Obvestite nas o prireditvi

DOGODEK

CANKARJADA 2009 Škrip orkestra


Klub Zakon
10.11.2009 ob 20:30

Škrip Orkestra
glasbeno gledališki performans
 
Škrip Orkestra je avtorski prvenec igralke in plesalke Jelene Rusjan. Gre za raziskavo glasbeno-gledališke forme, kjer se bodo mračne teme nasilja, osebne odgovornosti in izgubljenih otroštev soočale z razgibano estetiko noir-kiča.
Predstava svoje navdihe poišče v širokem polju, od temačnega McDonaghovega Pillowmana ter Andersenovih zgodb do igrivega Tima Burtona, ljudske glasbe in brezkompromisnega panka. V okviru gledališkega projekta je nastala glasbena zasedba, ki pa se ne more ogniti svojim igralskim koreninam. Izvajalke bodo na odru prek zgodb o mučenih in zlorabljenih otrocih predstavljale predvsem sebe.
Ključna lastnost Škrip Orkestra je zaostren odnos med lahkotnejšimi pop vzorci in resnobno, skoraj težaško vsebino, prek česar se izpostavlja vprašanje odgovornosti (vsakega) avtorja do svojega družbenega in kulturnega okolja ter smotrnosti iskanja najučinkovitejših izraznih form.
Jelena Rusjan, rojena Kujundžić v Beogradu, je iz igre diplomirala na Akademiji Scenskih Umijetnosti v Sarajevu, kjer je kot najboljša študentka nastopila mesto asistentke pri strokovno-umetniškem predmetu Ples. Že med študijem je kot igralka, plesalka in koreografinja sodelovala v številnih profesionalnih predstavah in performansih. Leta 2004 je bila sprejeta v celoletni izobraževalni in raziskovalni program uprizoritvenih umetnosti zavoda En-Knap AGON-R, ki ga je zaključila v predstavi Galerija mrtvih žensk. Od leta 2005 živi in dela v Ljubljani ter nastopa v številnih gledaliških in plesnih predstavah: Drage Drage, Serata artistica giovanile, Iz principa, Večna Medikacija, Izpleši me, prosim! itd. Septembra 2008 je prejela stalno slovensko državljanstvo.

Škrip Orkestra so:Jelena Rusjan, Barbara Krajnc, Ana Franjić
soavtorja besedila:Jure Novak, Andreja Kopač
gostje:Andreja Kopač, Leja Jurišič, Urška Vohar, Neja Tomšič


KOLEDAR

DatumUraDogodekKraj
 


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00