FOTOREPORTAŽE

11. 03. 08

Odprli razstavo o Stari cestiStara cesta na Vrhniki je bila v preteklosti že deležna različnih raziskav, tokrat pa jo je pod drobnogled vzelo Zgodovinsko društvo Vrhnika. Avtorica razstave, zgodovinarka in arhivistka Zgodovinskega arhiva Ljubljana Polona Roblek, je iz arhivskih škatel na plano potegnila zaprašene urbanistične načrte hiš in pomožnih objektov, pobrskala po ustnem izročilu, nato pa še vse skupaj začinila s starimi in novimi fotografijami objektov. Rezultat je obsežna razstava s tridesetimi barvnimi panoji, ki je odprla svoja vrata danes v Cankarjevem domu in že v samem začetku pritegnila veliko pozornosti.


Stara cesta je že v antičnih časih predstavljala glavno prometno žilo, ki je vodila iz Rima proti Emoni in to svojo vlogo tranzitne poti obdržala vse do srede devetnajstega stoletja, ko jo nadomestita cesarska cesta in železnica. Roblekova, ki se je v raziskavi lotila časa med 1824 in 1950, je pojasnila, da se z novimi prometnimi žilami ni le zmanjšal promet na Stari cesti, marveč so se spremembe odražale tudi na ravni obrtne in storitvene dejavnosti. »Pred železnico in cesarsko cesto se je po Stari cesti odvijal ves tovorni promet med primorsko in osrednjo Slovenijo, po tem pa se je ta preselil na železnico oziroma današnjo Tržaško. Temu primerno so se odzvali tudi prebivalci ulice. Namesto tradicionalnih kolarjev, kovačev, vrvarjev in podobnih obrtnikov, ki so vezani na promet, so se pričele pojavljati nove dejavnosti, kot so na primer šivilje, brivci, frizerji, urarji in podobno.« V svojo raziskavo je zajela šestdeset hiš, od katerih je na panoju vsaka predstavljena z domačim imenom, sodobno fotografijo, hišnimi številkami, ki so se spreminjale tekom zgodovine in morebitnimi dejavnostmi, ki so se v njej odvijale. Prav tako so popisani njihovi lastniki iz začetka 19. stoletja, za temeljitejši pregled objektov pa je avtorica razstave v nekaterih primerih panoje opremila tudi z barviti urbanistični načrti. »Poleg samih načrtov, ki jih imamo v našem arhivu in so v nekaterih primerih z akvareli ali barvnimi tuši očem zares všečno narejeni, sem se posluževala tudi drugih virov in tako odkrivala tudi sam način življenja prebivalcev ulice. Najbolj me je presenetila gostota hiš in prebivalstva. V nekaterih primerih so hiške dobesedno zlepljene skupaj, za nameček pa je bila v njih še zelo velika gostota prebivalstva. Navadno je poleg osnovne družine živelo v hiši še nekaj ostalih, to so bile tete, strici, podnajemniki ali podobno. V Jernejčičevi hiši je tako konec 19. stoletja živelo kar osem podnajemniških družin.« Roblekova je pri pregledu tudi ugotovila, da je večina hiš plod dela domačih stavbnih, tesarskih in zidarskih mojstrov.


Da je razstava zanimiva, je pokazal že današnji množični obisk njene otvoritve. Zagotovo se je našel kateri od prebivalcev stare ceste, ki je končno odkril kdo vse si je pred njim brisal noge pred njegovim hišnim pragom. Baje naj bi Stara cesta, ki je tako uradno ime dobila šele sredi tridesetih let 20. stoletja, prej pa je nosila nazive »tržna cesta«, »kantonska cesta«, »cesta v trg« ali »cesta skoz Vrhniko«, bila že davno tlakovana s skalnimi ploščami, ki so popotnike rešile velikega blata v slabem vremenu. Blata na njej tako že dolgo ni več, bolj kot to pa jo danes, po mnenju nekaterih, tare pregost promet za tako staro ulico. Iz nocojšnjega govora župana dr. Marjana Riharja je bilo mogoče razbrati, da še vsaj tako dolgo ne bo zaprta za promet, dokler Vrhnika ne dobi obvoznice. Je pa po njegovem mnenju tovrstna razstava priložnost, da se posamezniki z različnimi pogledi na usodo Stare ceste, zamislijo in poskusijo najti konsenz.
Razstava bo odprta do konca marca.


Gašper TomincARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
28. 03. 08Zaključila se je prva letošnja krvodajalska akcija
26. 03. 08Vrhniška zelena bratovščina je praznovala 130 let delovanja
20. 03. 08Superbabice na knjižni čajanki
19. 03. 08Župan se je s svojo ekipo mudil v KS Vrhnika – Breg
16. 03. 08Gregorčki so razsvetlili Vrhniko
15. 03. 08Na Ljubljanskem barju velika čistilna akcija
11. 03. 08Ogrodje bodočega stolpa dobiva svojo obliko
11. 03. 08Odprli razstavo o Stari cesti
10. 03. 08Pričarani ženin
07. 03. 08Vrhnika je gostila regijsko slovesnost ob dnevu civilne zaščite
05. 03. 08Starejši obiskali skoraj tisoč sovrstnikov

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00