Arhiv

NOVICE

11. 09. 19

Vedno zahtevnejše intervencije zahtevajo visoko usposobljenost gasilcevSTA - Gasilci v Sloveniji letos praznujejo 150-letnico organiziranega delovanja na Slovenskem, 19. septembra 1869 so namreč v Metliki ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem. Slovenski gasilci so danes dobro opremljeni. Vedno zahtevnejše intervencije pa zahtevajo visoko usposobljenost, pravi predsednik zveze Janko Cerkvenik.


V krovni gasilski organizaciji združujejo več kot 162.000 prostovoljnih gasilcev, ki so organizirani v 1340 društev, povezanih v 120 gasilskih zvez, združenih v 17 gasilskih regij, in ter okoli 700 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 poklicnih gasilskih enotah.

 

"Odkar so po letu 1994 občine prevzele skrb za organiziranost in financiranje gasilstva, so slovenski gasilci zagotovo dobro opremljeni. Vedno zahtevnejše intervencije, ki jih je vsako leto več, zahtevajo visoko usposobljenost, ki temelji predvsem na osebni varnosti vsakega gasilca ter na varnosti prebivalcev. V zvezi sledimo spreminjajoči realnosti gasilskega poslanstva, zato smo pripravili nove, posodobljene temeljne učne programe, v katerih se izobražujejo gasilci," je Cerkvenik poudaril v pogovoru za STA pred nedeljsko osrednjo gasilsko slovesnostjo v Metliki, ki se je bo udeležil tudi premier Marjan Šarec.

 

Vsaka intervencija za gasilce pomeni tudi učenje, nove izkušnje, je ob omembi požara v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis pojasnil Cerkvenik in izpostavil, da je bilo takih zahtevnejših intervencij v zadnjih letih več.

 

"Ta intervencija in tudi nekatere, ki so ji sledile, so pokazale, da so poklicni gasilci tisti, ki so najprej na kraju dogodka. Ker pa so to običajno intervencije velikega obsega, je nujno potrebna tudi pomoč prostovoljnih gasilcev," je dejal.

 

Prav ta in podobni požari so po oceni Cerkvenika spremenili tudi odnos delodajalcev do vprašanja požarne varnosti. "Zavedajo se potrebe po ustanovitvi prostovoljnih industrijskih gasilskih društev. Delodajalci so tudi spoznali, da je dobrodošlo, če ne celo nujno, da imajo v svojih organizacijah zaposlene tudi gasilce. Ti lahko izvajajo osnovno preventivno dejavnost v delovnem okolju in lahko pogasijo vse oblike prvih, začetnih požarov," je pojasnil predsednik Gasilske zveze Slovenije.

 

Cerkvenik je izrazil zadovoljstvo, da donedavni pogledi na gasilstvo kot zgolj strošek izginjajo. V Gasilski zvezi Slovenije si želijo povezovanja tudi z Gospodarsko zbornico Slovenije, da bi "skupaj nastopili kot pogajalec z državo, ki lahko omogoči boljše sodelovanje gasilcev na intervencijah". Gasilci si želijo tudi, da bi se v gospodarstvu izboljšali samozaščitni ukrepi pred požarom.

 

Zavzemajo se tudi za to, da bi država sprejela gasilcem bolj naklonjeno davčno zakonodajo, pokojninske pogoje, želeli bi si nekatere olajšave v cestnem prometu in zavarovanju gasilcev. "Vse to je rešljivo. Zadovoljni smo, da ima država posluh za naše predloge in nam skuša priti naproti," je še dodal Cerkvenik.

 

Gasilci si želijo, da bi se odnos delodajalcev do gasilskega poslanstva spremenil na ravni celotne EU, saj se po besedah Cerkvenika tudi v drugih državah soočajo z nezadovoljstvom delodajalcev, da zaradi sodelovanja v intervencijah njihovi zaposleni, ki so prostovoljni gasilci, na primer ne pridejo v službo. Zato nameravajo preko Mednarodne gasilske zveze skušali doseči rešitev teh vprašanj na ravni EU, da bi bile tako države članice primorane spremeniti svoj odnos do opravljanja javne gasilske službe.

 

Na nedeljski slovesnosti v Metliki bodo obeležili tudi 70-letnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
18. 09. 20Obiščite Cankarjevo spominsko hišo
18. 09. 20Tudi na Vrhniki nastajajo črna odlagališča
17. 09. 20Plezalni center Verd vas vabi na svoje stene
17. 09. 20KINO Vrhnika: O neskončnosti
17. 09. 20Akcija zbiranja nevarnih in e-odpadkov na Vrhniki
15. 09. 20Nova turistična ponudba na Vrhniki: jahanje na Sv. Trojici
15. 09. 20KPV Vrhnika je prejelo 8 dodatnih zbiralnikov za e-odpadke
14. 09. 20Rimski dan na Zaplani
14. 09. 205. Festival Vrhnika
14. 09. 20Akcija zbiranja nevarnih odpadkov

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00