Arhiv

FOTOREPORTAŽE

20. 10. 11

Eko ekskurzija po Škotski


Sredi septembra se je po Škotskem potepala ekipa predstavnikov okoljskega ministrstva ter komunal in občinskih uprav iz dela notranjskega in ljubljanskega območja, med drugim tudi iz vrhniške komunale in občine. Cilj šestdnevne strokovne ekskurzije je bil seznanitev s tamkajšnjimi dobrimi praksami na področju ravnanja z odpadki.
Program ekskurzije sta pripravila Center za uravnotežen razvoj Vitra iz Cerknice ter Libby Urquhart ARCH Network, odprava pa je potekala v okviru evropskega projekta Leonardo da Vinci. Ekipa je bila nastanjena v mestecu Comrie, od koder so se vsak dan odpravili na ogled in raziskovanje. In kaj je bilo mogoče videti? V mestu Corie jih je na primer navdušila učna pot za otroke, sestavljena iz enostavnih didaktičnih pripomočkov (izdelanih iz odpadkov in recikliranih materialov), v okviru katere se učijo kako odgovorno ravnati z odpadki. Med drugim so obiskali občino okoliša Perth, kjer so jim predstavili načrt, da bi do leta 2025 reciklirali kar 70 odstotkov vseh odpadkov. Naj ob tem zapišemo, da obstaja na Škotskem poseben program – »zero waste management«, v katerega so vključena podjetja, pisarne, lokalne skupnosti in drugi, s ciljem, da bi karseda največ odpadkov ločevali ter dosegli cilj tako imenovane »zero waste« družbe (družbe brez odpadkov). Ena od dobrih praks, ki sledijo temu cilju, je zagotovo Reuse center, kjer zbirajo kolesa, jih popravljajo in prodajajo naprej. Iz treh koles naredijo pod strokovnim nadzorom kolesarskega mojstra dve kvalitetni kolesi. Tako na letnem nivoju prodajo okoli tri tisoč koles. Zanimiva je tudi socialna dimenzija mehanične delavnice, kjer vodja tega centra usposablja za delo mehanika zapornike v bližnjem zaporu. Na praksi pa so tudi mladi s posebnimi potrebami. Tudi stranke lahko pridejo k njim popraviti svoje kolo. Prostor jim oddajajo za 4 funte po uri, v ceni je vključeno mentorstvo mojstra in uporaba delavniškega orodja.

Med drugim so si ogledali tudi predelovalnice odpadkov. Eden takih je na primer Bin Eco Park, ki na veliki površini združuje več podjetij, ki se ukvarjajo z odpadki. Za zdaj poteka v tem industrijskem parku recikliranje in kompostiranje. Glede na to, da proizvajajo kompost, je njihova komunikacija z lokalnim prebivalstvom tudi ta, da jim kompost dajejo brezplačno. Druga taka predelovalnica odpadkov pa je bila v Cumnernauldu, kjer na področju opuščene čistilne naprave zraslo podjetje za predelavo bioloških odpadkov. Dobro polovico jih predelujejo s pomočjo aerobnega sistema v tunelih in z vpihavanjem zraka, ostali del pa z anaerobnim sistemom. Slednjega izkoriščajo preko bioplina za proizvodnjo elektrike – letno naj bi na ta način pridobili okoli osem tisoč megavatnih ur »zelene energije«, kar naj bi zadostovalo za oskrbo okoli 2000 hiš.

Kot je na evalvacijskem sestanku sredi oktobra dejal Bojan Žnidaršič iz Vitre, je zagotovo vsak njen udeleženec ekskurzije odnesel dodatno znanje, ki mu bo prišlo prav pri svojem delu. Splošno spoznanje pa je potrdilo že vnaprej znano tezo, da je Škotska na področju ravnanja z odpadki, daleč pred nami. »Škoti so med prvimi, ki so v Evropski uniji uvedli tako imenovani Zero Waste Management, torej nič odpadkov. Po njihovi filozofiji, ni nič odpadek, vse je surovina za ponovno uporabo oziroma recikliranje. Spoznali smo kar nekaj dobrih praks, ki jih bomo poskušali uvesti na naših tleh.« (gt)

OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
01. 10. 19Mesec požarne varnosti: letos posvečen požarni varnosti v večstanovanjskih stavbah
26. 09. 19S prvim oktobrom začne voziti prostofer
26. 06. 19Slovenci dokazali, da je nemogoče mogoče
17. 06. 19Argonavtski festival odprli z dalmatinsko glasbo
17. 06. 19Zbor občanov KS Vrhnika Center: največ pobud glede prometa
31. 05. 19Župan Cukjati: naj zid združuje, ne ločuje!
29. 05. 19Ekipa RK Vrhnika zlata na regijskem tekmovanju
22. 05. 19Občina za prevoz starejših občanov uvaja Prostoferja
20. 05. 19Odprli novo pohodno pot ob Rimskem zidu
13. 05. 19Odkrili spomenik za slepe in slabovidne

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00