NOVICE

31. 12. 18

Slovenija v letu 2018STA, 31. decembra - Kronološki pregled najpomembnejših dogodkov v Sloveniji in njene mednarodne dejavnosti v letu 2018.


JANUAR

        1. ŽENEVA - Slovenija je prevzela predsedovanje Svetu ZN za človekove pravice.

        1. LJUBLJANA - Začele so veljati spremembe več davčnih zakonov z namenom dodatnega zmanjšanja stroškov dela in povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

        1. LJUBLJANA - Po ukinitvi med krizo je bil znova uveljavljen otroški dodatek v najvišjih dveh dohodkovnih razredih.

        3. LJUBLJANA - Vodenje UKC Ljubljana je kot v. d. direktorja prevzel Aleš Šabeder, ki je poln mandat dobil februarja, strokovno vodenje pa Jadranka Buturović Ponikvar.

        5. LJUBLJANA - Poklicni gasilci so preklicali stavko ter z vlado sklenili sporazum in aneks h kolektivni pogodbi o višjih plačah operativnim gasilcem.

        5. LJUBLJANA - Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo za nekdanja vodilna v Factor banki Borisa Pesjaka in Dušana Valenčiča zaradi zlorabe položaja in oškodovanja banke.

        6. VRHNIKA/LJUBLJANA - Vrhnika, rojstni kraj Ivana Cankarja (1876-1918), je začela slovesnosti ob Cankarjevem letu, posvečenemu obeležitvi 100. obletnice smrti velikega književnika. Vse leto so potekali številni dogodki, med drugim so junija v Cankarjevem domu in Mestnem muzeju Ljubljana odprli osrednji razstavi v njegov spomin.

        6. LJUBLJANA - V. d. generalnega direktorja policije je postal Simon Velički, poln mandat je dobil aprila, a ga je vlada nato 4. 10. razrešila in za v. d. imenovala Tatjano Bobnar.

        6./7. KRANJSKA GORA - Potekala je 54. Zlata lisica. Zmagovalka veleslaloma in slaloma je bila Američanka Mikaela Shiffrin.

        8.-9. BRUSELJ - Predsednik republike Borut Pahor je bil na prvem uradnem obisku po začetku novega mandata v Bruslju. Med drugim se je sestal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Komisija je problem uveljavitve arbitraže označila kot temo, ki vpliva na celotno EU in evropsko prihodnost Zahodnega Balkana ter ponudila svoje posredovanje.

        9. LJUBLJANA - Premier Miro Cerar je v DZ prestal glasovanje o ustavni obtožbi. Vložila jo je SDS zaradi domnevno nezakonitega ravnanja v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija.

        9. LJUBLJANA - Časnik Večer je razkril obstoj posojilne pogodbe v višini 450.000 evrov, ki jo je SDS decembra 2017 sklenila z državljanko BiH Dijano Đuđić, kar ni bilo skladno z zakonom. SDS je počrpani del posojila vrnila in prekinila kredit. Računsko sodišče je aprila pri dveh posojilih SDS ugotovilo znake prekrškov, zato so zoper stranko na sodišče vložili obdolžilna predloga. Prav tako se je razkrilo financiranje medijskih podjetij, ki so povezana s stranko, z madžarskim kapitalom.

        9. BRUSELJ - Predsednik republike Borut Pahor se je srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

        11. LJUBLJANA - Veljati je začel novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki opredeljuje sistem vrednotenja, tudi za potrebe obdavčitve; uvedba zakona o davku na nepremičnine je sicer načrtovana za leto 2020.

        13. BRDO PRI KRANJU - Predsednik republike Borut Pahor je gostil predsednika Italije in Hrvaške, Sergia Mattarello in Kolindo Grabar-Kitarović.

        17. LJUBLJANA - Predsednik vlade Miro Cerar je sprejel portugalskega kolega Antonia Costo.

        18. LJUBLJANA - Policija je razkrila delovanje mednarodne kriminalne združbe, kjer so pod prisilo v nezakonitih klicnih centrih delali tuji državljani. Na predobravnavnem naroku konec novembra obtoženi Slovenci in Tajvanci niso priznali krivde.

        19. LJUBLJANA - Zaživel je register dejanskih lastnikov, ki omogoča vpogled v lastniške strukture poslovnih subjektov.

        20./21. ROGLA - Rogla je prvič v zgodovini gostila dve tekmi svetovnega pokala v deskanju na snegu.

        20./21. PLANICA - Dolina pod Poncami je bila prizorišče tekem svetovnega pokala v smučarskem teku.

        21. LJUBLJANA - Začela sta se uporabljati novela zakona o pacientovih pravicah in pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov; pri napotnicah je uvedena stopnja zelo hitro, obravnava mora biti v 14 dneh.

        21. OBERSTDORF - Slovenija je na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih osvojila srebro.

        23. STRASBOURG - Pravosodni minister Goran Klemenčič ni uspel s kandidaturo za novega evropskega komisarja za človekove pravice.

        23. LJUBLJANA - Ustavno sodišče (US) je zadržalo izvajanje zakona o Banki Slovenije (BS) v delu, ki računskemu sodišču omogoča presojo pravilnosti in smotrnosti praks nadzora centralne banke do novembra 2014 oz. do uvedbe enotnega nadzora v območju evra. BS je nato oktobra umaknila zahtevo za oceno ustavnosti, tako da je pot reviziji vloge BS v času sanacije bank, ki je potekala konec leta 2013, odprta.

        24. LJUBLJANA - Opozorilne stavke javnega sektorja zaradi zahtev po višjih plačah se je udeležilo okoli 30.000 zaposlenih. Na protestnem shodu v Ljubljani se je zbralo od 4000 do 5000 ljudi.

        13.-24. VARAŽDIN - Moška rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu osvojila 8. mesto.

        26. BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je zaradi dvoma v skladnost s prvotnimi prodajnimi zavezami začela poglobljeno preiskavo predloga Slovenije glede prodaje NLB, ki je predvidel odlog delne prodaje NLB. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman se je večkrat srečala z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, v primeru podaljšanja roka za prodajo banke mora Slovenija računati na izravnalne ukrepe.

        26. LJUBLJANA - Minimalna plača za leto 2018 se je zvišala za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto. Tako je odločila ministrica za delo, potem ko socialni partnerji niso dosegli dogovora.

        30. KOPER - Okoli tisoč ljudi je na shodu v podporo sindikalistu Mladenu Jovičiću, ki mu je uprava Luke Koper skušala odpovedati pogodbo o zaposlitvi, opozorilo na pritiske in nerešeno problematiko delavcev, ki jih družba najema prek izvajalcev pristaniških storitev. Uprava in sindikat žerjavistov sta 27. 2. sklenila sporazum o umiritvi razmer v luki.

        30.-10. 2. LJUBLJANA - Na evropskem prvenstvu v futsalu je zmagala Portugalska. Slovenija je s prebojem v četrtfinale izenačila svoj največji uspeh.

        31. LJUBLJANA - US je presodilo, da sta zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z ustavo. Vlada lahko proračunska sredstva za kampanjo po mnenju sodnikov lahko porablja le, če predstavi razloge za in proti zakonu. Na US se je obrnilo vrhovno sodišče pri presoji pritožbe pobudnika referenduma o drugem tiru Vilija Kovačiča glede poročila Državne volilne komisije (DVK) o izidu referenduma, ki je padel septembra 2017.

        31. LJUBLJANA - Odstopila je predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je stranko vodila od leta 2008. V. d. predsednika je postal Matej Tonin; poln mandat je dobil na kongresu stranke 21. 4.

        31. LJUBLJANA - Računsko sodišče je v reviziji poslovanja UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 ugotovilo resne kršitve zakona o javnem naročanju. Brez razpisov so nezakonito kupili za 69 milijonov evrov medicinske opreme oz. kar petino materiala.

 

FEBRUAR

        1. BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Slovenijo je z gospodarsko delegacijo obiskala srbska premierka Ana Brnabić.

        1. PIRAN - Slovenski ribiči so prejeli prve kazni iz Hrvaške zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu; vlada je 2. 2. z uredbo določila potek meje ob državni meji s Hrvaško v skladu arbitražno sodbo, v kasnejših mesecih je DZ sprejel več zakonov za implementacijo arbitražne razsodbe.

        3. KRŠKO - Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo zoper Aleša Olovca in Martina Kovača v t.i. Facebook umoru; obsojena sta bila na 21 let in 11 mesecev oz. 20 let in 11 mesecev zapora.

        5. LJUBLJANA - Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije je prejel režiser Karpo Godina.

        6. LJUBLJANA - Potekal je vrh Slovenije in držav Beneluksa.

        6. LJUBLJANA/STRASBOURG - Zunanje ministrstvo je pozdravilo novo širitveno strategijo EU za Zahodni Balkan.

        7. LJUBLJANA - Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta dobila pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Nagrade Prešernovega sklada so prejeli snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka in performerka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.

        9.-25. PYEONGCHANG - Na 23. zimskih olimpijskih igrah je slovenska reprezentanca osvojila dve medalji: 15. 2. je biatlonec Jakov Fak na 20-kilometrski posamični tekmi osvojil srebro, deskar Žan Košir pa 24. 2. bron v paralelnem veleslalomu. Odjeknila je tudi novica o pozitivnem dopinškem testu hokejista Žige Jegliča. Južno Korejo je 20. 2. obiskal predsednik Borut Pahor in se sestal s kolegom Moon Jae-inom.

        10. MIAMI - Košarkar Goran Dragić je bil po izboru italijanske Gazzette dello Sport najboljši igralec Evrope v letu 2017; drugi je bil Luka Dončić.

        12. LJUBLJANA - Policisti in zaposleni na notranjem ministrstvu so začeli stavko zaradi porušenih razmerij, dogovorjenih s stavkovnim sporazumom; pripravili so tudi protestni shod.

        12./13. PRIŠTINA - Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Kosovo.

        12.-14. LJUBLJANA - Več kot 20.000 zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu je 13. 1. z dveurno opozorilno stavko zahtevalo dvig plač. Tridnevni stavkovni val javnega sektorja je vrhunec dosegel 14. 1., ko je stavkalo prek 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, zaprtih je bilo 95 odstotkov šol, na shodu v Ljubljani se je zbralo 20.000 ljudi; stavko so ponovili tudi mesec kasneje.

        16. LJUBLJANA - Zlati košarkarji, rokometaši, kanuist Benjamin Savšek in alpska smučarka Ilka Štuhec so prejeli Bloudkove nagrade za leto 2017.

        19. LOS ANGELES - Goran Dragić je kot prvi Slovenec nastopal na tekmi All Star košarkarske lige NBA.

        20. LJUBLJANA - Slovenija je podpisala dogovor o statusu častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2022.

        22. LJUBLJANA - Vlada je razrešila načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana, nasledil ga je Alan Geder. Povod je bila ocena "nepripravljena za bojevanje" bataljonske bojne skupine 72. brigade SV na Natovem preverjanju na Počku; oceno je skupina popravila konec junija.

        27. LJUBLJANA - Levica je predlagala razpis posvetovalnega referenduma o porabi 1,2 milijarde evrov za oborožitvene zahteve Nata.

        27. MARIBOR - Višje sodišče je nekdanja vodilna v Novi KBM Matjaža Kovačiča in Manjo Skernišak oprostilo očitkov o kršenju zakonodaje oz. internih bančnih pravil.

