Arhiv

NOVICE

16. 10. 19

Oglejte si film o oživljanju na spletni strani Zdravstvenega doma VrhnikaSTA, 16. oktobra - Ob svetovnem dnevu oživljanja potekajo številni dogodki, izobraževanja in delavnice, s katerimi nevladne organizacije razbijajo tabuje pred strahom pri oživljanju. Posebno pozornost v letu 2019 namenjajo tudi izobraževanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Na spletni strani ZD Vrhnika si lahko ogledate tudi film o oživljanju.

 

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije ta dan posvečata ozaveščanju o pomenu oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali takrat, ko je pomoč najbolj potrebna. Kot so opozorili, se namreč 60 odstotkov srčnih zastojev zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja.

 

Na leto se pri nas zgodi do 1700 srčnih zastojev. Zavedanje ljudi, da lahko oseba po srčnem zastoju v primeru, da ne začnemo oživljanja, umre v 10 minutah, je zato izjemno pomembno. Brez oživljanja že v treh do petih minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov, stisi prsnega koša pa možnost preživetja povečajo za trikrat, v sporočilu za javnost opozarjata Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije.

 

Pri organizaciji današnjih skoraj 100 brezplačnih dogodkov, na katerih sodeluje več kot 400 prostovoljcev, po vsej Sloveniji sodelujejo območne enote Rdečega križa Slovenije in številna društva. Razpored dogodkov je na voljo na http://slors.szum.si/svetovni-dan-ozivljanja-2019/.

 

Ob letošnjem svetovnem dnevu oživljanja na družbenih omrežjih poteka tudi akcija, v kateri z namenom večje pripravljenosti za nujno in hitro pomoč ob srčnem zastoju pod ključnikom #SlovenijaOzivlja zbirajo fotografije in video posnetke, kje vse lahko pride do situacije, ko je potrebno oživljanje.

 

Geslo letošnje akcije sporoča, da lahko oživlja skoraj vsakdo. "Otroci od četrtega do osmega leta lahko pomagajo tako, da prepoznajo znake srčnega zastoja in pokličejo na številko 112. Otroci med 8. in 12. letom lahko že izvajajo stise prsnega koša, od 12. leta pa lahko tudi že uporabljajo defibrilator," so izpostavili v sporočilu za javnost.

 

Slovenija sicer svetovni dan oživljanja letos obeležuje četrto leto. Uvrščamo se med države z eno bolj aktivnih mrež nevladnih organizacij, tako na področju spodbujanja vključevanja temeljnih postopkov oživljanja v redni izobraževalni proces, kot tudi po razširjenosti defibrilatorjev. Teh je v Sloveniji že več kot dva tisoč.

 

 

Trije enostavni koraki oživljanja, ki lahko rešijo življenje, so prepoznavanje znakov srčnega zastoja, klic na 112 in izvajanje stisov prsnega koša.

 

Kot poudarjajo na spletni strani ZD Vrhnika, je "v primeru nenadnega srčnega zastoja izven bolnišnice za preživetje bolnika izredno pomembna čimprejšnja prepoznava stanja, klic nujne medicinske pomoči in izvajanje temeljnih postopkov oživljanja s strani prisotnih očividcev. Prav slednje je izrednega pomena, saj skoraj podvoji preživetje bolnikov, še zlasti, če se z oživljanjem začne v prvi ali vsaj v prvih štirih minutah po srčnem zastoju."

 

Na tej povezavi si lahko ogledate film o oživljanju. Avtor filma je Miha Kovač, dr.med., spec., zdravnik na SNMP.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
29. 05. 20Načrtovani izklopi električne energije
26. 05. 20Zebra v grafiki klavirskih tipk na Vrhniki
26. 05. 20Brezplačna izpostoja rekvizitov v Športnem parku Vrhnika
26. 05. 20Nedelovanje telefonskih številk na KPV
25. 05. 20Po dveh mesecih mirovanja, je spet štartal Prostofer
25. 05. 20Samoplačniški testi na novi koronavirus
25. 05. 20Tudi KPV Vrhnika opozarja: Straniščna školjka ni smetnjak
25. 05. 20KINO Z VAMI PONOVNO OD 29. MAJA
21. 05. 20Popolna zapora ceste Vrzdenec-Žažar-Ligojna
20. 05. 20Javni poziv k oddaji vlog za najem športnih dvoran v upravljanju Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00