Arhiv

NOVICE

13. 01. 20

Ob začetku sezone gripe v UKC Ljubljana odprli oddelek za epidemijeSTA, 13. januarja - V stari pediatrični kliniki v Ljubljani so danes odprli oddelek za gripo. Na voljo imajo 24 postelj, v prvem dnevu so jih zapolnili že pet. Ob večjem pojavu bolnikov z gripo lahko odprejo še dodatnih 12 postelj. Oddelek bo odprt do konca sezone gripe, predvidoma do aprila. Sicer pa so v UKC Ljubljana letos že imeli smrtne žrtve zaradi gripe.

 


 

Smrtni primeri zaradi gripe so večinoma povezani z zapleti zaradi drugih bolezni, je danes pojasnil nadzorni zdravnik oddelka Peter Radšel. Koliko je bilo smrtnih žrtev, še ni znano, predvidoma bodo statistike na voljo ob koncu sezone. Po njegovih besedah so letos obravnavali že nekaj bolnikov, ki so zaradi zapletov ob gripi pristali na aparatih za umetno dihanje. A te bolnike, ki imajo najhujše zaplete zaradi gripe, zdravijo na intenzivnih oddelkih.

 

Oddelek za epidemije sicer v UKC vzpostavljajo že deseto leto zapored, saj v obdobju respiratornih obolenj potrebujejo za dodatne zmogljivosti. Na tem oddelku zdravijo bolnike, ki niso neposredno življenjsko ogroženi, pač pa se jim zaradi akutnega obolenja poslabšajo kronične bolezni. Po besedah koordinatorice oddelka za epidemije Mateja Klep Breskvar se bo oddelek glede na izkušnje iz preteklih let zapolnil v dveh dnevih. Lani se je na tovrstnem oddelku zdravilo skupaj 270 bolnikov.

 

Gripa ponavadi pri zdravem človeku traja teden ali 14 dni. Pri tistih, ki imajo kronične bolezni, pa se lahko zavleče tudi v več tednov. Gripa težje poteka tudi pri nosečnicah, ljudeh s prekomerno telesno težo in starejših. Povprečno ostanejo bolniki na tem oddelku kakšen teden, nato pa do konca okrevajo doma, je pojasnil Radšel.

 

Za bolnike bo na oddelku vsak dan skrbelo pet zdravnikov, trenutno je v pripravljenosti tudi 25 do 30 medicinskih sester. Vodja negovalnega tima na tem oddelku Aleksandar Pavlovič je dejal, da imajo negovalnega kadra dovolj in v času, ko bo obratoval oddelek, ne bodo imeli pomanjkanja medicinskih sester. Gre pa za visoko usposobljene sestre z večletnimi delovnimi izkušnjami, nekatere vsako leto delajo na tem oddelku, je dodal.

 

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnila, da je obolevnost z gripo zaenkrat podobna kot v preteklih letih. Do zdaj so testirali okoli 2000 bolnikov z akutno okužbo dihal, v približno 10 odstotkih so dokazali virus gripe. Večinoma je šlo za tip A in izkušnje iz preteklih let so pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2.

 

Letos je povečano zanimanje za cepljenje proti gripi. Razdelili so več kot 180.000 odmerkov cepiva, lani okoli 90.000. Sočanova ocenjuje, da je povečano zanimanje tudi na račun brezplačnega cepljenja za rizične skupine ljudi. Cepljenje je v tem trenutku še smiselno, saj obolevnost z gripo še ni na vrhuncu. Se pa pri mlajšem človeku razvije zaščita v kakšnem tednu, pri starejšem v okoli 14 dneh.

 

Sočanova svetuje bolnikom, naj v primeru respiratornega obolenja obiščejo zdravnika, če se stanje v nekaj dneh ne izboljša oz. če se stanje slabša. Sicer pa svetuje vsem tistim rizičnim skupinam, pri katerih se pričakuje težji potek gripe, naj se izogibajo mest, kjer je zelo veliko ljudi. "Ne hodite v nakupovalne centre, raje v naravo," je dejala. Če smo v dobri telesni kondiciji, imamo manj možnosti, da zbolimo, če pa že zbolimo, lažje prebolimo, je dodala.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
28. 01. 20Društvo za proučevanje ptic tudi letos vabi k opazovanju ptic
28. 01. 20Bliža se najbolj norčavi čas v letu
28. 01. 20Argonavtski dnevi 2020
27. 01. 20Znano je, kdaj bo na Vrhniki spet zadišalo po kavi
27. 01. 20Štefanu Hadalinu tokrat ni uspelo
27. 01. 20Postani prostovoljec in pomagaj predšolskim otrokom
24. 01. 20Štefana Hadalina čaka nastop v Kitzbühelu
24. 01. 20V Horjul se bomo vozili čez pontonske mostove
23. 01. 20Na številnih šolah izbruhi viroz, tudi gripe
23. 01. 20Danes je mednarodni dan pisanja z roko

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00