Obvestite nas o prireditvi

DOGODEK

Odprtje gostujoče razstave ´Tri tisočletja železarstva na Slovenskem´


TMS Bistra
5.4.2011 ob 13:00

 
V torek, 5. aprila 2011, ob 13. uri vas vabimo na odprtje občasne razstave ´Tri tisočletja železarstva na Slovenskem - slovenska pot kulture železa´, ki jo je pripravil Koroški pokrajinski muzej v sodelovanju s slovenskimi muzeji.
Razstava bo še zadnjič na ogled v Sloveniji pred gostovanjem v Moskvi.
 
Razstava predstavlja zgodovinski oris železarjenja od začetkov železne dobe do novejšega časa. Iz zgodovinskega spomina je bilo zbrano dosegljivo gradivo in informacije, ki kažejo razvoj ene najpomembnejših gospodarskih dejavnosti na Slovenskem, ki je najbolj zaznamovala kraje na Gorenjskem, Koroškem, na Dolenjskem v okolici Novega mesta in na Štajerskem v Štorah in Mariboru.
 
Z železarstvom so povezani številni posamezniki, nekateri kot lastniki obratov, drugi kot izumitelji in uspešni nosilci razvoja podjetij v posameznem okolju ter velika množica, danes skoraj anonimnih delavcev, fužinarjev, ki so dan za dnem topili železo ter ga razžarjenega kovali, valjali in obdelovali. Železarstvo jim je bilo izziv in dali so mu svoj pečat. Seznam takih ljudi je predolg za pričujočo razstavo, zato so predstavljeni le nekateri, kot so Žiga Zois, August Rosthorn, Ignac Engelbert pl. Pantz, Lambert Pantz, Friedrich Bruno Andrieu, Karel August Frey in drugi.

Razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem, Slovenska pot kulture železa je bila doslej prikazana v muzejih na Jesenicah, v Novem mestu in Štorah. Gostovala je v Madžarskem naftnem muzeju v Zalaegerszegu in Madžarskem livarskem muzeju v Budimpešti.
Tudi v Ljubljani je že gostovala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, tokrat pa bo odprta v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, kjer bo na ogled do 12. junija 2011. Nato bo sledilo gostovanje v Moskvi.
 
 

KOLEDAR

DatumUraDogodekKraj
 


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00