FOTOREPORTAŽE

31. 01. 08

Podiranje stolpa: kralj nad Betajnovo je padel, naj živi kralj!Tako je danes dopoldan med odstranjevanjem sedaj že bivšega razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko, povzel besede Željka Kozinca Milan Jerman, predsednik odbora za gradnjo nadomestnega stolpa. Ob osmi uri zjutraj, ko je bila Vrhnika odeta še v kosme nepregledne megle, so pri zavetišču na Planini zarohneli delovni stroji. Tu so bili zbrani še nekateri člani odbora, planinci, ljubitelji stolpa in naključni obiskovalci. Čez približno dve uri je korenjak, ki je letos dopolnil 53 let, že bil brez kape: tesarska ekipa pod vodstvom Franca Križaja mu je odrezala razgledno ploščad, dvigalo podjetja Dvig pa je nato majavo konstrukcijo kot za šalo postavilo na pot pod zavetišče.


»Komur se danes zjutraj ni utrnila solza, potem ni bil moški,« je menil sredi dopoldneva Jerman, katerega odbor že dve leti vodi aktivnosti za gradnjo stolpa, sedaj pa akcija prehaja v zaključno fazo. »Vsem nam je žal, da ga moramo podreti, toda ob zadnjem ogledu smo ugotovili, da resnično ne bi zdržal več dolgo – varnost obiskovalcev pa je vendarle na prvem mestu.« Tako je bil stolp približno vsaki dve uri manjši za dve etaži, katere bo Križajeva ekipa demontirala. Stopnice bodo zložili na poseben kup, prav tako tramove, preostalo pa bo končalo v peči zavetišča. »Stopnice bodo lahko tisti ljubitelji stolpa, ki so plačali zanje deset evrov v teh dneh že prevzeli, seveda, če ne bo za katero izmed njih več interesentov. Za slednje bomo na dan otvoritve novega stolpa pripravili licitacijo. Tramovi bodo našli svoje mesto v naši zahodni sosedi. Tesarstvo Kregar, ki pripravlja leseno konstrukcijo za novi stolp, je namreč stopilo v stik z Italijani, ki so izrazili zelo veliko željo po tem lesu. Upam, da bo naš korenjak nekoč krasil kakšen apartma v mondenem italijanskem smučišču,« pravi Jerman. Posebno zgodbo bo doživela tudi kapa ali zgornja etaža stolpa, katere natančno usodo Jerman ni želel izdati. »Lahko povem samo to, da jo bodo delavci demontirali in spravili v dolino, kjer jo bomo lahko opazovali še nekaj časa.«


In kaj sedaj čaka odbor? »V ponedeljek bo sledila zakoličba stolpa, nato bo izvajalec pričel z izkopi jame za temelje. Po ustaljenem vrstnem redu bo sledila izdelava opaža, železne armature in betoniranje temeljev, v zadnji fazi pa še postavitev samega stolpa. Tesarstvo Kregar ima zanj že pripravljen les, posamezne elemente, kot so stopnice in podeste, pa je tudi izdelalo. Sicer pa mora stolp stati do 15. aprila, kajti potem bomo še nekaj časa potrebovali za pridobitev uporabnega dovoljenja. Desetega maja, ob občinskem prazniku, pa naj bi sledila njegova svečana otvoritev,« je še povedal sogovornik.


Gašper Tominc
ARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
31. 01. 08Podiranje stolpa: kralj nad Betajnovo je padel, naj živi kralj!
30. 01. 08Medobčinsko redarstvo naj bi zaživelo leta 2009
24. 01. 08Izšli so osmi Vrhniški razgledi
24. 01. 08Štiri občine združene v enem turističnem društvu
16. 01. 08Posloviti se bomo morali od starega razglednega stolpa
13. 01. 08Vrhniški godbeniki so napihali zanimiv novoletni koncert
11. 01. 08Športnika leta niso izbrali, podelili pa so tri zlate plakete
08. 01. 08Peta obletnica Poveljstva sil Slovenske vojske
06. 01. 08Marko Fabiani, dirigent Simfonike: »Največji greh bi bil, če bi orkester prenehal delovati«
05. 01. 0820. novoletni koncert ponovno napolnil dvorano

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00