FOTOREPORTAŽE

13. 01. 08

Vrhniški godbeniki so napihali zanimiv novoletni koncertPihalni orkester Vrhnika je tudi letos pripravil že tradicionalni novoletni koncert, ki je sinoči potekal v Cankarjevem domu na Vrhniki. Publiko so glasbeniki pod dirigentsko taktirko Milana Matičiča navdušili s sklopom klasičnih in popularnih skladb za pihalni orkester, ki so jih zaigrali v dvodelnem koncertu. Na tokratni koncert so člani orkestra povabili tudi goste – ansambel Prosen, ki so poslušalce zabavali z narodnozabavnimi skladbami.


Pihalnemu orkestru je znova uspelo napolniti veliko dvorano Cankarjevega doma, saj so si člani in članice pridobili velik sloves med vrhniškimi ljubitelji glasbe. V prvem delu so zaigrali štiri skladbe Il signore e con te, Viva belcanto, Zato sem noro te ljubila, prvi del pa so zaključili s poskočno Latin band parade. Pri Privškovi skladbi se je orkestru na odru pridružila solistka Tina Prosen, sicer tudi članica gostujočega ansambla. “Naši koncerti so vedno raznoliki in nikoli se ne predstavimo z istim repertoarjem. Program vedno spreminjam in prilagajam, tako da smo se tudi tokrat predstavili s povsem novimi pesmimi, razen Straussovega Radetzky marsha, ki ne sme manjkati na naših koncertih,” je pojasnil dirigent Milan Matičič.


Drugi del koncerta je z narodnozabavnimi skladbami popestril ansambel Prosen, ki se je publiki predstavil tudi z venčkom avtorskih skladb. Gre za družinski ansambel iz Žažarja, ki ga sestavljajo Tina, Miha in Blaž Prosen in skupaj delujejo od leta 2004. “Lahko rečemo da smo razmeroma mlad ansambel, saj smo stari od 17 do 22 let, do sedaj pa smo sodelovali na različnih občinskih prireditvah, sejmih, srečanjih, rojstnodnevnih zabavah, abrahamih, porokah in veselicah,” je pojasnila Tina, ki ima v ansamblu vlogo glavnega vokala in igra kitaro. Pri petju ji pomagata tudi brata, medtem ko Miha razteguje še meh klavirske ali diatonične harmonike, Blaž pa sprehaja prste po kontrabasu.
Lansko leto so se začeli udeleževati festivalov, kjer so že prejeli prve nagrade. Ena od njih je bila tudi 1. nagrada za besedilo za skladbo Jokala bom na Festivalu Vurberk 2007, ki so jo predstavili tudi vrhniškemu občinstvu.


Po samostojnem nastopu ansambla, so oder zopet prevzeli člani pihalnega orkestra, ter se predstavili s skladbo Washington grays. “To je zagotovo najzahtevnejša skladba večera, tako zame kot dirigenta, kot tudi za glasbenike, vendar pa mislim, da jo izvedemo zelo dobro, glede na to da nismo profesionalci in nas v prvi vrsti druži ljubezen do glasbe,” je pojasnil dirigentski mojster. V drugem delu so se predstavili še z deli Vinka Štrucla Ko v noše se odenem, Naša godba in Gremo na dolenjsko. Pri dveh skladbah pa se jim je na odru zopet pridružil ansambel Prosen.


Novoletni koncert so godbeniki zaključili s tradicionalnim Straussovim Radetzky marchem, ki ga publika že dobro pozna, dirigent pa je za boljše vzdušje taktirsko palico pokazal tudi poslušalcem in jih tako povabil k sodelovanju v dajanju ritma – ploskanju seveda. Sledila sta še dva dodatka, poslušalcem pa je ob odhodu iz dvorane v ušesih odzvanjala skladba Zato sem noro te ljubila, ki jo je orkester s solistko Tino še enkrat ponovil.


Tokrat je v sklopu koncerta godba pripravila tudi srečelov, katerega izkupiček je namenjen za nakup novega inštrumenta, ki bo postal nov delček odlične glasbe, ki jo izvaja Pihalni orkester Vrhnika.


Vesna Novak
ARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
31. 01. 08Podiranje stolpa: kralj nad Betajnovo je padel, naj živi kralj!
30. 01. 08Medobčinsko redarstvo naj bi zaživelo leta 2009
24. 01. 08Izšli so osmi Vrhniški razgledi
24. 01. 08Štiri občine združene v enem turističnem društvu
16. 01. 08Posloviti se bomo morali od starega razglednega stolpa
13. 01. 08Vrhniški godbeniki so napihali zanimiv novoletni koncert
11. 01. 08Športnika leta niso izbrali, podelili pa so tri zlate plakete
08. 01. 08Peta obletnica Poveljstva sil Slovenske vojske
06. 01. 08Marko Fabiani, dirigent Simfonike: »Največji greh bi bil, če bi orkester prenehal delovati«
05. 01. 0820. novoletni koncert ponovno napolnil dvorano

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00