Arhiv

FOTOREPORTAŽE

03. 10. 08

Malčki v družbi z medvedkom SkuštrančkomCankarjeva knjižnica Vrhnika jeseni nadaljuje s svojim ciklom, ko v svojo sredo povabi domačega literarnega ustvarjalca, temu pa prisluhnejo malčki vrhniškega vrtca. Tokrat je najmlajšim pajčolan domišljijskega sveta sveta odstirala kar v knjižnici zaposlena Vrhničanka Zdenka Obal, ki s svojimi pravljicami postaja zvesta dopisovalka otroške revije Trobentica, izpod njenega peresa pa sta izšli tudi dve samostojni otroški slikanici.


Metuljčki in Zajčki iz vrtca Želvica so najprej prisluhnili njenemu knjižnemu prvencu, to je Zgodbi o Medvedku Skuštrančku, nato pa še odlomkom njenih del v Trobentici. Seveda ni izostala niti njena zadnja knjižica Zajčki na delu, ki pripoveduje o velikonočnih dogodivščinah dolgouhcev. Da pa bi bil spomin na mlado pisateljico trajen, je Obalova malčkom podarila še dve slikanici o medvedku Skuštrančku, vsako za eno skupino.

Pisateljska pot Obalove je še razmeroma kratka. Njeno prvo delo je izšlo leta 2006 v otroški reviji Trobentica. »V vrtcu, kjer je bila moja hčer, so me zaprosili, naj kot knjižničarka predstavim knjižnico in knjigo. To sem tudi storila, a sem ugotovila, da se tovrstno podajanje informacij zdi otrokom nekoliko dolgočasno. Zato sem informacije zavila v celofan zgodbe z naslovom Dogodivščine čudovite knjige, ki je pri malčkih naletela na dober odziv. Zgodba se je zdela tudi meni dobra, zato sem jo poslala v revijo Trobentica. Očitno so z njo bili zadovoljni tudi v uredništvu revije, saj so se odločili za njeno objavo,« je pojasnila Obalova. Tako je prebila led in poslej je skoraj redna dopisovalka revije s svojimi pravljicami. Do danes je pri založbi Morfem izdala dve slikanici Zgodba o medvedku Skuštrančku in Zajčki na delu, tik pred izdajo pa je še tretja slikanica. Tudi tokrat bodo njene glavne osebe živali, izdala pa jo bo Cankarjeva knjižnica ob praznovanju svoje petdesetletnice v mesecu decembru.

Vsekakor pa to ne bo zadnje delo, ki bo izšlo izpod njenega peresa. Kot pravi ima načrtov še veliko, tudi navdiha, ki ga črpa iz življenja in narave, predvsem pa od svoje hčerke Ize, ima še na pretek. »Le časa je malo manj, ampak z voljo in trudom bom tudi ta problem zaobšla,« je še dejala sogovornica.

Gašper Tominc

OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
26. 06. 19Slovenci dokazali, da je nemogoče mogoče
17. 06. 19Argonavtski festival odprli z dalmatinsko glasbo
17. 06. 19Zbor občanov KS Vrhnika Center: največ pobud glede prometa
31. 05. 19Župan Cukjati: naj zid združuje, ne ločuje!
29. 05. 19Ekipa RK Vrhnika zlata na regijskem tekmovanju
22. 05. 19Občina za prevoz starejših občanov uvaja Prostoferja
20. 05. 19Odprli novo pohodno pot ob Rimskem zidu
13. 05. 19Odkrili spomenik za slepe in slabovidne
11. 05. 19Nagrajenci dokaz, da so med nami še vedno dobri in plemeniti ljudje
10. 05. 19Župan obiskal Siliko

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00