        28. LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Konec maja je KPK prejela sklep vrhovnega sodišča o zavrnitvi Jankovićeve pritožbe.

 

MAREC

        1. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki omejuje stroške trgovalnega računa posameznika.

        1. LJUBLJANA - Družba Mas Real Estate je ustavila komercialni del projekta Emonika, v Slovenskih železnicah (SŽ) pa bodo nadaljevali javni del projekta. Leta 2020 naj bi bila postavljena nova avtobusna in železniška postaja.

        2. LJUBLJANA - Film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in Jureta Breceljnika je dobil glavno nagrado festivala gorniškega filma.

        3.-4. KRANJSKA GORA - Na 57. Pokalu Vitranc je v veleslalomu in slalomu zmagal Avstrijec Marcel Hirscher.

        6. LJUBLJANA - Poslanci SDS in NSi so v DZ vložili ustavni zakon, s katerim bi dodatno zaščitili premoženje NLB pred neveljavnimi pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč. Ljubljana opozarja, da Zagreb ne upošteva dejstva, da sta nasledstveni sporazum in mokriški memorandum določila, da gre v tem primeru za vprašanje nasledstva. Ustavna komisija DZ je aprila zavrnila predlog za začetek postopka spremembe ustavnega zakona. Slovenija je Evropsko komisijo zaprosila za mediacijo, sredi avgusta pa je začel veljati zakon, ki določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost v primeru novih prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem.

        7. BRUSELJ - Slovenija je po šestih letih odpravila gospodarska neravnotežja in izstopila iz makroekonomskega nadzora. Kot je ugotovila Evropska komisija, je to posledica stabilne gospodarske rasti, izboljšanja bančnega sistema in krepitve trga dela. Sredi novembra pa je komisija presodila, da v novi izvedbi evropskega semestra ni potreben več niti temeljit pregled glede makroekonomskih neravnovesij.

        7. LJUBLJANA - V okviru izredne seje DZ, ki se je na zahtevo SDS in NSi ukvarjala s stanjem v SV, je predsednik republike Borut Pahor v mnenju poudaril nujnost posodobitve celotnega varnostnega sistema in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju. Težave so z opremo in kadri, maja je začela z delom pogodbena rezervna sestava SV.

        7. SEŽANA/LJUBLJANA - Skupina Jata Emona je za štiri milijone evrov kupila podjetje Kras. Sežansko družbo sta bremenila januarsko inšpekcijsko zaprtje Mesnin dežele Kranjske (MDK) zaradi slabih higienskih razmer in blokada transakcijskih računov. Jata Emona se je julija odločila, da MDK dokončno zapre, nepremičnine pa proda.

        9. VELENJE - Vodstvo Gorenja je s sindikatom doseglo sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, zato je bila opozorilna stavka preklicana. Gorenje je nekaj dni kasneje k skrbnemu pregledu poslovanja povabilo tri potencialne strateške partnerje iz Azije.

        9. LJUBLJANA - Višje sodišče je zavrnilo pritožbo tožilstva na sklep o zavrnitvi sodne preiskave zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, osumljenega jemanja podkupnine v zadevi Farmacevtka; s tem je bila zadeva pravnomočno končana. Julija je vrhovno sodišče zavrnilo tudi s strani tožilstva vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti.

        10. MARIBOR - Na kongresu SMC je Miro Cerar dobil nov mandat za vodenje stranke.

        10. LJUBLJANA - Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), projekt ministrstva za zdravje, s katerim naj bi rešili probleme otroške srčne kirurgije, je bil vpisan v sodni register. NIOSB naj bi začel delovati 1. 5., a mu kljub prizadevanju predsednika sveta zavoda, mednarodno uveljavljenega kirurga Igorja Gregoriča, to ni uspelo. Vlada je za delovanje zagotovila dobrih 1,7 milijona evrov, a so rojstvo inštituta zaznamovali spori z UKC o nepotrebnosti postavljanja ločenega programa, odhodi domačih kirurgov - julija so program otroške kardiologije v UKC zapustili še zadnji trije - ter spori s tujimi kirurgi, ki so v Slovenijo prišli na povabilo NIOSB. Oktobra je prenos programa zavrnil še ZZZS.

        10. ZAGREB/LJUBLJANA - V mednarodni operaciji so na Hrvaškem zasegli 100 kilogramov kokaina, ki ga je kriminalna združba poskušala pretihotapiti iz Južne Amerike prek Reke v EU. V Ljubljani so prijeli enega od domnevnih tihotapcev droge, Hrvata Stjepana Prnjata, aprila so ga predali Hrvaški.

        12. LJUBLJANA - Ustanova ITF je obeležila 20 let delovanja.

        12.-14. BERLIN - Predsednik republike Borut Pahor je bil na delovnem obisku v Nemčiji, med drugim se je srečal s predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.

        14. LJUBLJANA - Miro Cerar je odstopil s položaja predsednika vlade nekaj ur po objavi odločitve vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo rezultate referenduma o drugem tiru in tako ugodilo pritožbi Vilija Kovačiča. Po Cerarjevem mnenju odločitev ni bila dobra za Slovenijo. Označil jo je kot kapljo čez rob poskusom različnih skupin, ki želijo ustvariti vtis, da je v državi vse narobe. DZ se je s Cerarjevim odstopom seznanil 20. 3.

        16. BRUSELJ/LJUBLJANA - Slovenija je Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, na podlagi katerega se mora komisija najkasneje v treh mesecih odločiti, ali bo sprožila postopek zoper Hrvaško. Vlada je 14. 3. sicer sprejela zavezo, da bo v nasprotnem primeru tožbo pred Sodiščem EU vložila sama.

        17. MARIBOR - Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahovič je grobo besedno obračunal z novinarjem. Nogometna zveza Slovenije (NZS) mu je izrekla šestmesečno prepoved delovanja.

        17. CELJE - Na Dnevih komedije sta nagrado strokovne žirije prejela Iva Krajnc Bagola in Uroš Smolej, režiser Eduard Miler in muzikal Trač v izvedbi MGL in Gledališča Koper.

        18. LJUBLJANA - Po hudi bolezni je v 55. letu umrl finančnik Matjaž Gantar.

        19. LJUBLJANA - Vlada v odhodu je sindikate javnega sektorja obvestila o ustavitvi pogajanj, saj nima pooblastil za sklepanje dogovorov z javnofinančnimi posledicami; sindikati so stavkovne aktivnosti prekinili oz. zamrznili.

        19. LJUBLJANA - Na čelu Specializiranega državnega tožilstva (SDT) je nov mandat dobil Harij Furlan.

        19. CELJE - Romeo Bajde je bil na ponovljenem sojenju obsojen na 25 let zapora za umor partnerke decembra 2015; višje sodišča je novembra obsodbo potrdilo.

        20. LJUBLJANA - V ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik je sodišče večini obdolženih nepravnomočno izreklo obsodilne sodbe. Prvoobtoženi Dragan Tošić in soobtoženi Dragan Beljkaš sta dobila po 16 let in pol zapora.

        22.-25. PLANICA - Na planiški velikanki je potekal finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. V ekipni tekmi 24. 3. je zmagala Norveška, Slovenija je bila tretja. Na obeh posamičnih tekmah je slavil Poljak Kamil Stoch.

        23. BRUSELJ/LJUBLJANA - Premier Miro Cerar je ob robu vrha voditeljev EU poudaril, da Slovenija zaradi afere Skripal ne načrtuje izgona ruskih diplomatov, saj preiskava ni končana. Odločitev je kritiziral predsednik republike Borut Pahor. Ljubljana je 29. 3. na posvetovanja poklicala svojega veleposlanika v Rusiji.

        25. LJUBLJANA - Začela je veljati zakonska rešitev, ki omejuje izvršbo na nepremičnine, v katerih živijo dolžniki, katerih dolg je majhen.

        26. SOFIJA - Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Bolgarijo.

        27. KRANJ - Na Tednu slovenske drame je odličje Marija Vera za življenjsko delo prejel Andrej Kurent, veliki bršljanov venec Livija Pandur, nagradi za igralske dosežke v minulem letu pa Aljoša Ternovšek in Jurij Zrnec.

        29. MARIBOR/LJUBLJANA - Slovesnost Pesnik v vojaški uniformi je bila uradni začetek projekta Maistrovo leto, namenjenega obeležitvi stoletnice akcij borca za severno mejo generala Rudolfa Maistra (1874-1934).

        31. LJUBLJANA - V 111. letu starosti je umrl najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš.

 

APRIL

        1. LJUBLJANA - V Sloveniji je bil vzpostavljen sistem elektronskega cestninjenja za tovornjake. Dars je postopno začel odstranjevati cestninske postaje.

        1. LJUBLJANA - Začel se je uporabljati zakon o probaciji. Uprava RS za probacijo je prevzela naloge izvajanja nadzora nad spoštovanjem pogojnih obsodb, delom v splošno korist in hišnim zaporom.

        1. KRŠKO - V Nuklearni elektrarni Krško (NEK) se je začel enomesečni redni remont, med drugim so zamenjali jedrsko gorivo. Aprila je Stanislav Rožman dobil še en mandat na čelu NEK.

        3. SKOPJE - Premier Miro Cerar je obiskal Makedonijo.

        6. LJUBLJANA - Potem ko je zunanji minister Karl Erjavec v začetku leta napovedal, da bo Slovenija šla sama naprej po poti priznanja Palestine, saj je dogovor koalicijsko usklajen, in po številnih nasprotovanjih in zadržkih dela domače politike, izraelske diplomacije in tudi predsednika republike Boruta Pahorja, je propadel še zadnji poskus za priznanje Palestine v obstoječem sklicu DZ. Odbor DZ za zunanjo politiko zaradi nesklepčnosti ni mogel sprejeti vsebinskega sklepa o priznanju, ki ga je predlagala poslanska skupina Levice. Ker je del poslancev SMC umaknil podpise pod napovedano izredno sejo DZ na to temo, je bila ta odpovedana.

        6. WASHINGTON - Obrambna ministrica Andreja Katič se je sešla z ameriškim obrambnim sekretarjem Jamesom Mattisom.

        7. PTUJ - Na Ptujskem jezeru so opazili 150 poginulih rečnih galebov. Vzroka pogina niso odkrili.

        8. LJUBLJANA - V 74. letu je umrla pianistka in pedagoginja Marina Horak.

        9. LJUBLJANA - Zveza potrošnikov Slovenije je proti Volkswagnu zaradi prirejanja izpustov vložila skupinsko tožbo, h kateri je pristopilo 6024 potrošnikov.

        10. LJUBLJANA - DZ je soglasno podprl ugotovitve končnega poročila preiskovalne komisije DZ za Teš 6. Vse vlade od 2004 do 2012 so ravnale neodgovorno, največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja in takratnih ministrih Francu Križaniču in Mateju Lahovniku. DZ je proti njim naznanil sum kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva oz. nevestnega ravnanja pri opravljanju funkcije. Obenem je vladi predlagal, da naloži SDH, naj od HSE zahteva sprožitev postopka ugotavljanja odškodninske odgovornosti vodstev in nadzornikov Teša in Premogovnika Velenje.

        10. LJUBLJANA - DZ je podprl poročilo zdravstvene preiskovalne komisije ter ji naložil, naj pridobljeno dokumentacijo preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in SDT. Zaključno poročilo opozarja na ključna problema - odtekanje denarja ter brezbrižnost nosilcev javnih funkcij in vodilnih v javnih zavodih. Ugotavlja tudi subjektivno odgovornost ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc zaradi neukrepanja. Pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in jemanja podkupnine za vodjo SDT Harija Furlana ter sume jemanja podkupnine za nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča.

