Arhiv

FOTOREPORTAŽE

07. 11. 05

S tablami označili Jurčevo šotišče in Mali placObčina Vrhnika je v sodelovanju z Reigonalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije postavila na Jurčevem šotišču in Malem placu pri Bevkah informativni tabli, ki razlagata in opozarjata na edinstvena preostanka šotišč na Barju. Panoja na poljuden način, z risbo in pisano besedo, obiskovalcem posredujeta informacije o nastanku in njegovi biotski raznolikosti. »Pomen tabel na Jurčevem šotišču in Malem placu pri Bevkah je dvojen. Prvi je pedagoške narave, saj bodo bili obiskovalci nizkega barja, med katerimi je največ osnovnošolcev, bolje seznanjeni z njegovimi značilnostmi. Drugi namen pa je s tablami opozoriti, da se tukaj nahaja zaščiteno območje s katerega se ne sme odnašati šote,« je pojasnil direktor občinske uprave Marijan Prijatelj. Pred nekaj meseci se je namreč pripetilo, da so nepridipravi kljub prepovedi odpeljali več kubikov šote.


In zakaj sta Jurčevo šotišče in Mali plac nekaj posebnega? Skrivnost tiči v šoti, ki je v kotlini med Bevkami in Drenovim Gričem, začela nastajati predvsem iz šašja pred približno 4000 leti. Z naselitvijo šotnega mahu se je dotedanje nizko barje začelo spreminjati v visoko barje. Plasti šotnega mahu so namreč tako debele, da površino dvignejo nad nivojem okolice tudi do 6 m in več. In prav takšne razmere so bile na Jurčevem šotišču, preden so porezali šoto. Danes šotni mah zaradi intenzivnega izsuševanja Ljubljanskega barja uspeva le še na zelo redkih majhnih površinah, tako da tudi šota ne nastaja več. Jurčevo šotišče je tako eno zadnjih prizorišč, kjer so še do nedavnega rezali šoto, obenem pa odstira zaveso preteklosti Ljubljanskega barja. Mali plac s svojim jezercem z bogato favno in floro (šotni mah, mesojeda rosika, močvirska želva sklednica, vodna perunika...) ponuja podobo, kakršno je nekoč imelo celotno barje. V takem okolju se je prijetno (če ne celo poučno) poigrati z domišljijo in si v spomin priklicati robustne mostiščarje, ki so se na svojih koliščih, sredi suličastih rogozov, po dolgotrajnem lovu predajali zasluženemu počitku.


Jurčevo šotišče in Mali plac letno obišče več tisoč ljudi. Večina jih prihaja neorganizirano v obliki nedeljskih izletov, so pa tudi izjeme, kot na primer šolarji, ki se odločijo za vodeno ekskurzijo v organizaciji Cankarjevega doma Vrhnika. »Ekskurzija poteka tako, da izletniki v Cankarjevem domu najprej prisluhnejo z multimedijo podprtemu predavanju, kako je nastalo Ljubljansko barje in katere so njegove biotske značilnosti. Potem pa izletniki spoznajo barje tudi v živo,« je pojasnil vodja doma Igor Berginc. Jurčevo šotišče in Mali plac si letno ogleda od 1500 do 2000 osnovnošolcev in srednješolcev.


Gašper TomincOSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
01. 06. 20Podpora občine Slovenski vojski
22. 05. 20Po »klavirskih tipkah« čez cesto
21. 05. 20Župan si je ogledal vrhniški Saubermacher
21. 05. 20Prostofer ponovno v zagonu
15. 05. 20Upravno sodišče zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe Kemisu
13. 03. 20Kemisu zaprli vodo, požarna varnost še naprej zagotovljena!
11. 03. 20Izjava Občine Vrhnika glede Kemisa
19. 12. 19Pri županu gasilci in duhovniki
12. 12. 19Jože Malovrh novi podžupan
21. 11. 19Evropski teden zmanjševanja odpadkov

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00