Arhiv

FOTOREPORTAŽE

22. 11. 08

Kaj se skriva v kocki?Starovrhniško kulturno društvo je v dvorani zadružnega doma tokrat predstavilo drugega od treh posebnih ljudi na Stari Vrhniki. Po lanskoletni predstavitvi Eme Goričan, ki se ukvarja z rodoslovjem, je tokrat na vrsto prišel Janez Grom s svojimi malimi plastikami, za prihodnje leto pa je svojo predstavitev napovedal še mojster izdelovanja vrhniških pirhov Franc Grom.


Janez Grom se že več desetletij ukvarja z oblikovanjem preprostega geometrijskega vzorca – kocke, v katero s pomočjo rezkalnika in stružnice izreže dodatne geometrijske oblike ter jim tako dodaja umetniški pridih. Delo zahteva natančno orodje in brezmejno potrpežljivost, saj je vsaka napaka kaznovana s propadom poskusa. Kot pravi danes skoraj 71-letni Grom, se je vse skupaj začelo pred približno 33 leti, ko je v šoli kot učitelj srednje industrijske tehnične šole, slišal, da je nekdo naredil kocko v kocki. »Prijatelj livar mi je vlil aluminijasto kocko, deset krat deset centimetrov, nakar sem se lotil problema. No, na koncu sem v kocki izdelal namesto ene kar štiri kocke.«


Po nekaj začetnih uspehih navadno misel splava višjim ciljem naproti. Tako je Grom začel razmišljati, da bi v kocko postavil kakšno drugo geometrijsko telo. Kaj bi bilo bolj zahtevnega kot krogla, katere (ne) popolnost je mogoče opaziti že v trenutku in zato tudi ponuja toliko večji izziv? Poleg tega krogla predstavlja kontrastno obliko kockasti zunanjosti obdelovanega lika. »Poskusil sem in je šlo,« pravi redkobesedni Grom, ki po lastnih besedah raje dela, kot govori. Zatem je prišlo na vrsto še eksperimentiranje z materiali: najprej z nerjavečim jeklom, nato z lesom (afriški) in nazadnje še z umetno maso.


Kako poteka postopek izdelave tovrstne umetnine, so si obiskovalci lahko ogledali na nocojšnji video projekciji. »Ta je danes trajala nekaj minut, sicer pa za kocko potrebujem približno pet ur, odvisno od vzorca, ki se ga zamislim.« Večino dela opravi s pomočjo rezkalnika, preostalega pa na stružnici. Seveda vedno tudi ne gre vse po načrtih. »Razmerje med dobrimi in tistimi, ki se mi ponesrečijo, je ena proti ena.« Gre namreč za zelo natančno delo, kjer igrajo uspešen projekt od neuspelega ločijo stotinke milimetrov.


Del Gromove zbirke malih plastik, so si obiskovalci lahko ogledali na razstavi v zadružnem domu, del pa tudi na projekcijskem platnu. V goste je namreč prišlo Stereoskopsko društvo Ljubljana, ki se ukvarja s prostorsko fotografijo. Obiskovalcem so tako prikazali nekaj posnetkov Gromovih malih plastik, ki so jih fotografirali pred časom na eni od razstav v Železnikih, v 3D obliki. V ta namen so med obiskovalce razdelili posebna očala, zatemnili dvorano in pred njihovimi očmi so podobe na platnu kar naenkrat dobile skoraj otipljivo podobo.

Gašper TomincOSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
24. 04. 17Akvarelisti razstavljajo na Dunaju
21. 04. 17Zbirali nevarne odpadke
10. 04. 17Vrhnika na festivalu v Gonarsu
06. 04. 17Ko iz malega zraste veliko
04. 04. 17Sestal se je vrh gasilske zveze
28. 03. 17Zabojniki za elektroniko tudi na Vrhniki
22. 03. 17Vse več hrane v kanalizaciji
09. 03. 17Ministrica se na Vrhniki vrača v otroštvo
24. 02. 17Športnik Vrhnike - Hadalin prevzel priznanje
29. 12. 16Župan sprejel tudi gasilce

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00