        11. LJUBLJANA - US je kot protiustaven ocenilo zakonski člen, s katerim je zakonodajalec določil omejitev višine odškodnine, ki se lahko dosodi izbrisanim; predlog zakonske rešitve čaka na potrditev vlade.

        11. JURONG - Družba Pipistrel je postavila temeljni kamen za gradnjo tovarne letal v kitajskem Jurongu blizu Nanjinga. Vrednost naložbe je več kot milijarda evrov.

        11. LJUBLJANA - Prvak SDS Janez Janša je po razveljavitvi sodbe v primeru Patria na US, ki je nato zastaral, vložil odškodninsko tožbo. Od države, nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar in štirih sodnikov zahteva približno 900.000 evrov. Tone Krkovič zahteva 600.000 evrov, z državo pa se je oktobra poravnal prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič za 63.000 evrov, čeprav je zahteval 13,4 milijona evrov.

        12. LJUBLJANA - Jakopičevo nagrado je za življenjsko delo prejel akademski kipar Dušan Tršar.

        12. DUNAJ - V Leopoldovem muzeju so odprli retrospektivo slikarja in grafika Zorana Mušiča (1909-2005).

        16.-18. BLED - Potekalo je 50. mednarodno srečanje pisateljev, častna gostja je bila iranska Nobelova nagrajenka za mir Shirin Ebadi.

        17. LJUBLJANA - Po dolgih letih so SŽ začele val modernizacije na področju potniškega prometa. S švicarskim Stadler Rail so podpisale 169 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup 26 novih potniških garnitur; prve naj bi dobavili v letu 2019.

        19. LJUBLJANA - Vlada je izplačala prve finančne pomoči družinam, ki so se zaradi arbitražne razsodbe odločile za preselitev v Slovenijo; v treh letih si bodo lahko kupile novo nepremičnino v Sloveniji.

        19. LJUBLJANA - DZ je v ponovnem glasovanju po vetu v DS zavrnil novelo zakona o igrah na srečo, ki bi sprostila trg športnih stav.

        20. LJUBLJANA - Na obisku v Sloveniji je bil slovaški predsednik Andrej Kiska.

        20. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je Stefanu Cakiću za uboj igralca Gašperja Tiča julija 2017 v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti izreklo zaporno kazen v višini osem let in pol; višje sodišče je oktobra kazen zvišalo na deset let.

        24. BRDO PRI KRANJU - Na osrednjem dogodku slovenskega predsedovanja Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) so se zbrali predsedniki vlad in drugi visoki predstavniki držav tega procesa.

        26. LJUBLJANA - DZ je potrdil končno poročilo preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. Poslanci so soglašali, naj se poročilo in vsa dokumentacija predata organom pregona, pripravijo naj se podlage za ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančnega kriminala. Ker je komisija ugotovila, da so nekateri zaslišani na pričanjih lagali, je predsednik komisije Anže Logar naznanil vložitev kazenskih ovadb zoper nekatere bančnike ter politika Franca Križaniča in Boruta Pahorja.

        27. SKOPJE - Potekal je vrh procesa Brdo Brioni s temo pospešitve sodelovanja v luči nove širitvene strategije EU za Zahodni Balkan.

        27. TEHERAN - Film Rudar režiserke Hanne Slak je na festivalu Fajr prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, nagrado filmskih kritikov in posebno nagrado za mir.

        26.-27. TEL AVIV - Judoist Adrian Gomboc je na evropskem prvenstvu osvojil zlato medaljo, Tina Trstenjak je bila srebrna.

        30. LJUBLJANA - Guverner BS Boštjan Jazbec je predčasno končal mandat, saj je prevzel funkcijo v vodstvu enotnega evropskega odbora za reševanje bank. S 1. 5. je vodenje osrednje denarne ustanove prevzel namestnik guvernerja Primož Dolenc, ki na oktobrskem glasovanju DZ o novem guvernerju ni dobil potrebne večine.

 

MAJ

        2. BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala nov proračun za obdobje 2021-2027, ki upošteva odhod neto plačnice Velike Britanije iz povezave in novi prioriteti - migracije in varnost. Slovenijo v predlogu moti zmanjšanje sredstev za razvoj podeželja, nasprotuje tudi bistvenemu posegu v sredstva za kohezijo.

        4.-6. DRAVOGRAD - Hudo neurje s poplavami je zajelo koroško, podravsko, pomursko in vzhodnoštajersko regijo. V 40 občinah je bilo škode za šest milijonov evrov.

        6. LJUBLJANA - Premier Miro Cerar je na delovnem obisku sprejel predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

        7. NOTRANJE GORICE - V 93. letu je umrl starosta slovenskega stripa Miki Muster.

        9. LJUBLJANA/BRUSELJ - Slovenija je po umiku ZDA iz jedrskega dogovora z Iranom sporočila, da ga še naprej podpira, če bo Iran spoštoval svoje obveznosti. Sredi julija je podprla v okviru EU sprejete ukrepe za zaščito podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij.

        9. VELENJE - Kitajska družba Hisense je bila izbrana kot kupec Gorenja. Za delnico je ponudila po oceni analitikov visokih 12 evrov. Prevzemno ponudbo je sklenila 26. 6. in postala lastnica 95,4 odstotka delnic. Septembra so potrdili iztisnitev preostalih delničarjev, Gorenje pa se bo umaknilo z borz. Kitajci so zagotovili, da bodo v Gorenju ohranili stabilnost upravljanja in delovna mesta. Prevzem je avgusta odobrila tudi Evropska komisija.

        10. MARIBOR - Letalec Matevž Lenarčič je sklenil 23.000-kilometrsko odpravo prek Azije, na kateri je zbiral podatke o onesnaženosti zraka.

        11. KIJEV - Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Ukrajino.

        11. KOPER - Okrožno sodišče je nepravnomočno za krive spoznalo sedem od devetih obtoženih v zadevi Kobra. Članom hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog in prevozi ilegalcev, so skupaj prisodili 31 let in štiri mesece zaporne kazni.

        12. LIZBONA - Na 63. Evroviziji se je Slovenija z Leo Sirk in skladbo Hvala, ne! uvrstila na 22. mesto.

        13. LJUBLJANA/BRUSELJ - Ponovljeni referendum o zakonu o drugem tiru ni uspel zaradi prenizke udeležbe, čeprav je proti zakonu glasovalo več udeležencev kot zanj. Evropska komisija je marca prižgala zeleno luč za 44 milijonov evrov za pripravljalna dela, za preostalih 109 milijonov evrov EU pa je bila pogodba med Evropsko komisijo in podjetjem 2TDK podpisana konec maja. V igri za sodelovanje pri projektu je Madžarska, vladno pobudo za sklenitev sporazuma o sodelovanju z njo je februarja podprl odbor za zunanjo politiko.

        14. KOČEVJE - Družba Yaskawa Europe je podpisala pismo o nameri za postavitev obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent v vrednosti 20 do 30 milijonov evrov; japonska družba sicer dokončuje tudi evropsko tovarno robotov.

        14. LJUBLJANA - Slovenija je obeležila 25-letnico članstva v Svetu Evrope.

        17. LJUBLJANA - Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa opozorila na poslabšano migracijsko situacijo in okrepljene migracijske tokove v državah Zahodnega Balkana, zlasti BiH. Slovenija je prepričana, da bi morali Evropska komisija in agencija Frontex za države v regiji narediti več. Policija je prebivalce ob Kolpi pozvala k zaščitnim ukrepom ob prihodih migrantov.

        17. ATENE - Planica je bila na kongresu Mednarodne smučarske zveze izbrana za organizatorja svetovnega prvenstva v nordijskih športih leta 2023.

        18. LJUBLJANA - Potem ko je stranka Solidarnost v humanitarne namene nakazala sredstva, ki jih je dobila iz DZ prek SD na podlagi predvolilnega sporazuma leta 2014 o skupnem nastopu, je računsko sodišče naložene popravljalne ukrepe ocenilo kot zadovoljive. Računsko sodišče je sicer proti strankama vložilo tudi obdolžilni predlog.

        20. ŽIROVNICA - Svet je na pobudo Slovenije prvič obeležil svetovni dan čebel. Osrednja prireditev je potekala v Žirovnici, rojstnem kraju začetnika sodobnega čebelarstva Antona Janše (1734-1773). Ministri in drugi predstavniki 22 držav in mednarodnih organizacij so ob tem sprejeli politično zavezo za ohranitev čebel.

        22. BRASLOVČE - Škotsko podjetje BSW je potrdilo načrte o gradnji največje žage v Sloveniji na Gomilskem v vrednosti 40 milijonov; stekla naj bi v letu 2019, z občino Braslovče mora rešiti vprašanje umestitve v prostor.

        23. LJUBLJANA - Družba KD Group je prodala zavarovalnico Adriatic Slovenica družbi Generali CEE. Kupnina je znašala 245 milijonov evrov.

        24. LJUBLJANA - DZ je potrdil ugotovitve končnega poročila preiskave suma pranja denarja in financiranja terorizma v NLB ter suma pranja denarja v Novi KBM. Med drugim je sprejel sklep, da sta za dopuščanje tega politično odgovorna nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in vlada Boruta Pahorja. DZ je podprl predlog, da se sume kaznivih dejanj naznani organom pregona.

        24. BENETKE - V razstavišču Arzenale je Slovenijo zastopal projekt Živeti z vodo.

        24. BURGAS - Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na evropskem prvenstvu v razredu 470 osvojili zlato.

        25. LJUBLJANA - Veljati je začela splošna uredba EU o varstvu podatkov. Slovenija je sicer ena od osmih držav, ki njenih rešitev še niso prenesle v nacionalni pravni red.

        25. KOPER - Nadzorni svet Luke Koper je prižgal zeleno luč za načrt rešitve problematike delavcev, zaposlenih prek izvajalcev pristaniških storitev. Približno 300 delavcev bodo zaposlili neposredno, načrtujejo pa tudi 300 agencijskih zaposlitev in 500 zaposlitev prek zunanjih izvajalcev. Uprava luke je akcijski načrt potrdila septembra, objavili so že prve razpise za zaposlitve.

        28. TRST - Španska družba Gas Natural se je odpovedala vsem postopkom, povezanim z gradnjo plinskega terminala pri Žavljah. Slovenija in okoljevarstvene organizacije so mu nasprotovale zaradi škodljivih okoljskih vplivov.

        29.-30. RIM/VATIKAN - Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s predsednikom Italije Sergiom Mattarello. Pahorja je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek.

        30. LJUBLJANA - Fiskalni svet je v poročilu o delovanju v letu 2017 znova pozval k naporom za dokončno konsolidacijo javnih financ. Zaradi političnih okoliščin v letu 2018 po njegovem mnenju niso oblikovani ukrepi za zagotavljanje nadaljevanja ugodnih javnofinančnih trendov.

        31. LJUBLJANA - Šest let po prvih hišnih preiskavah so spisali obtožnico v primeru Stožice, ki je konec septembra postala pravnomočna. Obtoženih je devet ljudi, med njimi ljubljanski župan Zoran Janković. Očitajo jim več kaznivih dejanj.

