Arhiv

NOVICE

17. 06. 19

Klovni prihajajo tudi na VrhnikoSTA, 16. junija - S sodobno glasbeno-cirkuško improvizirano predstavo NOise Cirkus v izvedbi slovenskega kolektiva Mismo Nismo se bo ob 18. uri v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana začel 12. festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf. Festival bo vse do 24. junija ulice Ljubljane pa tudi Vrhnike in Murske Sobote naselil s cirkuškim duhom.


Klovnbuf je festival smeha, ki se jemlje resno, saj združuje dramsko in cirkuško umetnost. Letos bo s svojo 12. izdajo ponovno razveselil gledalce vseh starosti in ponudil odličnost novocirkuških izdelkov tujih in domačih ustvarjalcev na najvišji kakovostni ravni, s katero si panoga že vrsto let utira pot na najuglednejše gledališke festivale po svetu. V sklopu festivala se bo v Ljubljani, pa tudi na Vrhniki (21.6.) in v Murski Soboti (23. in 24.6.), zvrstilo več dogodkov, napovedujejo organizatorji iz Zavoda Bufeto.
 
Večina festivala bo potekala v prestolnici. Uvod v programski del Klovnbufa bo drevi v Stari mestni elektrarni, kjer bo ob 20. uri na sporedu predstava NOise Cirkus v izvedbi kolektiva Mismo Nismo. Gre za cirkuško improvizirano predstavo, ki uporablja lastnosti in filozofijo noise glasbe in jih prevaja v odrski in cirkuški jezik skozi raziskovanje človeške izkušnje, umeščene v prostor zavrženih predmetov a.k.a. smeti. NOise Cirkusu bo sledila še intermedijska predstava Niti v izvedbi Daniele Zajc.
 
V dobrem tednu dni se bodo na festivalu sicer predstavili ustvarjalci iz desetih držav. Ponedeljek bo na Kongresnem trgu ponudil predstavo Žepi polni zvezd v izvedbi Branka Potočana & Fourklor, ki "pripoveduje o malih ljudeh velikega srca", sicer pa bo poulični program na ta cirkuški ponedeljek od 10.30 pa vse do noči pester na Kongresnem trgu in v Parku Zvezda, kjer bodo nastopili številni umetniki.
 
V torek, sredo, petek in soboto bo večerni program potekal v Stari mestni elektrarni, kjer bodo na sporedu predstava Janus v izvedbi avstrijskega dvojca, ki ga sestavljata Michael Zandl in Tom Henden, "kolaž vizualnih anekdot o pomenu in norosti življenja" nemškega umetnika Matthiasa Romirja z naslovom Življenje so kratke zgodbe, predstava, ki jo je Branko Potočan zasnoval v sodelovanju z duom Silence, naslovljena Črni petek, ter "nedeterminiran performans, ki se razteza preko meja, označenih s trakom" z naslovom Flaque v izvedbi francoskega kolektiva Defracto.
 
Celodnevni festivalski program se v soboto, 22. junija, obeta tudi v ljubljanskem Parku Tivoli, kjer bodo čez dan potekale številne delavnice, med drugim učenja vrtenja hulahupa in pa vrvohodstva, vmes pa se bodo vrstile predstave.
 
V sklopu festivala bo potekal še laboratorij, ki bo ustvarjalcem in producentom - kar pa ne izključuje ostalih novocirkuških ljubiteljev - ponudil delavnice, tečaje, okrogle mize in tudi priložnost za neformalna druženja in mreženja.
 
"Za svet, ki ga ne moremo jemati resno, je rešitev le resna klovnada: umetnost, ki odpira vrata tudi tam, kjer jih ni. In odpira jih glasno, da se zatresejo vsiljene predstave o tem, kaj je res. Popelje nas v predstavo, kjer ni nič zares in je vse resnično: iz hrupa nastane glasba, iz kaosa cirkus. Odloputnimo ta vrata na ves glas, da zazveni Tišina: Tresk! Bum! Buf! Klovnbuf!," so ob letošnji izdaji zapisali organizatorji festivala iz Zavoda Bufeto.

OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
18. 10. 19Kemisu delna odločba gradbene inšpekcije
18. 10. 19Vrhniški občinski proračun
18. 10. 19Vrhnika je s prvim oktobrom zagnala projekt »Prostofer«.
17. 10. 19DANES: kako z naravo nad stres in predavanje o podzemnem toku Ljubljanice
17. 10. 19Akcija Zdrave dlesni letos posebej spodbuja uporabo medzobne ščetke
17. 10. 19Kmalu bomo lahko kupili kruh z manj soli
16. 10. 19Oglejte si film o oživljanju na spletni strani Zdravstvenega doma Vrhnika
16. 10. 19Rokometna tekma članic - ŠDRŠ Vrhnika : RK Krim Mercator Ljubljana
16. 10. 1924ur.com: Na Vrhniki morajo odstraniti karting stezo ali vrniti več kot 400.000 evrov evropskih sredstev
15. 10. 19Pravljične urice v Cankarjevi knjižnici

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00