Arhiv

FOTOREPORTAŽE

12. 05. 15

Otvoritev obnovljene krajevne ceste v Smrečju


V nedeljo 10.5.2015 je bila v Smrečju slovesnost ob otvoritvi in blagoslovu obnovljene ceste, ki poteka od glavne ceste iz smeri Vrhnika – Žiri, in se v vrhnjem delu Smrečja pri Marijini kapeli odcepi levo proti Bevcu in Vidmarju. Cesta je dolga 600 m, speljana po zahtevnem terenu in prečka več manjših hudourniških potokov. Vrednost investicije je znašala 63.830,16 EUR. KS Podlipa –Smrečje je prispevala 28.000,00 EUR, dobrih 19.000,00 EUR pa občina Vrhnika. Preostali del v višini 17.000,00 EUR, kar predstavlja 26% celotne vrednosti investicije, so krili krajani, točneje le tri gospodinjstva in donator Kogovšek. V denarni obliki so prispevali 6.000,00 EUR, ostalo pa z lastno udeležbo pri delih in v materialu. Glavna dela je izvajal izbrani izvajalec podjetje Tigrad, d.o.o.

Na pričetku odcepa obnovljene ceste se je zbralo mnogo krajanov in vabljeni gostje; med njimi najvišja predstavnika občine Vrhnika, župan Stojan Jakin in podžupan Janko Skodlar, župnik fare Šentjošt Andrej Sever, predsednik KS Podlipa- Smrečje Boštjan Jurjevčič in bivša predsednica KS Podlipa- Smrečje Katarina Železnik Logar.

Po uvodnih akordih, ki jih je na kitaro zaigrala vnukinja Vidmarjevih, Jerca Cigale, je predsednik KS Podlipa-Smrečje Boštjan Jurjevčič pozdravil goste in krajane ter jim izrekel čestitke k delovnemu uspehu. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali pri prenovi, še posebej županu Stojanu Jakinu in podžupanu Janku Skodlarju. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da so krajani kljub temu, da so na robu občine, prišli do želene prenove ceste, katera bo koristila razvoju kraja in celotnega območja. Zaželel jim je, da bi jim pot dobro služila in da bi vožnja po njej potekala brez nesreč. Nato je k besedi povabil župana občine Vrhnika, Stojana Jakina. Ta je v nagovoru navzočim dejal, da je bila ta krajevna cesta obnovljena tudi zaradi izredne aktivnosti in prizadevnosti vodstva KS v preteklih mandatih. Poudaril je, da je pomembno v takih projektih stopiti skupaj, sodelovati in se dogovarjati, saj le to privede do uresničitve začrtanih ciljev. S takimi pridobitvami se ustvarjajo boljši pogoji za bivanje v obrobnih krajih občine in prispevajo k temu, da ljudje ne odhajajo, pač pa ostajajo na domačih tleh. Izrazil pa je tudi skrb zaradi prekomerne obremenitve občinske ceste iz Vrhnike proti Žirem in obratno, ki je bila prvotno grajena za namen lokalnega prevoza, sedaj pa je zaradi tranzitnega prometa dnevno težkih tovorov podvržena poškodbam in posledično stroškom vzdrževanja. Ob koncu je vsem uporabnikom obnovljene ceste zaželel varno in prijetno vožnjo.

Slavnostnemu govoru se je pridružila tudi bivša predsednica KS Podlipa-Smrečje Katarina Železnik Logar in pozdravila navzoče. Povedala je, da je obnovljena cesta tudi del romarske poti, po kateri so stoletja prihajali romarji k Marijini cerkvi v Smrečje. Tudi sedaj se bodo po njej lahko sprehodili turisti in pohodniki. Za finančno pomoč se je iskreno zahvalila Občini Vrhnika, KS Podlipa –Smrečje, domačinom, ki so prispevali visok delež in vsem tistim, ki so svojim delom pripomogli, da so se dela zaključila.

Blagoslov ceste s priprošnjo, da bi bila pot po njej varna je opravil župnik Šentjoške fare Andrej Sever. Sledil je svečan trenutek prereza traku, ki so mu prisostvovali župan Stojan Jakin, predsednik KS Boštjan Jurjevčič in Katarina Železnik Logar. Cesta je bila tako simbolično odprta za promet.

Za zaključek smo še enkrat poslušali prijetne zvoke kitare, nato je sledila pogostitev vseh navzočih, ki so se ob sproščenem druženju še dolgo zadržali. Za povabljene pa je družina Vidmarjevih pripravila še dodatno pogostitev na dvorišču njihove domačije. Ob tej priložnosti ji je bil v zahvalo za vso skrb in prizadevanja pri prenovi in otvoritvi ceste ter za prijetno bivanje v prenovljeni hiši v Smrečju , izročen šopek pomladnega cvetja.

Sonja Malovrh, foto: SM
OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
11. 12. 18Državna proslava v spomin Cankarju
28. 11. 18Na Zaplani odprli novo mrliško vežico
14. 11. 18Vrhniški rožnati oktober tudi v Državnem zboru
11. 11. 18Novo vozilo za reševalce
23. 10. 18Ljubljanica, reka, ki povezuje
16. 10. 18Nadaljevali bodo dela na prizidku zdravstvenega doma
27. 06. 18Žekš: prihodnost je v enotnosti
20. 06. 18Podpisana pogodba za ureditev kolesarske in šolske poti v središču Vrhnike
08. 06. 18Na razstavi Eko sklada tudi vrhniški vrtec
11. 05. 18Jože Rode postal častni občan

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00