 

JUNIJ

        1. WASHINGTON/LJUBLJANA - ZDA so uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz EU. V Sloveniji so ukrep občutili predvsem v družbah Sij in Impol.

        1. LJUBLJANA - Denarna socialna pomoč se je zvišala na 385 evrov, ukrep naj bi prvotno veljal do konca leta, a je nato DZ novembra izglasoval podaljšanje tudi od leta 2019.

        1. MARIBOR - Odprli so dispečerski center za učinkovitejše nudenje nujne pomoči. Celotna mreža po državi naj bi bila vzpostavljena do konca leta 2019.

        1. LJUBLJANA - Začeli so se uporabljati prenovljeni zakoni s področja prostorskega načrtovanja in graditve objektov.

        2. PRAGA - Slalomist na divjih vodah Peter Kauzer je zmagal na evropskem prvenstvu. Slovenija je osvojila še bron v ekipni tekmi kajakašev.

        3. LJUBLJANA - Na predčasnih volitvah v DZ je zmagala SDS s 25-odstotno podporo volivcev. V DZ se je uvrstilo še osem strank: LMŠ (12,6%), SD (9,9%), SMC (9,8%), Levica (9,3%), NSi (7,2%), Stranka Alenke Bratušek (5,1%), DeSUS (4,9%) in SNS (4,2%). Udeležba je bila skromna, 52,6-odstotna. Predsednik republike Borut Pahor je 12. 7. predsednika SDS Janeza Janšo seznanil, da ga bo predlagal za kandidata za mandatarja, a je Janša čez teden dni zavrnil mandatarstvo, saj ni dobil potrebne podpore; medtem pa je prvak drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec začel pogovore o povolilnem povezovanju LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi.

        4. KOPER - Senat okrožnega sodišča je ugotovil zastaranje primera Serming, v katerem je bil med obtoženimi koprski župan Boris Popovič.

        6.-7. BRDO PRI KRANJU/SARAJEVO - Na sestanku šefov policij in notranjih ministrov držav Zahodnega Balkana in širše Evrope so opozorili na trend povečevanja migracij in slabšanja razmer v regiji. Dogovorili so se za dosledno registracijo vseh ilegalnih migrantov, izmenjavo informacij ter preprečevanje zlorab. Slovenske nevladne organizacije so vlado sicer pozvale k neodvisni preiskavi domnevno nezakonitega in prisilnega vračanja migrantov. Varuhinja človekovih pravic je avgusta v vmesnem poročilu ugotovila pomanjkljivosti pri postopkih obravnave tujcev, preučitev ravnanja policistov je napovedal tudi UNHCR. Na policiji in ministrstvu so očitke zavrnili, informacijska pooblaščenka pa je decembra policiji odredila razkritje dokumentov o ravnanju s prosilci za azil.

        7. BRUSELJ - Evropska komisija je Sloveniji izrekla uradni opomin zaradi nezakonitega odlagališča odpadkov v Bukovžlaku pri Celju. Toksikološka ocena tveganja, ki jih je izdelala nemška družba CDM Smith, pa je pokazala, da Bukovžlak ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.

        8. ČRNOMELJ/NOVO MESTO - Območje Bele Krajine in Novega mesta je zajelo hudo neurje s točo. Poškodovanih je bilo več kot tisoč objektov, samo v občini Črnomelj so škodo ocenili na 18 milijonov evrov.

        8. KOPER - Okrožno sodišče je vseh pet obtoženih v zadevi Beltinci, med njimi nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja, nepravnomočno spoznalo za krive.

        12. LJUBLJANA - Alpinist Andrej Štremfelj je dobil nagrado zlati cepin za življenjsko delo v alpinizmu.

        13. MARIBOR - Novi rektor Univerze v Mariboru je postal Zdravko Kačič.

        17. LJUBLJANA - Slovenija je pozdravila podpis sporazuma med vladama Makedonije in Grčije o novem imenu Makedonije.

        17. NOVO MESTO - Primož Roglič je zmagal na kolesarski dirki Po Sloveniji.

        20. LJUBLJANA - V Narodni galeriji so odprli razstavo o slikarki Ivani Kobilca (1861-1926).

        22. LJUBLJANA - DZ je na ustanovni seji potrdil mandate 90 novoizvoljenim poslancem, nato pa z 80 glasovi podpore za predsednika DZ izvolili prvaka NSi Mateja Tonina; proti je bila Levica.

        22. BROOKLYN - Luka Dončić je postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Na tretjem mestu ga je izbrala ekipa Atlanta Hawks, a ga je nato v menjavi igralcev poslala k Dallas Mavericks.

        22. LJUBLJANA - Sava se je odločila za prodajo približno 37-odstotnega deleža Gorenjske banke srbski AIK banki, ki je že lastnica skoraj tretjinskega deleža; za izvedbo nakupa so ji dali eno leto. AIK je po nekaj zapletih dobila soglasje srbskega regulatorja, novembra pa še BS.

        23. LJUBLJANA - Nagrado kresnik je dobil roman Draga Jančarja z naslovom In ljubezen tudi.

        24. VELENJE - V mestu so odkrili plakate, ki so poveličevali nacistično ideologijo in simbole; lepil jih je najstnik, je kasneje odkrila preiskava.

        25. LJUBLJANA - V 95. letu je umrla slovenska igralka Štefka Drolc.

        26. LJUBLJANA - Iz stranke SMC so izključili podpredsednika stranke, nekdanjega predsednika DZ in poslanca Milana Brgleza. Razlog naj bi bilo nespoštovanje odločitev organov stranke; Brglez je avgusta prestopil v poslansko skupino SD.

        26. ŠENTILJ - Avstrijska policija je tik ob mejnem prehodu Šentilj izvedla vajo ukrepanja v primeru večjega navala migrantov.

        27. LOGATEC - Švicarska družba Lonstroff, ki je v lasti japonske Sumitomo Rubber Industries, je začela gradnjo obrata za proizvodnjo medicinskih elastomerov; proizvodnja naj bi stekla aprila 2019.

        27. LJUBLJANA - Režiserka in animatorka Špela Čadež je postala članica akademije za filmsko umetnost in znanost; soodločala bo o dodelitvi oskarjev za animacijo in posebne učinke.

        29. BRUSELJ - Voditelji članic EU so dosegli dogovor o migracijah. Dogovorili so se o možnosti vzpostavitve centrov za obravnavo migrantov zunaj EU ter prostovoljni vzpostavitvi "nadzorovanih" centrov tudi znotraj unije, kjer bi obravnavali migrante glede na potrebo po mednarodni zaščiti. Slovenija po besedah premierja Mira Cerarja zagotavlja učinkovit nadzor, v primeru močno povečanih migracij pa bi veljalo razmisliti o okrepljenem nadzoru.

        28. STRASBOURG - Svet Evrope je dosmrtno izključil 14 nekdanjih članov PS SE zaradi vpletenosti v korupcijski škandal v korist Azerbajdžana. Med njimi je tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

 

JULIJ

        1. LJUBLJANA - Slovenija je sprostila dostop delavcev iz Hrvaške na trg dela; prehodnega obdobja prepovedi iz leta 2015 namreč ni podaljšala.

        1. LJUBLJANA - Veljati je začel ukaz o izplačilu dodatka k plači zaradi povečanega obsega dela in delovnih obremenitev v Slovenski vojski v višini 19 odstotkov. Z novembrom so seznam prejemnikov oklestili.

        1. LJUBLJANA - Začel se je uporabljati zakon o spodbujanju investicij, ki med drugim izenačuje domače in tuje investitorje pri dostopu do državnih spodbud ter opredeljuje strateške investicije.

        3. MARIBOR - Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in razveljavilo izrek pogojne zaporne kazni zaradi posredovanja pri zaposlitvi nekdanje podžupanje. V 2018 so nepravnomočno padli še štirje postopki, in sicer v zadevah Toplarna, postavitev kolektorjev in Farmadent, pravnomočno je bilo sicer ustavljenih 16 postopkov od skupno 21 ovadb.

        3. ŠOŠTANJ - Končal se je prvi redni remont 600-megavatnega šestega bloka Teš. Julija so dokončno ustavili četrti blok, avgusta pa po triletni ekološki sanaciji znova priklopili peti blok.

        4. ZAGREB/LJUBLJANA - Upniki hrvaškega koncerna Agrokor so potrdili pogodbo o poravnavi. Največji lastniki Agrokorja so tako postali ruski banki Sberbank in VTB ter finančni skladi iz ZDA. Po besedah izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor Fabrisa Peruška, ki je položaj prevzel po februarskem odstopu Anteja Ramljaka, bo sledil postopek implementacije. Za vključitev Mercatorja v novi sanirani Agrokor predvidoma v začetku 2019 bo potrebno soglasje več kot 50 bank upnic. Marca je sicer slovensko vrhovno sodišče zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad Agrokorjem.

        4. LJUBLJANA - Višje sodišče je nekdanje vodilne v Mipu oprostilo preslepitve bank pri pridobitvi posojila družbi; le za Vojteha Volka je potrdilo zaporno kazen v višini poldrugega leta zaradi zlorabe položaja.

        5. LJUBLJANA - Vlada je sprejela kontingentni načrt države za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito. Ta predvideva razširitev zmogljivosti v Logatcu in integracijski hiši v Mariboru ter vzpostavitev pogojev za nastanitev v počitniškem domu Debeli rtič.

        6. MARIBOR - BS je ugotovila, da je Nova KBM uredila področje preprečevanja pranja denarja skladno z zakonodajo. Inšpekcijski pregled BS je leta 2014 ugotovil primere pranja denarja po t.i. italijanski tipologiji ter sistemske pomanjkljivosti.

        6. LJUBLJANA - Narodni muzej je dobil vrnjeno pradavno bodalo z Iga, ki so ga ukradli leta 1985.

        7. SOFIJA - Premier Miro Cerar se je udeležil vrha predsednikov vlad 16 držav srednje in vzhodne Evrope s kitajskim premierjem Li Keqiangom.

        7. KARLOVY VARY - Režiser Olmo Omerzu je na filmskem festivalu prejel nagrado za režijo koprodukcije Zimske muhe. Sonja Prosenc je za film Zgodovina ljubezni dobila posebno omembo žirije.

        11.-12. BRUSELJ - Premier Miro Cerar se je udeležil vrha zveze Nato in poudaril namero po krepitvi obrambnih izdatkov, tako naj bi Slovenija v letu 2011 za obrambo namenila 1,1 odstotka BDP; novembra je podpisala pogodb o nakupu 38 lahkih oklepnikov oshkosh.

        11. SLOVENSKA BISTRICA - Novi večinski lastnik Tovarne olja Gea je postalo podjetje Plasta.

        12. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je Franca Krambergerja, Mirka Krašovca, Ivana Fermeta in Stanislava Valanta nepravnomočno oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004.

        13. LJUBLJANA - Slovenija je pri Sodišču EU vložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Evropska komisija je namreč 18. 6. sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe. To je povzročilo razočaranje uradne Ljubljane, ki je odločitev komisije označila za politično ter se odločila za samostojno tožbo. Zagreb je v odgovoru 21. 12. izpostavil ugovor na pristojnost Sodišča EU za reševanje spora.

        13. LJUBLJANA - Vlada je sklenila Evropski komisiji predlagati spremembe zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država po metodi javne ponudbe delnic do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ene delnice pa do konca leta 2019. Vodstvu SDH je naložila ponoven začetek postopka prodaje. Zeleno luč Evropske komisije za novi postopek s spremenjenimi zavezami je dobila 10. 8.

