Arhiv

NOVICE

12. 02. 19

Štefan Hadalin presenetil s srebrom v alpski kombinacijiSTA - Le dan po velikem uspehu Ilke Štuhec je bilo v švedskem Areju spet veselo v slovenski smučarski ekipi. Z uspehom kariere je na svetovnem prvenstvu navdušil Štefan Hadalin, ki si je prismučal srebrno medaljo v alpski kombinaciji, boljši je bil le Francoz Alexis Pinturault.


Pinturault je tako postal novi svetovni prvak v alpski kombinaciji, morda celo zadnji v tej disciplini - usoda kombinacije na velikih tekmovanjih je namreč negotova, o njej bodo bržčas odločili v sredo -, a v švedskem Areju so imeli veliko razlogov za veselje tudi Slovenci.

 

Francoz, eden od favoritov za zmago, je na koncu do zlata prišel s 24. mesta po smuku, najboljši slovenski tekmovalec Štefan Hadalin pa je bil po smukaškem delu 30.

 

Hadalin pa je odlično izkoristil priložnost, ki mu jo je ponujala številka 1 v slalomskem delu (za le štiri stotinke je premagal 31. Švicarja Sandra Simoneta); čeprav po prihodu na cilj še ni bil videti povsem zadovoljen, se je pozneje izkazalo, da je delo opravil zelo dobro. Kljub dvema manjšima napakama v zgornjem delu proge je postavil čas 38,80, kar je do konca ostal najboljši slalomski izid. Še najbolj se je približal prav poznejši prvak, ki je imel pred 23-letnim Vrhničanom po smuku 36 stotink naskoka, v slalomu jih je izgubil le 12.

 

Tretji je bil Avstrijec Marco Schwarz, tudi on je sodil v ožji krog favoritov. Toda 63 stotnik, kolikor je znašala zaloga prednosti pred Hadalinom po smuku, ni bilo dovolj; Avstrijec je v slalomu zaostal 85 stotink in se moral na koncu zadovoljiti z bronom.

 

Po smukaškem delu preizkušnje je bil sicer prvi Italijan Dominik Paris, za tri stotinke je bil hitrejši od Američana Ryana Cochrana-Seigleja in za 38 stotink od Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja, a nihče med njimi na koncu ni bil blizu vrha. Paris je bil deveti, Američan 18., Norvežan pa 22.

 

Čeprav so bile razlike po smukaškem delu kombinacije precejšnje, pa je bilo kmalu jasno, da tisti, ki so bili na vrhu po smuku, na slalomu nimajo pravih možnosti.

 

Novi svetovni prvak Pinturault je bil po prvem zlatu v karieri na SP navdušen: "Veliko mi pomeni, res sem vesel. Dolg dan je bil, naporen, a je bilo vredno. Moral sem počakati do konca, ker nikoli ne veš, kdo od smukačev lahko preseneti." Pinturault je imel doslej ekipno zlato z zadnjega SP 2017, posamično pa bron v veleslalomu iz leta 2015.

 

Hadalin je poskrbel za skupno 23. slovensko medaljo na SP v smučanju ter peto kolajno moškega dela ekipe in šele prvo po Mitji Kuncu, ki je bil leta 2001 bronast v slalomu. Kunčeva medalja je bila do včeraj tudi edina moška v samostojni Sloveniji. Še v času Jugoslavije so do kolajne prismučali Boris Strel, Bojan Križaj in Tomaž Čižman.

 

"Noro. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Vzel sem svojo priložnost. Smuka nisem odpeljal najbolje, z nekaj napakami, tako da sem že mislil, da ne bo dovolj za trideseterico. A srečno se je izšlo. Že na ogledu sem vedel, da pogoji na slalomu za višje številke ne bodo enostavni. Rekel sem si, to je tvoja priložnost, zagrabi jo. Poskusil sem, odsmučal dobro taktično in tehnično in to je zadostovalo za medaljo," je uvodoma dejal Hadalin.

 

Nato pa opisal še čakanje v ciljni areni: "Ko sem videl, da je Pinturault naredil precej soliden slalom in v tem slalomskem delu zaostal za mano, sem si rekel, da bo morda dovolj za uvrstitev med najboljših šest, recimo osem. Potem so se zaostanki začeli povečevati, recimo pri Luci Aerniju, ki je dober slalomist, Marco Schwarz potem tudi ni uspel. Potem se mi je počasi začelo svitati, da bo mogoče šlo za boljši rezultat. Nestrpno sem čakal in zdaj je, kakor je."

 

Hadalin je bil doslej na SP najboljši leta 2017, ko je bil deseti v slalomu, v kombinaciji pa je bil takrat 28. Na OI lani v Južni Koreji pa je kombinacijo končal na osmem mestu. Sicer pa je Vrhničan doslej osvojil štiri medalje na mladinskih SP, včeraj je postal prvi Slovenec, ki je alpsko kombinacijo končal na zmagovalnem odru.

 

Tvorec uspehov, trener Klemen Bergant, pa je v pogovoru za nacionalno televizijo mirno analiziral dogajanje: "Večina dela je bila narejenega v smuku, Štefan je ostal med 30 in ko sem videl, da ima številko 1, je bilo bolj ali manj že jasno, da ima visoko uvrstitev. Včeraj je tudi spodnji del odpeljal odlično. Medalja seveda za vsako ekipo pomeni ogromno."

 

Na seznamu dobitnic medalj v Areju je Hadalin poskrbel za napredovanje Slovenije. Po šestih od 11 tekem na Švedskem je po zaslugi Hadalina in Štuhčeve, ki je bila v nedeljo zlata v smuku, Slovenija zdaj skupaj z Italijo in Francijo na tretjem mestu z izkupičkom ena zlata in ena srebrna, prvo si delita Norveška in Švica (1-1-1).

 

V senci uspeha Hadalina so ostali še trije Slovenci; Klemen Kosi (17. po smuku) je tekmo končal na 24. mestu z 2,39 sekunde zaostanka, Boštjan Kline je na slalomskem delu odstopil, Miha Hrobat, 34. po smuku, pa je na koncu pristal na 33. mestu (+ 3,66).OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
16. 08. 19Nocoj: Poletje v bazenu
16. 08. 19Veste, kje vse imamo defibrilatorje in kako jih uporabiti?
16. 08. 19Vpis v študentske domove mogoč le še danes
14. 08. 19Vrhnika kot vzor
14. 08. 19Danes na ministrstvu o nevarnih odpadkih po zaprtju Kemisa
14. 08. 19Čelada ne uniči frizure, zavaruje pa glavo
13. 08. 19 Kemis se bo pritožil na odločbo gradbene inšpekcije
13. 08. 19Vrtci in šole pri uvajanju manj priljubljenih jedi pogosto popustijo željam otrok
13. 08. 19Rimski tabor v Starem malnu
12. 08. 19Ob mednarodnem dnevu opozorila na težave mladih

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00