Arhiv

FOTOREPORTAŽE

28. 11. 18

Na Zaplani odprli novo mrliško vežico


Zaplana, 25. november – Pred osmimi leti se je svet Krajevne skupnosti Zaplana odločil za gradnjo mrliške vežice, ki je po vseh peripetijah z zemljiško dokumentacijo le postala resničnost. Slavnostni trak 120 tisoč evrov vredne investicije sta na deževno nedeljsko dopoldne prerezala predstavnika tamkajšnjih krajevnih skupnosti v družbi logaškega in vrhniškega župana. 

Zaplana je administrativno razdeljena med dve občini, vrhniško in logaško. »Ni veliko investicij, mogoče bi jih lahko preštel na prste ene roke v mojem osemletnem mandatu, ko bi občani dveh občin stopili skupaj in izpeljali projekt. Takšno sodelovanje me neizmerno veseli in upam, da bo tako tudi v prihodnje,« je v svojem nagovoru dejal vrhniški župan Stojan Jakin. Zaplana pred tem mrliške vežice ni imela, pač pa zgolj »totenkamro«, tako kot številna podeželska pokopališča, kjer so hranili orodje. Svet krajevne skupnosti je v kislo jabolko prvič ugriznil leta 2010, a je kaj kmalu ugotovil, da bo potrebnih še nekaj zemljiških malverzacij, preden bo zasajena prva lopata. Do leta 2015 so dokupovali in menjavali zemljišča, v nekem delu je občina morala celo spremeniti namembnost zemljišča, da so leta 2016 pridobili gradbeno dovoljenje. Leta 2017 so začeli z gradnjo, a ker sredstev ni bilo dovolj, so zaprosili za pomoč še sosednjo krajevno skupnost Log – Zaplana, ki se nahaja v logaški občini. »Občina Logatec je z veseljem priskočila k sodelovanju in zagotovila z njihove strani tretjino sredstev, pač glede na število grobov, ki izhajajo iz njihove krajevne skupnosti. Naša KS te sreče ni imela, je pa občina Vrhnika pomagala pri raznih pogodbah in prijavi na razpis,« je o zgodovini gradnje mrliške vežice povedal namestnik predsednika KS Zaplana Janez Pivk. Na razpisu je bilo izmed petih prijavljenih podjetij izbrano lokalno podjetje Mivšek, ki je nato v letošnjem letu tudi zgradilo objekt. Manjka mu še nekaj notranje opreme, za kar pa so v naslednjem proračunskem letu že zagotovljena sredstva. »Kot zanimivost naj povem, da se bo s tem objektom pisala zgodovina Zaplane, saj si je projektant, Slavko Gabrovšek iz Soneta, zamislil fasado peska iz različnih koncev Zaplane – od Starega malna do Trčkovega Griča. Izdelek je sedaj viden na barvnih odtenkih fasade,« je še dejal Pivk.

Okolica cerkve je tako dobila zaključeno celoto, domačini pa primeren objekt za poslednje slovo od pokojnika. »Sedaj imamo končno prostor, da se v domačem okolju primerno poslovimo od domačih in sokrajanov,« je dejal Matjaž Škrubej iz KS Zaplana – Log. Podobno je menil tudi logaški župan Berto Menard, ki je izpostavil skupni jezik lokalnih skupnosti, ki izhajata iz dveh različnih občin.

Svečani trak sta po kratkem kulturnem programu v izvedbi glasov domačih cerkvenih pevcev prerezala predstavnika krajevnih skupnosti v družbi županov, vrhniški župnik Mohor Rihtaršič pa je objekt še blagoslovil. Domačini so si lahko ogledali notranjost objekta, nato pa se je dogajanje preselilo pred vežico, kjer so poskrbeli za okrepčilo vseh zbranih.

Gašper Tominc, foto: GT
OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
26. 06. 19Slovenci dokazali, da je nemogoče mogoče
17. 06. 19Argonavtski festival odprli z dalmatinsko glasbo
17. 06. 19Zbor občanov KS Vrhnika Center: največ pobud glede prometa
31. 05. 19Župan Cukjati: naj zid združuje, ne ločuje!
29. 05. 19Ekipa RK Vrhnika zlata na regijskem tekmovanju
22. 05. 19Občina za prevoz starejših občanov uvaja Prostoferja
20. 05. 19Odprli novo pohodno pot ob Rimskem zidu
13. 05. 19Odkrili spomenik za slepe in slabovidne
11. 05. 19Nagrajenci dokaz, da so med nami še vedno dobri in plemeniti ljudje
10. 05. 19Župan obiskal Siliko

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00