        14. BLED/KAMNIK - Na plažo ob Blejskem jezeru je udarila strela in poškodovala tri osebe, med njimi nosečnico, ki je kasneje umrla. Avgusta je bila v udaru strele v skupino ljudi na Veliki Planini huje poškodovana ena oseba.

        16. LJUBLJANA - Sindikati v trgovini so s panožno in gospodarsko zbornico ter združenjem delodajalcev podpisali novo kolektivno pogodbo. Ta med drugim prinaša zaprtje trgovin na vse praznike, zvišanje plač ter višje dodatke na nedeljsko delo.

        18. LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča na poročilo DVK o izidu glasovanja na ponovljenem referendumu o drugem tiru in predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona o drugem tiru. Zakon je tako začel veljati 21. 7., s tem je bila pot projektu odprta. Vlada je 11. 10. prenesla investitorstvo z direkcije za infrastrukturo na 2TDK, ki ga je avgusta dokapitalizirala z 20 milijoni evrov, konec leta ga čaka še 179-milijonska injekcija. Vlada naj bi decembra sprejela investicijski program, do konca leta pa odločitev o sodelovanju zaledne države pri projektu. Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da je Madžarska od projekta odstopila.

        19. BRUSELJ - Evropska komisija je sporočila, da nadaljuje postopek proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB, potem ko so kriminalisti leta 2016 v okviru preiskave proti vodilnim v BS zaradi sumov o nepravilnostih pri sanaciji bank zaplenili tudi dokumente in podatke ECB. Predsednik ECB Mario Draghi je na Evropsko komisijo in državno tožilstvo naslovil protestno pismo. US je maja zavrglo ustavni pritožbi BS in ECB v povezavi s policijskimi preiskavami in pridobitvijo dokumentacije.

        21. PULJ - Na filmskem festivalu je Maruša Majer prejela zlato areno za glavno žensko vlogo v kategoriji koprodukcij za vlogo Mare v filmu Ivan.

        23. LJUBLJANA - US je razveljavilo del zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je omogočal retroaktivno uporabo za zadeve, v katerih se je predkazenski ali kazenski postopek začel pred njegovo uveljavitvijo oz. po 1. 1. 1990. Odločitev se dotika tudi potekajočih postopkov za odvzem premoženja nezakonitega izvora, med njimi so tudi postopki zoper Franca Kanglerja, Janeza Janšo in Andreja Lovšina.

        24. LJUBLJANA - V Slovenijo je v okviru projekta trajne preselitve prispela prva skupina sirskih beguncev iz Turčije. Septembra je Slovenija izpolnila zavezo o sprejetju in integraciji 40 beguncev iz Sirije in Eritreje.

        26. BENETKE/LJUBLJANA - Italija je po prestani zaporni kazni zaradi novačenja borcev za Islamsko državo izgnala slovenskega državljana Roka Žavbija. Dan po vrnitvi v domovino je Žavbi napadel in grozil novinarski ekipi.

        27. LJUBLJANA - DUTB je z nakupom paketa terjatev od Bank of America Merril Lynch prevzel glavno upniško vlogo v Istrabenzu, katerega glavno premoženje je njegova hčerinska družba Istrabenz Turizem; ta prodaja šest portoroških hotelov, za katere je dobila sedem nezavezujočih ponudb.

        29. PARIZ - Kolesar Primož Roglič je s četrtim mestom v skupni razvrstitvi dirke Tour de France dosegel najvišjo slovensko uvrstitev v zgodovini dirke; zabeležil je tudi zmago v 19. etapi.

 

AVGUST

        1. LJUBLJANA/MARIBOR - Družbi Dnevnik in Večer Skupina sta napovedali združitev zaradi zniževanja števila prodanih edicij in oglaševanja. Ministrstvo za kulturo jima je 14. 12. izdalo predhodno soglasje.

        1. LJUBLJANA - Vodenje Slovenske filharmonije je s polnim mandatom prevzela dosedanja v. d. direktorice Marjetica Mahne.

        1. LJUBLJANA/KOPER - Ladja Triglav se je vrnila z misije Sophia v Sredozemskem morju, med katero je od aprila opravila štiri načrtovane plovbe.

        2. LJUBLJANA - Nepremičninski trg v Sloveniji je po podatkih Gursa za leto 2017 zabeležil rekordnih 36.000 poslov, vrednost prometa pa se je z 2,3 milijarde evrov izenačila z rekordnim letom 2007.

        3. JESENICE - Turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret je bilo izbrano za izgradnjo druge cevi avtocestnega predora Karavanke z najcenejšo ponudbo višini 89,3 milijona evrov, a naj bi ga državna revizijska komisija kasneje izločila iz razpisnega postopka.

        3. LEOBERSDORF - Strelec Boštjan Maček je na evropskem prvenstvu osvojil zlato kolajno v trapu.

        3. MAREZIGE - Umrl je Matija Barl (1940-2018), legendarni Kekec.

        4. SIDON - Oborožena skupina je napadla redno patruljo 24. kontingenta SV na mirovni misiji v Libanonu, v incidentu ni bilo poškodovanih.

        6. LJUBLJANA - SDT je na okrožno sodišče vložilo 500 strani obtožnice zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo zaradi korupcijskih dejanj v zdravstvu, odkritih v preiskavi decembra 2013.

        6. LJUBLJANA - Na Cankarjevem nabrežju so položili prvi kamniti kocki v spomin na judovske meščane Ljubljane, žrtve holokavsta, kot del projekta nemškega umetnika Guntherja Demniga.

        6. PIRAN - Z vrha zvonika piranske stolnice so spustili 250 let star kip nadangela Mihaela. Po obnovi so ga znova namestili oktobra.

        8. LJUBLJANA - V gostinstvu in turizmu, kjer so se ob uspešni sezoni soočali s pomanjkanjem kakovostnega kadra, so podpisali novo kolektivno pogodbo. Ta med drugim zagotavlja višji regres in ureja problematiko presežnih ur.

        8. NOVA GORICA - V ekipo RTVS je med snemanjem prispevka namerno zapeljal voznik osebnega vozila, poškodovanih ni bilo. Napad je sprožil številne obsodbe, saj se vse več novinarjev sooča z grožnjami zaradi svojega dela.

        8. GLASGOW - Plavalec Peter John Stevens je na evropskem prvenstvu osvojil tretje mesto na 50 m prsno.

        11. ISLAMABAD - Aleš Česen, Luka Stražar in Britanec Tom Livingston so kot drugi v zgodovini osvojili goro Latok (7145 m) in kot prvi s severne strani.

        12. GLASGOW - Telovadec Sašo Bertoncelj je na evropskem prvenstvu na konju z ročaji osvojil srebro.

        16. LJUBLJANA - V Narodnem muzeju so odprli razstavo Zlato kitajskih cesarjev.

        17. LJUBLJANA - Predsednik vlade je postal prvak LMŠ Marjan Šarec. Podprla ga je peterica strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS in Levica, s katero so po propadu koalicijskih pogajanja z NSi 10. 8. parafirali protokol o sodelovanju. Koalicijski sporazum so predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS podpisali 29. 8.

        20. MEŽICA - V vodo so padli pogovori o strateškem povezovanju med družbo Tab Mežica in južnoafriško družbo Metair Investments; uradni razlog je bila gospodarska negotovost v Južni Afriki in Turčiji.

        21. CELJE - Na okrožnem sodišču je postala pravnomočna sodna preiskava nepravilnosti pri financiranju šestega bloka Teš. Med osumljenimi so nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, nekdanji vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar in lobist Peter Kotar.

        21. KOPER - Nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj bo 28-mesečno zaporno kazen zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila lahko odslužil s 480 urami dela v splošno korist.

        22. LJUBLJANA - V 76. letu je umrl romanist, pisatelj, prevajalec in politik Andrej Capuder.

        23. LJUBLJANA - Novi predsednik DZ je po odstopu Mateja Tonina postal prvak SD Dejan Židan.

        24. LJUBLJANA - V 94. letu je umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec; bil je zadnji pesnik slavne četverice, ki je izdala zbirko Pesmi štirih, in prejemnik številnih nagrad. Pokopali so ga z vojaškimi častmi na Žalah.

        26. BOHINJ - Minilo je 240 let od prvega vzpona na najvišji slovenski vrh Triglav, kar so obeležili na posebni slovesnosti.

        28. LJUBLJANA - Vložena je bila obtožnica proti štirim uslužbencem ekonomske fakultete zaradi spornega izplačevanja dodatkov, med njimi naj bi bila tudi nekdanji in zdajšnja dekanja, Dušan Mramor in Metka Tekavčič.

        28. CELJE - Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko je prejel Tone Škrjanec za zbirko Dihaj.

        29. IVANČNA GORICA - Zaradi napovedanih sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov v koalicijski pogodbi se je del podjetnikov odločil oz. napovedal izplačilo celotnega dobička in selitev proizvodnje. Klub slovenskih podjetnikov je začel zbirati podpise pod peticijo, premier Marjan Šarec je odzive označil za preuranjene in nekorektne.

 

SEPTEMBER

        3. MARIBOR/LJUBLJANA - Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki urjenja skupine zamaskirancev v bližini Apač. Šlo je za samooklicano paravojaško formacijo z imenom Štajerska varda. Njen vodja Andrej Šiško, sicer predsednik zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija, je zanikal, da gre za paravojaško enoto. Po opravljenih hišnih preiskavah so pridržali tri osebe, tudi Šiška. Vrh države in del politike sta se kritično odzvala, uvedena je bila sodna preiskava zaradi obtožb o kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Mariborsko tožilstvo je 6. 12. vložilo obtožnico zoper Šiška, ki ostaja v priporu.

        7. MOJSTRANA - Aljažev stolp, ki ga je leta 1895 postavil dovški župnik Jakob Aljaž, je zaradi nujnih vzdrževalnih posegov prvič zapustil vrh Triglava; vrnili so ga v začetku oktobra.

        8. SEŽANA/ŠTANJEL - Glavno nagrado literarnega festivala Vilenica je dobil bolgarsko-nemški pisatelj Ilija Trojanow, gruzijski pesnik Šota Iatašvili pa je dobitnik kristala.

        9. POREČ - Pokljuka je bila na kongresu Mednarodne biatlonske zveze izbrana za organizatorja biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2021.

        9.-23. BOLOGNA - Moška odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu zasedla 12. mesto.

        10.-11. BLED - 13. Strateškega foruma Bled (BSF) se je udeležilo okoli 1200 gostov iz 60 držav, glavna tema je bila premoščanje razlik.

        11. LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je za Milka Noviča, decembra 2014 obsojenega na 25 let zapora zaradi umora tedanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni. Ugodilo je Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper obsodilno sodbo ter odredilo ponovno sojenje, ki se je začelo 18. 12.

        12. BRUSELJ - Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so večinsko podprli direktivo o avtorskih pravicah, ki naj bi uredila položaj ustvarjalcev različnih vsebin v digitalni ekonomiji; s tem je odprta pot za pogajanja s Svetom in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive.

        12. LJUBLJANA - Nova predsednica Društva slovenskih pisateljev je po junijskem odstopu Iva Svetine postala Aksinja Kermauner.

        13. LJUBLJANA - Slovenija je prvič v zgodovini dobila manjšinsko vlado petih koalicijskih strank LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS, ki ima v parlamentu 43 glasov. Vlado sestavljajo štiri ministrice in 12 ministrov.

