AKTUALNO

EU teden zmanjševanja odpadkov -3


1.12.2015 09:00Slovenska komunalna podjetja opozarjajo: trošimo več, kot je zemlja sposobna proizvesti


TROŠIMO ZA TRETJINO VEČ KOT IMAMO: VSAK OD NAS PORABI KAR 43 KG NARAVNIH VIROV NA DAN

Slovenska komunalna podjetja smo prejšnji mesec v kar 19 občinah po vsej Sloveniji prikazala, koliko naravnih virov dnevno porabi Evropejec. Po podatkih inštituta Sustainable Europe Research Institute vsak od nas porabi kar 43 kg naravnih virov na dan. V povprečju tako porabimo tretjino virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti.

Svetovno gospodarstvo s svojo rastjo nevzdržno obremenjuje naravne vire. Evropska unija se tega dobro zaveda in se zavzema za trajnostno naravnano rabo virov. V sklopu teh prizadevanj je pripravila vrsto dokumentov in strategij, med drugim časovni okvir za Evropo, gospodarno z viri, ki je del vodilne pobude za učinkovito rabo virov iz strategije Evropa 2020. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je letos potekal od 21. do 29. novembra 2015, je zato posvečen dematerializaciji, ki spodbuja trajnostno rabo virov.

Komunalna podjetja smo v svojih mestih in krajih pokazala, koliko naravnih virov potrošimo vsak dan in za kaj porabimo največ - tj. za hrano in pijačo, prevoz, infrastrukturo in gospodinjstva ter za tehnologijo, knjige in časopise.

Če v povprečju potrošimo 43 kg naravnih virov na dan, to pomeni da potrošimo 17 kg naravnih virov za tehnologijo, knjige in časopise, 13 kg za infrastrukturo, 10 kg za hrano ter pijačo in 3 kg za transport.

Poleg prikaza smo komunalna podjetja občane spodbujala, naj poskušajo izdelek zamenjati s storitvami, si deliti stvari ali si jih izposojati, ponovno uporabljati izdelke in uporabljati čim bolj trajnostne materiale.

Prikaz, koliko naravnih virov potrošimo vsak dan, je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki je tudi letošnja koordinatorka Evropskega tednazmanjševanja odpadkov v Sloveniji. Direktorica Zbornice komunalnega gospodarstva Alenka Gorza Jereb je ob tem dejala:

»Dejstvo je, da danes trošimo več kot imamo, saj porabimo tretjino virov več kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. Zato je prav, da občane povabimo k razmisleku o svojih navadah in potrošniških vzorcih ter jim pokažemo kako lahko ravnajo drugače.«

Prikaz je potekal v 19 občinah po vsej Sloveniji – v Ljubljani, Kopru, Izoli, Piranu, Ajdovščini, Novi Gorici, Lendavi, Murski Soboti, Grosuplju, v Trbovljah, Gorjah, na Bledu, Kočevju, Domžalah, Krškem, Velenju, na Vrhniki, v Slovenskih Konjicah in na Ptuju.

Tudi na vrhniški komunali smo s praktičnim prikazom v občinah Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika občane povabili k razmisleku o svojih nakupovalnih navadah in potrošniških vzorcih ter jim pokazali, kako ravnati drugače.V trgovini Depo pa so vzporedno s predstavitvijo potekale delavnice, kjer smo iz odpadkov izdelovali uporabne okraske in novolente izdelke(npr. rožice iz plastike) .

Ker gre za pomembno in inovativno pobudo tudi na ravni Evropske unije, je Zbornica komunalnega gospodarstva iniciativo prijavila tudi v sklop aktivnosti Europan Week for Waste Reduction. Obenem pa se iniciativa poteguje tudi za European Week for Waste Reduction awards, ki nagrajuje najboljše in inovativne aktivnosti na področju preprečevanja odpadkov.

O Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov
Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij Evropske unije na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je lansko leto prejela nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, letos pa poteka pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta. V Sloveniji je koordinatorka Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva. Zbornica tudi sicer spodbuja zmanjševanje količine odpadkov, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov.

Več informacij o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov in letošnji temi in postopkih najdete na sledeči povezavi: https://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/vsebina/Evropski-teden-zmanjševanja-odpadkovKOLEDAR

DatumDogodek
 
marec
29.3.20Koronavirus: Prepoved gibanja izven občine
 
29.3.20Koronavirus: Obvezno razkuževanje opreme v skupnih ali večstanovanjskih stavbah
 
26.3.20Koronavirus: Oprostilo plačila najemnine
 
24.3.20Možnosti oddaje vlog na javne razpise
 
23.3.20Koronavirus: Lokalni ponudniki hrane
 
17.3.20Koronavirus: Nujna oskrba na domu za bolne občane, ki sami upravičeno ne morejo do najnujnejših dobrin
 
december
30.12.19Zbiranje pobud za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta Občine Vrhnika
 


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00