Arhiv

NOVICE

18. 07. 17

V Ljubljani nastaja replika rimskega deblaka


STA, Ljubljana, 15. julija - Na ljubljanski Špici v okviru projekta Navis to poletje gradijo repliko rimskega deblaka, ki so ga podvodni arheologi leta 2015 potegnili iz Ljubljanice na Vrhniki. Avtorja projekta David Badovinac in Rene Masaryk sta za STA pojasnila, da želijo s projektom ponovno oživeti staro plovbo po reki. Deblak pa naj bi izplul 2. septembra.
Projekt Navis je po besedah njegovega soavtorja Badovinca namenjen oživljanju gradnje in uporabe zgodovinskih plovil. "Gre za promocijo kulturne dediščine, s katero poskušamo preko oživljanja starih obrti, izkustva, učenja in pa zabave graditi stara plovila," je razložil.

 

Desetmetrsko deblo, iz katerega izdelujejo repliko značilnega rimskega ribiškega čolna, so našli v Krakovskem gozdu in je iz hrasta. "Deblo je bilo kar težko najti. Potrebno je bilo večje število ekspedicij po Krakovskem gozdu, da smo našli res lepo, ravno drevo, ki je vsaj pravšnje dolžine in ki nima grč oziroma jih ima čim manj," je za STA pojasnil Badovinac.

 

Po njegovih besedah predvidevajo, da bo končna verzija replike dolga okoli devet metrov, široka pa skoraj en meter. Originalni rimski deblak je sicer daljši, dolg je namreč 14,5 metra. "Mi seveda nismo mogli dobiti tako mogočnega debla," je tudi razložil Badovinac. Način gradnje replike pa bo bil po njegovih besedah "identičen".

 

Trenutno je gradnja replike šele v začetni fazi. Odstranili so namreč deblo na zgornji ploskvi in začeli poglabljati oziroma dolbsti sredico debla. Pri tem uporabljajo kovinska rimska orodja. Kot je za STA ocenil soavtor projekta Masaryk, napredujejo sorazmerno hitro. Ob tem pa morajo zaradi vročine paziti, da les ne začne pokati. Temu bo sledilo oblikovanje stranic, kljuna in krme ter zunanjega dela.

 

Trenutna teža debla je po besedah Masaryka čez sedem ton, končna replika pa bo težka manj kot eno tono. Z dolbenjem bodo tako odstranili skoraj šest sedmin mase.

 

Repliko so pričeli graditi 5. julija, gradili pa jo bodo celo poletje od torka do nedelje med 9. in 17. uro. Ne ustavi jih niti vročina niti slabo ali deževno vreme. Pri gradnji pa lahko sodeluje kdorkoli. "Vedno več obiskovalcev ve za ta projekt in tudi vedno več ljudi nam pride pomagat," je dejal Badovinac.

 

Gradnjo replike bodo celo poletje spremljale tudi aktivnosti, dogodki, različne delavnice in predavanja. Vse z namenom, da bi se lahko obiskovalci vživeli v zgodovinski čas. Celotno dogajanje sicer poteka v okviru prireditve Deblak je špica.

 

Repliko planirajo splaviti po reki Ljubljanici 2. septembra, splavitev pa bo spremljal večji dogodek. "Takrat bo Rim zaživel," je pojasnil Badovinac. Dodal je še, da se bodo po splavitvi z deblakom odpravili na dvodnevno plovbo do Vrhnike z vmesnim postankom v Podpeči.

 

"Upamo, da bo potem cel čas na Ljubljanici in da bo služil tudi promociji dediščine in turizmu," pa je dodal Masaryk.

 

S projektom Navis so sicer začeli leta 2016, ko so naredili štirimetrski deblak, ki je predstavljal predvsem poskus gradnje plovila iz antičnega obdobja. V tem projektu pa sodelujejo Zavod za podvodno arheologijo, Skupina Stik in Arheofakt.

 

Rimski deblak, ki so ga izvlekli iz Ljubljanice, je doslej največji na slovenskih tleh. Dolg je skoraj 15 metrov. Trenutno pa ga restavrirajo v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
25. 09. 20Prihajajo nevihte s krajevno močnejšimi nalivi, ponekod že prihaja do razlivanja rek
25. 09. 20Dva nova primera okužbe na Vrhniki
24. 09. 20Rimski dan na Zaplani - DOGODEK ODPOVEDAN, POHOD BO!
24. 09. 20V torek je Mala mestna galerija Vrhnika gostila odprtje kiparske razstave Marijana Vodnika
24. 09. 20Včeraj še ena okužba na Vrhniki
23. 09. 20Popolna zapora ceste Podpeč - Brezovica
23. 09. 20Rimski dan na Zaplani prestavljen na pomlad 2021
23. 09. 20Evropski teden mobilnosti obeležili tudi v KPV Vrhnika
23. 09. 20Mineva leto dni od uvedbe Prostoferja na Vrhniki
22. 09. 20Izobraževanje za turistične vodnike

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00