        13. LJUBLJANA - V 88. letu je umrl skladatelj Ivo Petrić.

        13. LJUBLJANA - Telekom Slovenije je neuradno družbi T-2 po več let trajajočem sodnem sporu plačal približno 50 milijonov evrov poravnave zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

        14. BRUSELJ/HAMBURG - Nemški Der Spiegel je objavil mnenje pravne službe Evropske komisije, izdano maja, ki navaja, da drži večina trditev, ki jih je Slovenija glede hrvaških kršitev prava EU predstavila v predlogu tožbe proti Hrvaški. Evropska komisija se je junija odrekla možnosti oblikovanja mnenja glede slovenske tožbe, čeprav ji je pravna služba predlagala, naj prevzame tožbo proti Hrvaški. Komisija na čelu s predsednikom Jean-Claudom Junckerjem ni upoštevala mnenja pravne službe niti ga ni uvrstila na sejo kolegija komisarjev.

        14. LJUBLJANA - Imenovanje nekdanjega direktorja Sove Damirja Črnčeca, ki je v preteklosti večkrat objavljal nestrpne izjave, za državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade je zbudilo več ostrih odzivov.

        15. PORTOROŽ - Na Festivalu slovenskega filma je strokovna žirija za najboljši celovečerec razglasila film Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart, vesno za najboljšo režijo pa je prejel Darko Štante za film Posledice. Badjurova nagrada je šla v roke Tugu Štiglicu.

        16. INNSBRUCK - Športna plezalka Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu osvojila zlati medalji v balvanskem plezanju in kombinaciji ter srebro v težavnosti. Gregor Vezonik je bil bronast na balvanih.

        17. LJUBLJANA - Film Ivan v režiji Janeza Burgerja je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2019.

        18. LJUBLJANA - Slavnostni teden v Narodni galeriji je bil vrhunec prireditev ob njeni 100-letnici. Predsednik republike Borut Pahor je ustanovo odlikoval tudi z zlatim redom za zasluge.

        18. WASHINGTON - Odbor ameriškega senata za mednarodne odnose je potrdil nominacijo Lynde Blanchard za veleposlanico v Sloveniji; nominacijo mora potrditi še senat.

        18. LJUBLJANA - Kriminalisti so opravili več preiskav zaradi domnevno spornega plačila avtorskega honorarja armenskemu zdravilcu Rubenu Papianu.

        18. CELJE - Papež Frančišek je sprejel odstop celjskega škofa Stanislava Lipovška, ki je julija dopolnil 75 let.

        20. SALZBURG - Premier Marjan Šarec se je na prvi poti v tujino udeležil neformalnega vrha EU. Ob robu vrha se je srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

        20. POLZELA - Stečajni upravitelj Tovarne nogavic Polzela je na dražbi prodal blagovno znamko Polzela in zaloge estonskemu podjetju Sirekar Hulgi OÜ.

        21. LJUBLJANA - Novi lastnik finančne skupine Alta je postala družba Triglav Skladi, borznoposredniški del Alto Invest pa je kupila avstrijska BKS banka.

        22. LJUBLJANA - V UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji izvedli sočasno presaditev obeh pljučnih kril.

        22. LJUBLJANA - Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko je dobil Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda.

        22. LJUBLJANA - Pirati so ob obali Nigerije napadli švicarsko tovorno ladjo Glarus, med 12 ugrabljenimi člani posadke je bil tudi Slovenec, sicer kapitan ladje. Po pogajanjih so pomorščake konec oktobra izpustili.

        23. BAKU - Judoistka Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu osvojila bron.

        24.-26. NEW YORK - Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil GS ZN, kjer je govoril že prvi dan zasedanja in imel vrsto dvostranskih srečanj. Pahorja sta spremljala zunanji in zdravstveni minister, Miro Cerar in Samo Fakin. Pahor je nastopil tudi na posebnem vrhu ZN ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele

        25. RIO DE JANEIRO - Kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah osvojili srebro v ekipni tekmi.

        26. SLOVENJ GRADEC - Okrožno sodišče je novinarju Vladimirju Vodušku nepravnomočno izreklo poldrugo leto zaporne kazni zaradi poskusa izsiljevanja nekdanjega direktorja družbe Unior Gorazda Korošca leta 2012. Obenem mu je za eno leto prepovedalo opravljati novinarski poklic.

        27. LJUBLJANA - Vlada je razrešila direktorja Sove Zorana Klemenčiča in na položaj imenovala Rajka Kozmelja.

        28. IG - Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je po dobrih petih letih zapustila zapor na Igu. Prestajala je enotno osemletno zaporno kazen v več zadevah.

        29. NOVO MESTO - Na izrednem kongresu SLS je bil za predsednika izvoljen Marjan Podobnik, ki je stranko vodil že v letih od 1992 do 2000, leta 2016 pa je bil iz nje izključen.

 

OKTOBER

        1. DUNAJ - Pisatelju Florjanu Lipušu so kot prvemu Slovencu izročili veliko avstrijsko državno nagrado, najvišje priznanje s področja umetnosti in kulture.

        1. LJUBLJANA - Začela je veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo. Namesto 62 samostojnih centrov je nastalo 16 večjih s podenotami. Zaradi pomanjkanja kadrov in posledičnih zaostankov pri delu je decembra sindikat napovedal opozorilno stavko, a nato z resornim ministrstvom dosegel dogovor.

        2. LJUBLJANA - Sovretovo nagrado je dobil prevajalec Uroš Kalčič za prevod romanov Donne Tartt Skrivna zgodovina in Lišček.

        3. LJUBLJANA - Z objavo posnetkov vzgojiteljice je na dan prišlo surovo ravnanje z malčki v zasebnem zavodu za varovanje otrok na območju Ljubljane. Zavod je dejavnost izvajal na črno, zadevo so v roke vzeli kriminalisti in nadzorstvene ustanove.

        3. LEIPZIG - S tovornega vozila SV, namenjenega na letališče v Leipzigu, so ukradli del opreme in streliva za pripadnike kontingenta SV v Maliju. Uvedli so disciplinski postopek zoper tri pripadnike SV, ki naj bi bili odgovorni za dogodek.

        6. NOVA GORICA - Na volilnem kongresu SD so za predsednika stranke kot edinega kandidata znova izvolili Dejana Židana.

        7. LJUBLJANA - Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je zaradi očitkov, da je še kot minister v zameno za kasnejšo zaposlitev omogočil BTC brezplačne testne frekvence za peto generacijo mobilne telefonije, dal odpoved, BTC pa je vrnil licenco. Komisija DZ za nadzor javnih financ je 10. 10. priporočila računskemu sodišču izredno revizijo podeljevanja frekvenc.

        9. BRDO PRI KRANJU - Slovenijo je obiskal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je znova pozval k okrepitvi obrambnih izdatkov. Ugibanj o uporabi Luke Koper kot logistične točke Nata ni potrdil.

        10. BRUSELJ - Premier Marjan Šarec je bil na prvem delovnem obisku v tujini, sestal se je s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

        10. LJUBLJANA - Obeležitev 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe je razdelila veteranske organizacije.

        11. LJUBLJANA - SDH je objavil javno povabilo vlagateljem za izkaz interesa za nakup 100-odstotnega deleža Abanke, ki jo mora država v skladu z zavezami Bruslju prodati v letu 2019.

        12. BERLIN - Premier Marjan Šarec se je na delovnem obisku sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

        12. LJUBLJANA - Po soglasju ECB zaradi tveganj glede postopkov v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami hrvaških varčevalcev je skupščina NLB prižgala zeleno luč za izplačilo 270,6 milijona evrov dividend državi.

        12. LJUBLJANA - Mercator in Supernova sta podpisala pogodbo o prodaji 10 trgovskih centrov v Sloveniji. Vrednost pogodbe je 116,6 milijona evrov; Mercator bo prostore poslej najemal.

        13. LJUBLJANA - Začele so veljati spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zdravniško javnost so razburile omejitve zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo.

        14. NOVO MESTO - Novomeški škof Andrej Glavan je ob dopolnitvi 75 let papežu Frančišku ponudil odstop, a mu je papež službo podaljšal za eno leto.

        15.-18. ADIS ABEBA - Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Etiopijo.

        15.-28. MARIBOR - Na Borštnikovem srečanju so osrednjo nagrado, Borštnikov prstan za življenjsko delo, podelili igralcu Janezu Škofu. Veliko nagrado za najboljšo uprizoritev je dobila predstava 6 v koprodukciji SMG in Maske Ljubljana v režiji Žige Divjaka.

        17. LJUBLJANA - Točno leto po osvojenem evropskem naslovu je košarkarska reprezentanca po šestem porazu ostala brez možnosti za uvrstitev na SP leta 2019.

        17.-18. BRUSELJ - Premier Marjan Šarec se je udeležil treh vrhov: EU, evrskega - glavne teme so bile migracije in prenova območja evra - ter Azije in Evrope.

        19.-20. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je gostil madžarskega predsednika Janosa Aderja.

        19. CELJE - Okrožno sodišče je nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca v drugič ponovljenem sojenju v zadevi Betnava oprostilo vseh obtožb.

        22. LJUBLJANA - Novi predsednik US je postal Rajko Knez, ki bo funkcijo nastopil 19. 12.

        22. LJUBLJANA - Zaposleni v Sovi, ki je konec septembra dobila novega direktorja Rajka Kozmelja, so prekinili stavko, ki so jo začeli konec novembra 2018.

        24. DUNAJ - Avstrijski parlament je sprejel zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji. Delavci migranti iz Slovenije bodo poslej prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji. Slovenija se je skupaj s še šestimi članicami EU pritožila pri Evropski komisiji.

        24. TOPOLŠICA - V 95. letu je umrl pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec Alojz Rebula.

        25. LJUBLJANA - Vlada je na predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja presenetljivo razrešila njegovo predhodnico Matejo Vraničar Erman s položaja državne sekretarke na ministrstvu za finance.

        25. LJUBLJANA - V sporu posojilojemalcev kreditov v švicarskih frankih in bank je po redni sodni poti končan en spor, v katerem je vrhovno sodišče presodilo, da je banka izpolnila pojasnilno dolžnost; zadevi se sicer obeta pot na US in Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Po navedbah vrhovnega sodišča sta pri ostalih primerih ključna presoja (ne)izpolnitve pojasnilne dolžnosti in delovanje banke v dobri veri.

        26. LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je javno izrazilo nestrinjanje z argumenti ESČP v presoji, da država podjetju Pro Plus ni zagotovila pravice do poštenega sojenja v zadevi, ki se je nanašala na kršitev s področja konkurenčnega prava. Kasneje je sporno navedbo umaknilo.

        26. MAVČIČE - Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let je prejel Tone Škrjanec za zbirko Dihaj.

        28. LJUBLJANA - Etiopijec Sisay Lemma Kasaye in Kenijka Visiline Jepkesho sta zmagala na 23. Ljubljanskem maratonu, pri tem pa s časoma 2:04:58 in 2:22:58 postavila rekorda proge.

        29. TRŽIČ/MOJSTRANA - Slovenijo so zajele močne padavine. Na Gorenjskem je vodna ujma najbolj prizadela tržiško in kranjskogorsko občino, veter pa je podiral drevesa na območju Črne na Koroškem.

        29. LJUBLJANA - Menjalnico kriptovalut Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, je kupila belgijska družba NXMH.

