prva zaporedna smukaška prvakinja v treh desetletjih po Švicarki Marii Walliser. Decembra v Val Gardeni je kot druga po novopečenem upokojencu norveškem smukaškem asu Akslu Lund Svindalu osvojila smukaško-superveleslalomski dvojček zmag na progi Saslong.

 

Po prvenstvu je bila kandidatka za medalje v smukaški razvrstitvi. A se je znova vmešalo zdravje. Na smuku v Crans Montani je padla, na srečo pa se bodo kolenske vezi v levem kolenu zacelile brez operacije. Brez zadnjih dveh nastopov je v smukaškem seštevku pristala na četrtem mestu, v superveleslalomskem na enajstem, v skupni razvrstitvi pa kot najboljša Slovenka na desetem mestu s skupno 507 točkami, kar je njen drugi najboljši izkupiček v karieri.

 

Slovenski smučarji so v končani zimi v svetovnem pokalu sedemkrat stali na odru za zmagovalce. Štirikrat po zaslugi Ilke Štuhec.

 

Pričakovanja sta upravičila in tudi presegla člana moške ekipe za tehnične discipline, Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

 

Kranjec je naredil velik korak naprej v veleslalomu. V Saalbachu se mu je izpolnila velika želja in je prvič okusil slast zmage. Konstanten, z uvrstitvami v prvo deseterico, je dobro formo ohranil tudi na zadnji tekmi sezone v Andori, s tretjim mestom, in tretjimi stopničkami v karieri.

 

V veleslalomskem seštevku ostaja del elitne sedmerice, prvič je sezono končal kot četrti najboljši veleslalomist v izjemni konkurenci, tik za najboljšo trojico - Hirscherjem, Norvežanom Henrikom Kristoffersenom in Francozom Alexisom Pinturaultom.

 

Skupno je bil 22., kot najboljši Slovenec v moški konkurenci in najvišje v karieri z najboljšim točkovnim izkupičkom 399 točk. Napredoval je tudi v slalomu in pristal tik pod najboljšo trideseterico.

 

Hadalin je ob Ilki Štuhec postal nepričakovani junak SP v Areju, ko mu je uspelo osvojiti srebrno kolajno v alpski kombinaciji. Uspeh, ki ga je takoj po svetovnem prvenstvu dopolnil s prvimi stopničkami v svetovnem pokalu, s tretjim mestom na kombinaciji v Banskem.

 

Tretja sezona v svetovnem pokalu je bila njegova najboljša doslej, 32. v skupnem seštevku (274 točk), 19. v slalomskem seštevku in tretji v kombinaciji z veliko rezervami v veleslalomu in slalomu.

 

Čeprav je imela veliko težav s poškodbo gležnja, je treba izpostaviti tudi Meto Hrovat v ženskem delu ekipe, ki so ji težave z gležnjem preprečile, da bi bila še konkurenčnejša na slalomskih in veleslalomskih progah.

 

Enaindvajsetletna Gorenjka, ki je v Val di Fassi ubranila naslov svetovne mladinske prvakinje v slalomu, je na sklepni prireditvi sezone v Andori prejela največ točk med mladimi smučarkami, tako da je osvojila lovoriko vzhajajoča zvezda.

 

Ob uspehih pa ne gre spregledati tudi neuspehov. Če odmislimo Ilko Štuhec, ki trenira ločeno od preostanka ženske ekipe, je Slovenija v hitrih disciplinah skorajda nepomembna.

 

Manj od pričakovanj so v sezoni, ki sta jo zaznamovali poškodbi Klemena Kosija in Martina Čaterja, dosegli smučarji v hitrih disciplinah, kljub občasnim superveleslalomskim prebliskom Boštjana Klineta.

 

Z izjemo Kranjca, Hadalina in Hrovatove tudi razmere v tehničnih disciplinah niso rožnate, na kar kaže že odsotnost slovenskih uvrstitev na zmagovalni oder v evropskem pokalu, po kakovosti drugorazrednem tekmovanju za svetovnim pokalom.

 

Tako Maruša Ferk kot Ana Bucik sta v svetovnem pokalu nazadovali v slalomu. Po poškodbi Ane Drev in preloženem povratku po poškodbi Tine Robnik pa je imela Slovenija na veleslalomih v končani sezoni konkurenčno le Hrovatovo, ki je v končani sezoni poskrbela za edino slovensko zmago oziroma stopničke v evropskem pokalu, na slalomu v Melchesee Fruttu.

 

Pripravil Aleksander Mladenovič

 


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
21. 06. 19Cankarjev laz bo v Cankarjevi knjižnici Vrhnika
21. 06. 19Argotlon - sprejmi izziv 2019
21. 06. 19Na Vrhniki bo danes frizerski maraton
21. 06. 19Orientacijsko-raziskovalni dan na hribu sv. Trojice
20. 06. 19Drugo podnebno ogledalo Slovenije
20. 06. 1921. tekmovanje barmanov za pokal Argonavtskega festivala
20. 06. 19Strpno na cestah, zaradi praznika v tujini je močno povečan promet
20. 06. 19Vrhniški bazen bo danes zvečer segrela Vroča noč v Havani
18. 06. 19Vse dogodke letošnjega Argonavtskega festivala najdete tukaj
18. 06. 19Dnevnik: Obnovljena Kemisova stavba črna gradnja

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00