Obvestite nas o prireditvi

DOGODEK

DAN BREZ AVTOMOBILA: Odkritje skulpture ´Harmonija´ s kiparskega simpozija Forma V 2009


Parkirišče pri Lidlu
22.9.2009 ob 17:00

 FORMA VIVA VRHNIKA 2009
Prvi kiparski simpozij - Forma viva - je pripravil Karl Prantl v kamnolomu St. Margarethen v Avstriji leta 1959.
Kiparski simpoziji druge polovice 20. stoletja so v svetu predstavljali novost, ki je v svet umetnosti vnašala mobilnost umetnikov v mednarodnih izmenjavah ter intenzivnejši stik z dosežki sodobnega kiparstva v svetu. Temu zgledu so leta 1961 sledile tudi kiparske manifestacije na Slovenskem, kjer so pod skupnim imenom Forma viva, ki sta jih zasnovala kiparja Janez Lenassi in Jakob Savinšek, nastala štiri delovišča (Kostanjevica na Krki - les, Seča pri Portorožu - kamen, Ravne na Koroškem - jeklo in Maribor – beton.) s skupnim motom ustvariti mednarodno motivirano celoto skulptur v navezavi na tradicionalni kiparski material okolja.
V štiridesetih letih delovanja so kiparji iz več kot 30 različnih držav ustvarili nekaj manj kot 300 skulptur. V prvih letih je akcija imela značaj vsakoletnega dogajanja, potem pa v različnih periodičnih zamikih, vse dokler ni konec osemdesetih let povsod, razen v Seči, simpozij prenehal delovati. Po dolgoletnem mirovanju se v zadnjih letih mednarodni
simpozij na različne načine ponovno obuja.
Trenutno sta v Sloveniji aktivni Forma Viva v Kostanjevici in Seči.
Na Vrhniki že dlje časa tli ideja o oživitvi tovrstnega kiparskega delovnega srečanja ali simpozija. Čas je prinesel ugoden trenutek, da so se Občina Vrhnika, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in TD Blagajana Vrhnika odzvali pobudi Bojana Novaka, lastnika Galerije 2 in mag. Bojana Mavsarja ak. kiparja, da se letos v Starem malnu nad Vrhniko, 17. junija odprejo vrata prve Forma vive na Vrhniki, ki smo jo poimenovali Forma V 2009 , na kateri so ustvarjali:
mag. Alenka Vidrgar akad. kiparka / kamen, LINTVERN
ak. kiparka Paola Korošec / kamen, KRALJ NA BETAJNOVI
ak. kipar Drago Vit Rozman / kamen, POTOVANJE SKOZI ČAS
in mag. Bojan Mavsar ak. kipar / Umetniški vodja simpozija, pri izdelavi skulpture.
HARMONIJA, les + kamen, Forma V 2009 – delovišče Star maln.
Na osnovi pravil Forma V 2009 vsi kipi ostanejo na Vrhniki in bodo umeščeni tako, da bodo pripomogli k ureditvi urbanega prostora in oblikovanju krajine z umetniško noto.
Sodobni kiparski simpozij oblikuje prostor z izdelanimi kipi velikega formata v lesu in kamnu, v tesni povezavi s prostorom in z vsemi, ki v njem delajo ali so nekoč v njem pustili sled.
Želja organizatorjev letošnjega simpozija je, da bi Forma V uspešno prestala svojo prvo postavitev, da bi v naslednjem terminu že gostila tuje umetnike in da bi načrtovalci prostorskega plana našli primerne lokacije za kipe velikega formata, ki bi se pridružili osamljenima skulpturama, ki ju je pred nekaj desetletji ustvaril ak. kipar Tone Lapajne.
Forma V 2009 so do sedaj podprli: Občina Vrhnika, ZIC Vrhnika, TD Blagajana Vrhnika, Mineral d.d. - kamnolom Lesno brdo, Koča Star maln - Enis Džajič s.p., RCG ASSIST d.o.o., Peter Kunstel, Dvig d.o.o., KAMENA Beno Ogrin s.p., SLED d.o.o., Anže Stržinar s.p, STIHL, BOSCH električna orodja in Avtohiša Seliškar d.o.o..
Kip mg. Alenke Vidrgar ak. kiparke LINTVERN je bil postavljen 31. avgusta 2009 na lokaciji pri pri mostu čez Ljubljanico pri novem vrtcu, otvoritev postavitve pa se je dogajalo 1. 9. 2009 na prvi šolski dan.
V teku je postavitev skulpture HARMONIJA mg. Bojana Mavsarja ak. kiparja. Skulptura bo krasila krožišče pri trgovskemu centru Lidl na Vrhniki. Slovesnost ob postavitvi bo potekala 22. septemra 2009 ob 17. uri, kar sovpada z aktivnostmi Občine Vrhnika in Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika na DAN BREZ AVTOMOBILA, ki se odvija v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

KOLEDAR

DatumUraDogodekKraj
 
avgust
27.8.2010:00FILMSKO DOPOLDNE: ZLATI ČASIKINO VRHNIKA
 


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00