        29. LJUBLJANA - Družba Sava je skupaj s preostalimi večinsko državnimi lastniki - DUTB, Zavarovalnico Triglav in Kadom - objavila ponudbo za prevzem Hotelov Bernardin, ponudba se nanaša na približno 24 odstotkov delnic, ki še niso v lasti omenjenih družb. Sredstva si je zagotovila z junija sprejetim sklepom o dokapitalizaciji v višini 4,7 milijona evrov.

        30. SAVUDRIJA/TRST - Slovenski deskar, ki se je kljub močnemu jugu in visokim valovom podal na morje v Savudriji, se je po 25 urah v morju rešil na obalo pri Sesljanu.

 

NOVEMBER

        3. TRST - Potekal je shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati je potekal miroljuben shod nasprotnikov neofašizma, ki so se ga udeležili tudi pripadniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji.

        5. LJUBLJANA - Začela se je stavka sindikata delavcev v pravosodju; konec novembra so z vlado dosegli stavkovni sporazum.

        6. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je nekdanjega zdravnika na nevrološki kliniki Ivana Radana nepravnomočno oprostilo obtožb uboja štirih bolnikov. Radana je oprostilo tudi neupravičenega snemanja petih bolnikov, zlorabe položaja s predpisovanjem receptov ter ponarejanja listin za upravičevanje daljše bolniške odsotnosti.

        6. LJUBLJANA - ESČP je uvedlo postopek proti Sloveniji zaradi vprašanj, povezanih z zagotavljanjem pravnih sredstev za male delničarje in imetnike podrejenih obveznic, katerih premoženje je bilo izbrisano v sanaciji bank konec leta 2013.

        7. LJUBLJANA - Vlada in krovna občinska združenja so podpisali dogovor o višini povprečnine, ki bo za leto 2019 znašala 573,5 evra na prebivalca. Strani so dogovor dosegle prvič po osmih letih, sicer je povprečnino vlada določala administrativno.

        7. LJUBLJANA - Agencija za varstvo konkurence je v postopku presoje koncentracije med družbama Slovenia Broadband in Pro Plus objavila povzetek relevantnih dejstev. Ugotavlja, da bi prevzem lahko prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, nakupa pravic za prenos športnih vsebin in veleprodajnem trgu dobave otroških programov. Gre za največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji, pod eno streho bi se znašla lastnik infrastrukture Telemach, ki je v lasti United Group, in ponudnik medijskih vsebin Pro Plus, ki ga je United Group od družbe CME kupil julija 2018.

        7. LOZANA - V boju za za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) na volitvah februarja 2019 je edini kandidat Aleksander Čeferin, ki zvezo vodi od leta 2016.

        8./9. MADRID - Premier Marjan Šarec se je sešel s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. LMŠ je bila na na kongresu Aldeja sprejeta v vrste te politične skupine, kjer sta sicer že SMC in SAB.

        9. LJUBLJANA - Potem ko je SDH 15. 10. sprožil postopek prodaje NLB po postopku prve javne ponudbe delnic (IPO), ki se je nanašal na najmanj 50 odstotkov plus ena delnica in največ 75 odstotkov minus ena delnica, se je privatizacija največje slovenske banke končala. V zasebne roke je prešlo 59,1 odstotka delnic po ceni 51,50 evra za delnico, kar je bila spodnja meja cenovnega razpona; sredi decembra je bila izvedena še opcija presežne dodelitve, tako da je država prodala skupno 65 odstotkov delnic za 669,5 milijona evrov. Med večjimi novimi lastniki sta ameriški sklad Brandes Investment Partner in EBRD. V skladu z zavezami Evropski komisiji bo do konca leta 2019 na prodaj še preostali delež do 75 odstotkov minus ena delnica. Ker zaveze niso bile izpolnjene v celoti v letu 2018, bo morala NLB izvajati še del omejevalnih ukrepov, kot kompenzacijski ukrep pa je predviden začetek prodaje hčerinske zavarovalnice NLB Vita. Delnice NLB so začele kotirati na londonski in ljubljanski borzi 14. 11.

        9. LJUBLJANA/PARIZ - Na osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, v kateri je po nepopolnih podatkih umrlo okoli 26.000 Slovencev, se je zbral politični vrh. Predsednik republike Borut Pahor se je 11. 11. udeležil osrednje mednarodne slovesnosti v Parizu.

        12. LJUBLJANA - Generalni direktor Arso Joško Knez je odstopil, potem ko je notranji nadzor ugotovil pritiske na neodvisnost in samostojnost uradnikov pri vodenju postopkov glede načrtovanega črpanja plina na območju Petišovcev.

        13. KOEBENHAVN - Premier Marjan Šarec se je na delovnem obisku sešel z danskim premierjem Larsom Lokkejem Rasmussenom.

        13. LJUBLJANA - Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli je odstopil po ultimatu premierja Marjana Šarca, ki mu je očital prepočasno delo in neprimerno komuniciranje.

        15. LJUBLJANA - Vlada je globalni dogovor ZN o migracijah po številnih kritikah iz vrst opozicije, češ da izenačuje zakonite in ilegalne migracije, podprla. Po napovedih bo decembra v Marakešu sodelovala pri njegovem sprejemanju. SDS in SNS sta 21. 11. v DZ vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma glede dogovora.

        16.-18. LJUBLJANA - Ljubljana je gostila evropsko srečanje Trilateralne komisije, na katerem je več kot 200 vplivnih posameznikov iz Evrope in sveta razpravljalo o izzivih za prihodnost Evrope.

        16. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je balonarja Mira Kolenca nepravnomočno oprostilo očitkov odgovornosti za strmoglavljenje balona na Ljubljanskem barju avgusta 2012, v katerem je umrlo šest udeležencev poleta, 25 pa je bilo poškodovanih.

        17. LJUBLJANA - Glavno nagrado filmskega festivala Liffe je prejel film Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona.

        18. LJUBLJANA - V 212 občinah po državi so potekale lokalne volitve. Volilna udeležba je bila 51,2 odstotka, kar je za skoraj osem odstotnih točk več kot leta 2014. V Ljubljani je v prvem krogu znova slavil Zoran Janković.

        19. LJUBLJANA - Po napovedih stavkovnega vala v javnem sektorju za začetek decembra je vladna pogajalska skupina dosegla dogovor s sindikatom Sviz in zdravstvenima sindikatoma, nekaj dni kasneje je k dogovoru pristopila še Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivalška. Dogovor v višini dobrih 300 milijonov evrov določa splošni dvig plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov. Do podpisa je prišlo 3. 12., a ne s strani vseh sindikatov; policisti so po začasni zaostritvi stavkovnih aktivnosti 19. 11. dosegli dogovor in ga podpisali 27. 12.

        19. SOFIJA/LJUBLJANA - Nogometna reprezentanca je po remiju z Bolgarijo 1:1 izpadla v najslabšo ligo D skupinskega dela lige narodov. Zaradi slabih rezultatov se je moral 17. 10 . posloviti selektor Tomaž Kavčič, 27. 11. ga je nasledil Matjaž Kek.

        20. PTUJ/LJUBLJANA - Družba Sij je ukrajinski skupini MHP prodala skoraj 91-odstotni delež Perutnine Ptuj.

        20. LJUBLJANA - Nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre je prejela Špela Rozin.

        21. LJUBLJANA - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta napovedali protestni shod za 5. 12., na katerem bodo od delodajalcev zahtevali višje plače za vse zaposlene v Sloveniji.

        21. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je obtožene v zadevi Viator&Vektor nepravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

        22. LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za leto 2019. Sredstva za letni dodatek za upokojence bodo višja za 18 milijonov, dodatnih 32,5 milijona evrov bo namenjenih za povprečnine.

        22. LJUBLJANA - Vlada je zagnala projekt priprave in izvedbe slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

        22. LJUBLJANA - Nadzorni svet SDH je za nova člana uprave imenoval ekonomista Andreja Božiča in pravnika Boštjana Kolerja. Upravo sta zapustila junija Nada Drobne Popovič in septembra Andrej Bertoncelj, ki je postal finančni minister, začasno članico uprave je moralo tedaj imenovati sodišče.

        22. KOPER - Podjetje Cimos Kinematika je dobilo novega lastnika, turško podjetje Kücükoglu Holding.

        23. CELJE - Okrožno sodišče je prvaka SDS Janeza Janšo zaradi razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl na Twitterju nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

        25. BRUSELJ - Premier Marjan Šarec se je udeležil izrednega vrha EU o brexitu, na katerem so voditelji držav članic potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom.

        26. LJUBLJANA - Mednarodni raziskovalni projekt Operacija Vsadki je razkril, da je nadzor nad prometom z medicinskimi pripomočki v Sloveniji in Evropi nezadosten.

        27. LJUBLJANA - Nova načelnica generalštaba SV je postala Alenka Ermenc, ki ta položaj zaseda kot edina ženska med šefi vojska članic Nata. Pred tem je bila 23. 11. kot prva ženska povišana v generalmajorko SV.

        27. MARIBOR/LJUBLJANA - NPU je v hišnih preiskavah pod drobnogled vzel bančnike, ki so za pridobivanje poslov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade.

        28. BRDO PRI KRANJU - Na vrhu slovenskega gospodarstva so gospodarstveniki kot nujnost za doseganje gospodarske odličnosti izpostavili povečanje učinkovitosti javnega sektorja in spremembe dohodninske lestvice.

        28. PORT LOUIS - Na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine sta se vpisali še veščina suhozidne gradnje kot skupen predlog osmih držav, med njimi Slovenije, in klekljanje čipk.

        29. RAVNE NA KOROŠKEM - V treh družbah skupine Sij je opozorilno stavkalo 1800 zaposlenih, zahtevali so višje plače.

        29. LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković na predobravnavnem naroku v zadevi Gratel ni priznal krivde za očitana kazniva dejanja prejemanja podkupnine.

        30. GRUŠKOVJE - Stekel je promet med Podlehnikom in mejnim prehodom Gruškovje, še zadnjim doslej nedokončanim odsekom avtoceste na 2300 kilometrih med Hamburgom in Solunom.

 

DECEMBER

        2. MARIBOR/KOPER - V 56 občinah je potekal drugi krog županskih volitev. Najbolj dramatično je bilo v Šmarjeških Toplicah in Kopru, kjer je izzivalec Aleš Bržan le za nekaj glasov prehitel Borisa Popoviča in dobil mandat, Popovič pa bo iskal pravico na upravnem sodišču. Od skupno 212 občin so župani obdržali funkcije v kar 144.

        3.-15. KATOVICE - Mednarodne podnebne konference sta se udeležila predsednik republike Borut Pahor in minister za okolje Jure Leben.

        3. LJUBLJANA - Državna revizijska komisija je obvestila Dars o razveljavitvi oddaje javnega naročila gradnje druge cevi karavanškega predora turškemu ponudniku Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret zaradi naknadno izvedenih sprememb v ponudbi, ki je bila z nekaj manj kot 90 milijoni evrov najcenejša.

        4.-5. ATENE - Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Grčijo.

        4. LJUBLJANA - SLS je s slavnostno akademijo zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze.

        4. NEW YORK - Luka Dončić je osvojil prvo nagrado v ligi NBA, postal je najboljši novinec v zahodni konferenci v novembru.

        5. DUNAJ - Premier Marjan Šarec je bil na delovnem obisku v Avstriji.

        5. LJUBLJANA - ZSSS in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta pripravili protestni shod, na katerem so delodajalce pozvali k zvišanju plač in pogajanjem o novih kolektivnih pogodbah.

        6. STRASBOURG - Slovenija je podpisala konvencijo Sveta Evrope proti trgovini s človeškimi organi.

        6.-7. LJUBLJANA - Slovenijo je obiskal katalonski predsednik Quim Torra.

        6.-9. POKLJUKA - Pokljuka je gostila tekme svetovnega pokala v biatlonu. Jakov Fak je bil četrti v posamični preizkušnji na 20 kilometrov.

        7. HAAG - Slovenija je z Mednarodnim kazenskim sodiščem podpisala sporazum o izvrševanju kazni tega sodišča.

        7. LJUBLJANA - Okrožno državno tožilstvo je umaknilo obtožni predlog proti nekdanjemu ravnatelju OŠ Prule Dušanu Mercu, ki je leta 2014 učencema preprečil vstop v šolo, ker naj bi spolno napadla sošolki.

        7. BRNIK - Nemški lastniki Adrie Airways, 4K Invest, so sklenili štirimilijonsko dokapitalizacijo družbe, a brez dokazil o zagotovitvi dolgoročne solventnosti ji grozi odvzem licence.

        10. MARAKEŠ/LJUBLJANA - Slovenija je skupaj s 150 državami pristopila h globalnemu dogovoru ZN o migracijah, ki je razdelil slovensko, pa tudi evropsko javnost; v Ljubljani so ob tem potekali protesti, SDS in SNS pa sta konec novembra zahtevali razpis posvetovalnega referenduma.

        10. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor se je srečal s predsedniki DZ, vlade in DS. Strinjali so se o Sloveniji kot varni državi in priložnostih za strukturne reforme v letu 2019.

        11. LJUBLJANA - Minister za zdravje Samo Fakin je napovedal ukinitev NIOSB, program obravnave otrok s srčnimi boleznimi pa bo kot samostojna organizacijska enota v prihodnje deloval v ljubljanskem UKC. Pred tem je konec novembra z mesta predsednika in člana sveta NIOSB odstopil Igor Gregorič. Fakin je napovedal iskanje možnosti za vzpostavitev centra za obravnavo otrok s srčnimi boleznimi na ravni regije.

        11. VRHNIKA/LJUBLJANA - Na stoto obletnico smrti velikega literata Ivana Cankarja se je zvrstilo več dogodkov.

        12. LJUBLJANA - Tatjana Bobnar je nastopila mandat nove generalne direktorice policije.

        12. BRUSELJ - Sodišče EU je delno razveljavilo kazen, ki jo je leta 2014 izrekla Evropska komisija zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje več generikom, med njimi Krki.

        13. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ

označilo za neskladnega z ustavo. Določeni volilni okraji po 26 letih namreč ne ustrezajo več zakonskim merilom; razlika med njimi glede na število volilnih upravičencev je velika, povsod tudi ni upoštevano merilo o geografski zaokroženosti. DZ mora neskladje odpraviti v dveh letih. Več strank je izrazilo naklonjenost ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi preferenčnega glasu.

        13. LJUBLJANA - DZ je izglasoval novelo zakona o minimalni plači, ki so jo ob podpori koalicijskih poslanskih skupin pripravili v Levici. Minimalna plača se bo s približno 638 evrov neto zvišala z letom 2019 na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov. Določena je tudi časovnica izločitve dodatkov in formula za njen izračun.

        13. CAREZZA - Deskar na snegu Tim Mastnak je sezono svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu odprl z zmago.

        14. WASHINGTON - Zunanji minister Miro Cerar se je sestal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom in s svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom, kar je bil prvi obisk na tej ravni v ZDA po osmih letih.

        14. BRUSELJ - Voditelji 27 članic EU, med njimi premier Marjan Šarec, so opredelili zagotovila, ki naj bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu.

        16. ŠOŠTANJ - V Teš 6 je izbruhnil požar, zaradi okvare hidravličnih pogonov ventilov naj bi blok zagnali po novem letu.

        16. LJUBLJANA - Bogdan Gabrovec je dobil nov mandat na čelu Olimpijskega komiteja Slovenije.

        17. BRNIK - Skupina Kuehne+Nagel je uradno odprla novo farmacevtsko skladišče, ki je v bližini brniškega letališča začelo delovati jeseni.

        18. DUNAJ - Premier Marjan Šarec se je udeležil Foruma EU-Afrika.

        18.-19. VAL GARDENA/SAALBACH - Alpska smučarka Ilka Štuhec, ki se je po hudi poškodbi kolena na snežne strmine vrnila 30. 11., je zmagala v smuku. Dan zatem je zmagala še v superveleslalomu, v Saalbachu pa v veleslalomu Žan Kranjec. Slovenija je tako drugič v zgodovini dočakala dvojno zmago alpskih smučarjev.

        19. LJUBLJANA - Banka Slovenije je dobila novega, petega guvernerja. V drugem poskusu imenovanja je DZ na položaj izvolil dolgoletnega direktorja Umarja Boštjana Vasleta.

        19. LJUBLJANA - DZ je imenoval Iztoka Puriča za novega ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

        19. LJUBLJANA - Odstopil je glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh. Vlada je pred tem v decembru zaradi zapleta s prodajo zemljišča za tovarno podjetja Lonstroff odpoklicala predsednika upravnega odbora Miho Juharta ter imenovala dva neizvršna direktorja; eden od njiju, Tomaž Besek, je postal novi predsednik upravnega odbora.

        19. LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in odpadnimi nagrobnimi svečami. Država bo stroške za odvoz nakopičene embalaže in sveč prevzela na svoja ramena, znesek pa bo imela pravico izterjati od podjetij, ki tega niso opravila.

        19. LJUBLJANA - Mandat ustavne sodnice je nastopila Katja Šugman Stubbs, ki jo je DZ izvolil 27.11., ustavni sodnik Rajko Knez pa je prevzel triletni mandat predsednika ustavnega sodišča.

        19. NEW YORK - Generalna skupščina ZN je potrdila resolucijo o globalnem dogovoru ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Resolucijo je podprla tudi Slovenija, ki je ob tem podala tudi formalno obrazložitev glasovanja.

        19. LJUBLJANA - Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta bila po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa pa jadralna posadka v razredu 470, Tina Mrak in Veronika Macarol.

        20. LJUBLJANA - DZ je ustanovil dve preiskovalni komisiji. Prva se bo na zahtevo koalicije in Levice osredotočala na financiranje političnih strank iz tujine, druga, ustanovljena na pobudo SDS, NSi in SNS, pa bo ugotavljala odgovornost pri programu otroške kardiologije in nakupih medicinske opreme.

        20. LJUBLJANA - Novomeškemu Revozu je vlada namenila šest milijonov evrov finančne spodbude za vzpostavitev proizvodnje linije za nov model Renaultovega avtomobila.

        20. IG - Novi predsednik Rdečega križa Slovenije je postal Alojz Kovačič, nova generalna sekretarka pa Cvetka Tomin.

        21. LJUBLJANA - Poslanci SDS in SNS so zaradi nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca.

        21. LJUBLJANA - DZ je na izredni seji potrdil spremembe odloka za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se zvišuje dovoljena poraba države v letu 2019; vlada sicer napoveduje rebalans proračuna za 2019.

        21. BEGUNJE NA GORENJSKEM - Elan je dobil novega lastnika, od družbe Wiltan Enterprises ga je kupil finski sklad KJK.

        30. LJUBLJANA - Začele so veljati spremembe zakona o odškodninah za izbrisane, ki ukinjajo omejitev odškodnin v sodnem postopku, omejujejo pa višino obresti.


ARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
31. 12. 18Svet v letu 2018
31. 12. 18Slovenija v letu 2018
31. 12. 18V športnem letu 2018 ogromno slovenskih uspehov, a tudi nekaj minusov
27. 12. 18Veseli december: Otroško silvestrovanje z zavodom Enostavno prijatelji in Plesno šolo Urška
24. 12. 18Nujno obvestilo - izpad električne energije
24. 12. 18Posnetek zaprisege novega župana Daniela Cukjatija
21. 12. 18Noč kratkih filmov tudi na Vrhniki
21. 12. 18Danes: nočni pohod na Planino
21. 12. 18Danes: Božičkova zabava
20. 12. 18Štefan Hadalin v soboto na Sodnijskem trgu
20. 12. 18Voščilo Komunalnega podjetja Vrhnika
20. 12. 181. SFL - Siliko Mkeršmanc : FC Ivančna Gorica
19. 12. 18Dan samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem letu 2018
19. 12. 18Frogsmas 2018
19. 12. 18Cesta Pod Hruševco bo zaprta še dva dneva
18. 12. 18Surs ob Cankarjevem letu: več kot 17.400 Ivanov in 434 Cankarjev
18. 12. 18Znane prve prejemnice sredstev za brezplačni dostop do spleta - med njimi tudi Vrhnika
18. 12. 18Ministrstvo za okolje v posvetovanje o oceni poplavne ogroženosti
17. 12. 18Prvi tečaj na najbližjem smučišču Šentjošt
17. 12. 18Računsko sodišče občine opozarja na nepravilnosti pri pripravi proračunov
17. 12. 18Leto 2018: Jesen potrošnikom prinesla višje cene energentov
14. 12. 18Tudi Občina Vrhnika je dobila naziv branju prijazna občina
14. 12. 18Akcija "Zbiramo hrano, lahko prispevaš?"
14. 12. 18Pihalni orkester Vrhnika vabi na božično-novoletni koncert
13. 12. 18Spremenjen urnik bank in hranilnic
13. 12. 18Vrhniška komunala obvešča...
13. 12. 18Tradicionalni pohod po poti Cankarjeve matere
12. 12. 18Za praznike v tujino?
12. 12. 18Cankarja lahko danes berejo tudi v japonščini in flamščini
12. 12. 18Avantura štirih očetov do Mongolije
11. 12. 18Novi vrhniški župan Daniel Cukjati razvoj občine vidi v sodelovanju
11. 12. 18Na Vrhniki je potekala osrednja državna slovesnost ob stoletnici smrti pistelja in dramatika Ivana Cankarja
11. 12. 18Vlak zdaj ustavi tudi na Dolgem mostu
10. 12. 18Izdan je nov strip o pilotu, ki je vrhniško vojašnico zalagal s kruhom
10. 12. 18Mineva 100 let od smrti Ivana Cankarja.
10. 12. 18Na Vrhniki bo nocoj osrednja proslava v spomin na Ivana Cankarja
06. 12. 18Slovenski pisatelji prinašajo Belo krizantemo
06. 12. 18Praznični koncert
06. 12. 18Avstralsko glasbilo v besedi in glasbi
05. 12. 18V letu 2018 10 novih občin z nazivom Branju prijazna občina
05. 12. 18Okvara vodovoda na Dragomerški cesti
05. 12. 18Na Pokojišču bo imela voda vonj po kloru
04. 12. 18 Veseli december: Pohod z baklami in Miklavževanje
04. 12. 18V Zvezi prijateljev mladine Slovenije skrbijo, da bo december pravljičen za vse
04. 12. 18V veselem decembru pestro dogajanje tudi v obljubljanskih občinah
03. 12. 18Občina Vrhnika je dobila novega župana, to je Daniel Cukjati
03. 12. 18Praznični Veseli december prinaša zanimive dogodke
03. 12. 18Veseli december na Vrhniki

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00